SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Bayındır Levent Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Işık Dinçkal, periyodik kontrollere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sağlık 16.03.2021 09:56:00 0
SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Sağlığımız en değerli varlığımız. Ancak çoğu zaman sağlığımızın değerini ona sahipken değil de hastalandıktan sonra daha iyi anlıyoruz. Bu noktada büyük önem taşıyan düzenli sağlık kontrollerinin daha kaliteli yaşam standardının oluşmasına ve hastalıkların ortaya çıkmadan belirlenmesine yardımcı olduğuna dikkat çeken Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Levent Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Işık Dinçkal, periyodik kontrollere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Düzenli kontroller, hastalıkların tedavi edilebilir en erken evrede yakalanabilmesinde ya da mümkünse ortaya çıkışının önlenebilmesinde rol oynayarak, hastalıklarla savaşmanın en kolay yolunu sunuyor. Yaşa, cinsiyete, genel sağlık durumuna göre şekillendirilen rutin sağlık kontrollerinin, kronik hastalığı olan kişilerin yanı sıra hiçbir şikayeti olmayan bireylerde de büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Bayındır Levent Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Işık Dinçkal, kişinin sağlık durumunu etkileyen genetik ve çevresel risk faktörlerinin incelenerek, tetkiklerin çeşitliliğine ve derinliğine karar verilebileceğini söylüyor.

HER YAŞ GRUBUNA AYRI KONTROLLER

Periyodik kontroller için şikâyeti olmayan kişilerde, kadın ve erkekler için ortak paydaları olan farklı incelemelerin yapılması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Nurten Işık Dinçkal, riskler değiştiği için farklı on yaşlarda da farklı kontrol panellerinin uygulanması gerektiğini belirtiyor.

Tüm periyodik kontrollerde detaylı fizik muayenesinin olmazsa olmaz olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Işık Dinçkal, yaş gruplarının takibini şu şekilde sıralıyor:

  • 15-20 yaş grubunda temel aşılar sorgulanmalı, karaciğer, böbrek fonksiyonları, kan şekeri, kan sayımı ve idrar analizi görülmelidir.
  • 20-40 yaş arası erişkin dönemde kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyonları, idrar analizine ek olarak batın ultrasonu ve akciğer filmi de temel görüntüleme yöntemleri olarak istenir. Fizik muayene sonucunda gerekli görülürse ek görüntüleme ve kan tahlilleri de yapılmalıdır.
  • 40 yaş sonrası sağlık risklerinin artması nedeniyle tetkikler cinsiyete göre meme/prostat tetkikleri, sindirim sistemi taramaları kardiyovasküler risklerin tespit ve düzeltilmesine yönelik eklemeler yapılır. İlerleyen yaşlarda kemik yoğunluk ölçümleri de eklenir.
  • 65 yaş üzeri hastalarda daha detaylı sorgulama ve incelemeler gerekir.


SIK KONTROLLER RİSKLERİ AZALTIYOR

Eklenen kronik hastalıkların varlığıyla takip periyotlarının kısalabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Nurten Dinçkal, kişilerde her şey yolunda olsa bile sık aralıklarla değerlendirilmenin olası riskleri azalttığını hatırlatıyor. Hiçbir genel kontrolün tüm hastalıkları saptama garantisi veremediğini belirten Uzm. Dr. Dinçkal, “Ancak periyodik kontroller risklere göre genel bir bakış açısı ve buna göre bize yaşam tarzı değişikleri yoluyla risklerin azaltılmasını sağlıyor. Sigara, düzenli alkol, hareketsiz yaşam tarzı, obezite gibi kaçınabileceğimiz risk faktörlerinin yönetimi de hem kısa hem de uzun dönemde sağlığımıza büyük katkılar sağlıyor” diyor.

PERİYODİK KONTROLLER SAYESİNDE TANI VE TEDAVİLER DAHA İSABETLİ

Bayındır Levent Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Işık DinçkalTemel, basit, göreceli olarak az maliyetli yöntemlerle öğrendiğimiz bilgiler uzun vadede karmaşık, zorlu, maliyetli ve hasta için potansiyel olarak riskli yöntemlerden kaçınmamızı sağlayabiliyor. Diğer taraftan hasta-hekim iletişimini de güçlendiriyor. Hastalar kendileri ile ilgili verileri güvendikleri hekimleri ile daha rahat paylaşıyor, hekimler de hastalarındaki değişiklikleri daha çabuk fark edebiliyor. Hekimin tanıdığı hastaya yapacağı tavsiye ve tedavilerin uyulma ihtimali daha yüksek oluyor. Bu şekilde kararlar daha isabetli görünüyor. Ayrıca periyodik kontroller sayesinde medikal kayıtların devamlılığı oluyor. Takip edilen hastalarda anlık saptanan bir durum tek başına çok anlamlı olmayabilir ama bir süreç içinde aynı değişiklik çok şey ifade edebiliyor. Kronik hastalığı olan kişilerde periyodik takipler hastalıkların kötüye gidişini frenliyor. Ara ara kontrolleri yapmak eksiklerin çabucak tespitini ve uygun çözümlerin bulunmasını sağlar” diyerek periyodik kontrollerin diğer faydalarına da değiniyor.  

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


Anahtar Kelimeler: SAĞLIĞIMIZI KORUMAK NELER YAPMALIYIZ?
16.8° / 9.2°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55