Saç dökülmesi nedir? Sebepleri nelerdir? Nasıl önlenir?

“Saç dökülmesi nedir? Sebepleri nelerdir? Nasıl önlenir?” İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Saç Ekimi Uzmanı Dr. Ahmet Ayık, merak edilenleri anlattı.

Sağlık 5.07.2022 10:32:00 0
Saç dökülmesi nedir? Sebepleri nelerdir? Nasıl önlenir?

Saç dökülmesi birçok insanın yaşadığı sorunlardan biridir. Saç dökülmesi aslında saç sağlığı açısından faydalıdır. Saçların dökülüp yeniden uzaması ile birlikte zayıflayan saç telleri kendilerini yenileyerek daha sağlıklı bir görünüme sahip olmaktadır. Bir insanın saç derisinde ortalama 100.000 saç teli bulunmakta olup sağlıklı bir insanda günde yaklaşık 100 adet saç telinin dökülmesi olağan bir durumdur. Bu dökülmeler genellikle saçın yıkanmasına ya da taranmasına bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmeleridir. Fakat bazen çeşitli deri hastalıkları, genetik sebepler, aşırı stres ve gerginlik, saçın çeşitli kimyasal maddeler ile teması ve yetersiz beslenme gibi nedenlerden dolayı saç derisinde saç dökülme oranında artış olabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı bireylerde yaklaşık 2 ay boyunca saç dökülmesi yaşanması normal kabul edilmektedir. Ancak 2 ay sonra saç dökülmesi devam ediyorsa çok fazla gecikmeden uzman bir doktora danışılması gerekmektedir.

 

Saç dökülmesi sebepleri nelerdir?

Saç dökülmesinin birden fazla nedeni vardır. Erkeklerde kadınlara göre saç dökülmesi daha çok karşılaşılan bir durumdur. Erkeklerde yaşanan saç dökülmesi genellikle ergenlikten sonraki evre yani 20’li yaşlarından sonra görülmeye başlamaktadır. Saç dökülme nedenlerinden biri de saç derisi problemleridir: Sedef hastalığı, saç derisinin sivilcelenmesi, egzama, saç derisinin çok fazla yağlanması, saçkıran ve saç mantarı gibi çeşitli deri hastalıkları saç dökülmesine neden olmaktadır. Ayrıca genetik yatkınlıklar da saç dökülmesine sebep olmaktadır. Özellikle erkeklerde bazı hormonlara duyarlı olan genler nedeniyle saç dökülmesi görülür. Bu şekilde genetik sebeplerden kaynaklanan saç dökülmeleri kalıcı bir hale gelmeye daha fazla yatkındır ve kendi haline bırakıldığında yavaş yavaş kalıcı saç kaybına neden olmaktadır. Erkeklerde saç dökülmesi genellikle genetik sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Genellikle kronik aşamalı bir şekilde ilerleme göstermektedir. Saç dokusunda öncelikle saçların tepe bölümünde yavaş yavaş incelme görülür ardından seyrelme meydana gelir. Bu seyrelmeyi ise bölgesel saç dökülmesi takip etmektedir. Kadınlarda ise genetik yatkınlıklara bağlı olarak saç dökülmesi görülmektedir. Yetersiz ve sağlıksız beslenme, fast food tüketimi, karbonhidrat ağırlıklı gıdalar, protein yağ karbonhidrat dengesini sağlamamak, saç sağlığını olumsuz etkilemektedir. Kişinin saç kökleri yeterli vitaminler ile beslenemediği için yıpranır, cansız bir görüntüye sahip olur ve dökülmeye başlar. Hormonal sorunlar da saç dökülmesini etkileyen faktörlerden biridir. Romatizma, tiroit, şeker hastalığı ve böbrek bezi gibi hastalıklar saç dökülmesini tetikleyebilmektedir. Bunlara ek olarak kadınlarda doğumdan sonra 3-6 aylık bir süre içerisinde saç dökülmesi görünmesi doğaldır. Bunun sebebi ise hamilelik boyunca vücutta östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinin artması ve doğumdan sonra hormonların seviyesinin hızlıca düşmesiyle vücutta hormonal bir dengesizlik ortaya çıkmakta ve bu durum saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar saç dökülmesine sebep olan diğer etkenlerdir. Kadınlarda da saç dökülmesi genellikle genetik faktörlere dayanmaktadır fakat kadınlarda tamamen kelleşme durumuna çok az rastlanmakta olup bölgesel saç kaybı ve saçların incelmesi genellikle karşılaşılan durumlardır. Ayrıca sık sık saçların boyanması, sıcak maşa ve perma gibi saç işlemleri saç tellerine zarar vermekte ve bunun sonucunda saç dökülmesi meydana gelmektedir. 

 

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Doğal nedenlerden dolayı veya herhangi bir hastalıkla ilgisi olmayan saç dökülmelerini durdurmak tamamen mümkün olmasa da saç ekimi tedavi yöntemine başvurmak bireylerin daha sağlıklı, canlı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Bunun yanı sıra saç dökülmesi eğer dış sebeplerden kaynaklanıyor ise kişi kullandığı zararlı kimyasal kozmetik ürününü kullanmayı bırakmalı, sıcak maşa ve kurutma makinesini kullanırken dikkatli olmalı ve saç köküne zararlı olmayan saç boyalarını tercih etmelidir. Ayrıca kişide vitamin, mineral eksikliği ya da hormonal bozukluklar varsa tedavi edecek ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. 

 

Saç ekiminde en etkili yöntem nedir?

Saç dökülmesi genetik faktörlere, hastalıklara veya dış etkenlere bağlı olarak meydana gelmektedir. Saç ekiminde birçok tedavi yöntemi kullanılmakta olup bu yöntemler şu şekildedir:

 

FUE YÖNTEMİ

Foliküler ünite ekstraksiyonu (FUE) yönteminde greft adı verilen saç folikülleri donör alan yani verici bölgeden teker teker toplanarak ekilecek bölgede açılan kanallara eklenme işlemi olarak ifade edilmektedir. Greftlerin donör alandan alınmasından sonra ekilecek alanda kanalların açılması işlemleri yapılırken greftlerin özel sıvı ve sıcaklıktan bekletilmesi gerekmektedir. Greftlerin yani saç foliküllerinin özelliklerini kaybetmemesi amacıyla yapılır. 

 

DHI YÖNTEMİ

Direct Hair Implant (DHI) yöntemi doğrudan saç ekimi yöntemi olarak isimlendirilmektedir. Bu yöntemd, donör alandan greft yani saç foliküllerinin toplanmasında kullanılan yöntem olan FUE yöntemi ile aynı yöntem olarak ifade edilmektedir. FUE yöntemi ile farkı ise greftlerin ekimi sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu yöntemde greftler keskin ve kaleme benzeyen bir alet olan Choi Implamenter adı verilen Choi kalemlerle yapılmaktadır. Bu alet ile birlikte verici alandan greft adı verilen saç kökleri aletin içindeki alana yerleştirilir ve ekim yapılacak alana herhangi bir kanal açmadan özel uçlar ile direkt ekilmektedir. Bu yüzden DHI yöntemi kanalsız ekim tekniği olarak bilinmektedir. Bu yöntemle greftlerin dışarıda bulunduğu süre çok az olmaktadır ve böylelikle saç köklerinin daha güçlü kalmaları sağlanmaktadır. 

 

FUE ve DHI yöntemleri arasında bulunan farklar nelerdir?

DHI yöntemi daha çok bölgesel saç dökülmelerinde etkilidir. FUE yöntemi ise daha geniş alanlarda saç ekimi yapılacağı zaman etkilidir. Ayrıca greft sayısı karşılaştırıldığında FUE yönteminde 4000 greft ekimi yapılırken bu sayı DHI yönteminde 1500-2500 olarak değişkenlik göstermektedir. DHI yönteminde daha kısa bir iyileşme süresi mevcuttur ve daha az kanama meydana gelmektedir.

 

DHI ve FUE yöntemlerinin beraber kullanıldığı operasyonlar da vardır. Eğer hastanın alın ya da tepe bölgesinde saç ekiminin yapılması gerekirse ve tepeden enseye doğru da seyrelme mevcut ve hasta saçlarının tamamen kesilmesini istemiyorsa tepe ve alın bölgesinde saçlar kesilerek FUE yöntemine başvurulabilir. Ayrıca tepeden enseye doğru olan bölge için ise saçlar kesilmeden DHI yöntemi uygulanabilir. 

 

Saç ekimi yaptıracak bireye uygulanacak saç ekimi yöntemlerinden hangisinin daha iyi ve daha etkili olacağını uzman doktorlar tarafından muayene esnasında bireyin saç yapısı ve saç dökülmesinin yoğunluğu değerlendirilerek kişiye uygun saç ekim yöntemi uygulanmalıdır.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


16.5° / 7.8°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01