Yaz aylarının gelmesi saç sağlığını tehdit eder. Sağlıklı ve güzel saçların en büyük düşmanlarından olan ultraviyole ışınlarının yanı sıra hava kirliliği gibi çevresel faktörler, düzleştirme, boyama, gibi dış etkenler de saçların ışıltısını kaybetmesine n
Yaz aylarının gelmesi saç sağlığını tehdit eder. Sağlıklı ve güzel saçların en büyük düşmanlarından olan ultraviyole ışınlarının yanı sıra hava kirliliği gibi çevresel faktörler, düzleştirme, boyama, gibi dış etkenler de saçların ışıltısını kaybetmesine neden olabilir.
Saçın ince veya kalın yapılı olması, cildin yağ salgısının az veya çok olması da saçlarda kuruluk veya cansızlığa sebep olabilir. Özellikle kadınlar, bakımlı ve sağlıklı bir dış görünüş için olmazsa olmaz olan parlak saçlara sahip olmak için birçok yolu dener. Saç üzerinde yapılan boya, fön, perma, düzleştirme ve kurutma işlemleri gibi işlemlerin yanı sıra güneş ışınları ve hava kirliliği de saçın yapısını bozabilir.
Saçın yapısını oluşturan ana elementler keratin, su, pigment ve yağlardır. Saç elementleri dış etkenlerden etkilenerek bozulabileceği gibi tıbbı faktörlerden de etkilenebilir. Deri üzerinde görülen sistemik rahatsızlıklar saçlarda kırılma, mat, sağlıksız görüntü ve dökülme şikâyetlerini ortaya çıkartmaktadır.
Yanlış bilgiler dilden dile dolaşıyor
Sağlıklı saçlara ulaşmak için bugüne kadar halk arasında dilden dile dolaşan yanlış bilgiler var. Saçların uzunluğu ya da çok sık yıkanması dökülmeye yol açmayacağı gibi saçı kazıtmak da güçlendirmez. Beyaz saçları koparmak beyazların azalmasını sağlamadığı gibi artmasını sağlamaz. Ayrıca herkesin en çok yanılgıya düştüğü ‘Yüksek fiyatlı şampuan ve saç kremi iyidir’ algısı yanlıştır. Şampuan ve saç kremi markalarının çoğu hemen hemen aynı etkiyi göstermektedir.
Saç tipinize uygun ürünlerle yıkama sıklığınızı belirleyin
Saçlar için temel bakım yöntemi olan yıkama işleminde mutlaka saç yapısına uygun şampuan ve saç kreminin tercih edilmesi gerekir. Şampuan uygulanma yöntemi ve saç kremi cilde sürülen nemlendirici kremler kadar gereklidir. Yağlı saçlar diğer saç tiplerine göre daha sık yıkanmalıdır. Çok yağlıysa her gün, perma ya da boya gibi işlemlerle yıpranmışsa daha seyrek yıkama yapılmalıdır. Ayrıca yaşlandıkça saçlı deride yağ üretimi azalır. Bu da alıştığınız yıkama sıklığını azaltabileceğiniz anlamına gelir.
Kepeğin çok fazla nedeni olabilir
Saçlarla ilgili olmayıp baş derisini ilgilendiren bir problem olan kepeklenme, genellikle baş derisinde herkeste bulunan bir mantara bağlı olarak ortaya çıkar. Bulaşıcı olmayan bu rahatsızlıkta baş derisinin yağlanmaya yatkın olması, kuru hava, soğuk mevsimler ve stres rol oynar. En sık görülme nedenleri arasında seboreik egzama, sedef hastalığı, boya, jel, sprey gibi saç bakım ürünleri ve saç yıkama sıklığı gereğinden az veya fazla olması bulunur.
Kepeği engelleme özelliği bulunan şampuanlarla kepek sorunu çözülmeyen kişiler mutlaka dermatoloji uzmanına başvurmalıdır.
Saç dökülmesi erkekler kadar kadınlarda da sık görülüyor
Normalin dışında gerçekleşen saç dökülmeleri, ameliyat, bazı ilaçlar, doğum, bilinçsiz diyet, tiroit hastalıkları, demir eksikliği ve kansızlıklara bağlı olarak artabilir. Bunun dışında yapılan hatalar da saç dökülmesine neden olabilir. Çok sıkı saç toplamak, kıl köklerinin zarar görmesine ve bu sebeple bir daha saç çıkmamasına yol açıyor. Özellikle kız çocuklarında sıklıkla düşülen bu hata, hayat boyu kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.
Yanlış diyetler saçın yapısını bozuyor
Genel sağlıkta olduğu gibi bakımlı saçlar için de doğru ve dengeli beslenmek şart. Düşük kalorili, hızlı zayıflatan, doktor veya diyetisyen kontrolünde olmayan moda diyetler saç sağlığını bozarak dökülmelere yol açtığından, bu tür diyetlerden uzak durulmalıdır.
Sağlıklı saçın yolu mideden geçiyor
Vücudun ihtiyacı olan protein, demir, omega 3, çinko, B12 vitamini ve B15 vitamini içeren besinler saç sağlığı için önem taşır. Somon, keten tohumu, ceviz, baklagiller, yumurta, yoğurt ve ıspanak gibi koyu yeşil sebzelerin tüketilmesi gerekir.