Henüz tatile çıkma fırsatı bulamayanlar dikkat! Vücudun dengesini sağlayabilmek ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için omurga sağlığını korumak büyük önem taşıyor.
Henüz tatile çıkma fırsatı bulamayanlar dikkat! Vücudun dengesini sağlayabilmek ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için omurga sağlığını korumak büyük önem taşıyor.
Omurgayı güçlendirebilmek için yapılacak en uygun sporun da yüzme olduğu biliniyor. Ancak yüzme sporu yanlış yapıldığında bazı riskleri beraberinde getirebiliyor. Central Hospital’dan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Can Yapıcı, yüzmenin omurga sağlığı üzerindeki yararlarını anlatıyor.
Omurga, vücudu ayakta tutma görevi üstleniyor
33 adet omur kemiğinin birleşmesiyle oluşan omurga, beyine giden tüm sinirleri toparlamayı sağlayan ve insan vücudunu dik tutma görevine sahip yapı olarak açıklanıyor. Omurganın üzerinde bulunan kasların zayıflaması ise çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu hastalıkların sorunlarına en rahat çözüm olabilecek sporlardan birisi de yüzme olarak belirtiliyor. Kemikleri ve kas sistemini güçlendiren yüzme sporu, omurganın dik bir yapıya sahip olmasını sağlıyor. Ağırlık kaldırma gibi vücut dengesini tek yönden etkileyen sporlar omurgaya zarar verebildiği için yüzme, spor türleri arasında ilk sıraya yerleşiyor.
Omurga hastalıkları, farklı sebepler sonucu ortaya çıkıyor
Omurga hastalıklarının sebepleri hastalığın tipine göre değişiklik gösteriyor. Skolyoz hastalıkları ve omurga eğriliğinin altında genetik faktörler yatarken, dejeneratif omurga hastalıklarında beslenme ve sigara-alkol gibi kötü alışkanlıklar, osteoporotik omur kırıklarında primer hastalık faktörü, disk hastalıklarında ise zorlu yaşam şartları ve bilinçsiz spor uygulamaları etkili oluyor.
Bu belirtileri ciddiye alın!
Omurga hastalıkları en fazla, ileri yaştaki bireylerde, osteoporotik hastalarda, ailesinde skolyoz veya kifoz öyküsü bulunan kişilerde, doğumsal anomalisi olanlarda ve yoğun çalışma temposu içinde olan kişilerde görülüyor. Belden bacaklara, boyundan kollara yayılan bir ağrı varsa, ellerde ve bacaklarda uyuşma yaşanıyorsa, omuzlarda dengesizlik, duruşta bozukluk hissediliyorsa ve memede bir asimetri görülüyorsa, omurga hastalıklarından şüphelenmek ve bir uzman desteğine başvurmak gerekiyor.
Yüzme, kas ağrılarını hafifletiyor
Yüzmeye başladıktan yaklaşık olarak 4 hafta sonra vücut kasları hipertrofi olarak adlandırılan büyüme ve gelişme evresi içine giriyor. İlerleyen süreçte kişi, kasların güçlenmesi ve bağlı olduğu kemik yapıyı daha rahat taşır hale gelmesiyle daha dik durmaya başlıyor. Hafifleyen ağrılarsa hastanın hayat kalitesini yükseltiyor. Ancak sporun bırakılması kasların eski ağrılı hallerine geri dönmesine neden olabiliyor.
Kadınlarda daha sık görülüyor
Yapılan araştırma sonuçlarına göre kadınlarda daha sık görülen omurga rahatsızlıkları, genellikle hormonal veya genetik nedenlerle ortaya çıkıyor. Kemik yapısının zayıflaması olarak bilinen osteoporoz ve osteoporotik omur kırıkları, düzenli beslenme ve yüzme ile ciddi oranlarda azaltılabiliyor. Dejeneratif omurga hastalıklarında genetik nedenlerin yanı sıra, hastanın beslenme alışkanlığı, sigara kullanımı ve spor yapma alışkanlıkları da önemli etkiye sahip oluyor.
Yüzerken dikkat edin!
Yaz aylarında tatil beldelerinde fazlaca gerçekleştirilme şansı bulunan yüzme, dikkat edilmediğinde sağlığı tehlikeye atabiliyor. Deniz seviyesinin sığ olduğu noktalarda yapılan dikkatsiz atlayışlar omurgada ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceği gibi sonunun felce bağlandığı yaralanmalara da neden olabiliyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-SAĞLIK SERVİSİ
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00