Ülkemizdeki sığınmacılar, özellikle de Suriyeli sığınmacılar, sorunları ve çözüm önerileri çalıştayı 12 Mayıs 2016 günü gerçekleştirildi.
Güneydoğum Derneği ile Ankara Ticaret Borsası işbirliği ile düzenlenen çalıştay, Ankara Ticaret Borsasının ev sahipliğinde yapıldı. Son derece üst düzey bir katılımcı profili olan toplantıda konunun uzmanları bilgi paylaşımında bulunurken bilhassa Türkiye’deki Suriyeli ve Afgan-Özbek Dernekleri yaşadıkları sorunlarını aktardılar.
Çalışmanın başında, çalışmanın çerçevesini belirlemek amacıyla, Güneydoğum Derneği tarafından katılımcılara bazı sorular yöneltildi. Bu sorular AFAD kamplarında verilen hizmetler, Suriyeli sığınmacıların sayısı, toplumsal entegrasyonu, ucuz işgücü elde edilip edilmediği, doğum kontrolü ve Suriyelilerin sorunları konularında idi.
Bakanlıklar, Kamu Kurumları, Üniversiteler ve sivil toplum temsilcilerinin ayrı ayrı söz alıp konuştuğu toplantı tüm gün devam etti. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi heyeti tarafından Suriyeli sığınmacı krizinin Türkiye’ye etkileri, bölgesel boyutu ve ekonomik boyutları üzerine detaylı bilgiler verildi. İl nüfusundan daha fazla sayıda sığınmacı nüfusunu barındıran Kilis İlinin Belediye Başkanı Hasan Kara ve Kilis Milletvekili Hilmi Dülger söz alarak içinde bulundukları zorluklara dikkat çeken duygusal konuşmalar yaptılar.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği toplantıya Başkan Yardımcısı düzeyinde katıldı. Başkan Yardımcısı Paolo Artini söz alarak Türkiye’nin çok zor bir işi, çok büyük özveri ve başarıyla yürüttüğünü söyledi. Çalışma Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Ali Kemal Sayın, Suriyelilerin işgücüne dahil edilmesi konusundaki mevzuat ve girişimleri anlattı. Göç İdaresi, AFAD, AB Bakanlığı temsilcileri bilhassa sorulara cevap verirken üniversitelerden gelen katılımcılar araştırmalar üzerine konuşmalar yaptılar.
Verilen bilgilere göre Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısı 11 Mayıs 2016 tarihi itibariyle 2 749 862.
Bunların %9-10 civarı çadırkentlerde, %90’ı şehirlerde yaşamakta.
Her gün ortalama olarak 125-130 doğum olmakta.
Çalıştayda konuşulan sorunlar ve çözüm önerilerinin en kısa zamanda kitap haline getirilerek kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA