SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR HAKLARINI ALAMIYOR

Türkiye`de 701 kamu hastanesi ve 560 özel hastane ile sağlık hizmetleri veriliyor. Özel hastanelere müracaat eden hasta sayısı son 10 yılda 11,5 kat artarken, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, geçtiğimiz yılın ekim ayında 10 adet hastane ya da sağlık kur

Sağlık 29.01.2015 09:26:06 0
SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR HAKLARINI ALAMIYOR

Türkiye`de 701 kamu hastanesi ve 560 özel hastane ile sağlık hizmetleri veriliyor. Özel hastanelere müracaat eden hasta sayısı son 10 yılda 11,5 kat artarken, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, geçtiğimiz yılın ekim ayında 10 adet hastane ya da sağlık kuruluşu 200 milyon TL`lik yatırım teşvik belgesi aldı. Gelişen teknoloji, özel hastane sayısının artması, uzmanlık alanlarının gelişmesi ve sermaye gruplarınca sektöre yapılan yatırımların artması ile birlikte ülkemizde sağlık sektörü büyük bir pazar haline geldi. Sektörün bu denli büyümesi de sektörde çalışan işçi sayısının ve iş kolu çeşitliliğinin artmasını sağladı. Ancak bu olumlu artış sektör çalışanlarının  İş Hukukundan kaynaklanan haklarına kavuşmasına yansımış değil. Şenel Hukuk Bürosu avukatlarından Necip Şenel, sağlık sektörü çalışanlarının hakları ve sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.

 “Sektördeki fazla mesai sorunu çok büyük”

 Öncelikle özel sektörde çalışan sağlık çalışanları açısından işçilere verilen aylık ücretin ne kadar az olduğunu belirtmek gerekir. Aldıkları sorumluluk, yapılan işin ağırlığı, Avrupa ülkelerinde benzer işlerde çalışan hemşirelere verilen aylık ücretler dikkate alındığında ülkemizin durumu iç açıcı değil. Buna ek olarak bir de sektörde çalışan işçiler açısından fazla mesainin olağan bir durum olarak görülmesi ve işçilerin fazla mesaiye dair haklarını talep edememesi söz konusu. Özellikle hemşireler açısından hasta yoğunluğu ve işin önemi  sebep gösterilerek işverenlerce zorunlu tutulan fazla mesai sebebiyle hak edilen işçi ücretleri işverenlerin cebine kalmakta. Ayrıca bu şekilde sağlık sektöründe çalışma süreleri açısından getirilen kanuni sınırlar da açıkça ihlal edilmekte.

“En büyük sorun acil servislerde”

Sektördeki en büyük zorluk acil servislerde.  İnsan psikolojisini zorlayacak derecede ağır işlerin olması ve iş stresi dikkate alındığında aylık ücretlerin ne kadar az olduğu görülmektedir. Acil servislerin çoğunda fazla mesai bir zorunluluk olarak görülüyor ve hemşirelere mobbing uygulanıyor. Ancak bu çalışanların çok az bir kısmı işverenler aleyhine dava açıyor. Diğer bir sorun da iş tanımı ayrımlarının yapılamaması. Özellikle hemşirelerin iş sözleşmelerinde hiç her almamasına rağmen hem hasta bakıcı hem teknisyen yeri geldiğinde temizlik hizmetlisinin iş alanına giren işleri de yapması bu konudaki en büyük sorun olarak karşımıza çıkmakta. Hemşireler de bu noktada ne yazık ki işlerini kaybetme korkusu ile farklı meslek gruplarının iş tanımında olan işleri yapmak durumunda kalmakta. Bu saydığımız hukuksuzlukların önüne geçilmesi için devlete düşen sorumluluk yanında, sektör çalışanlarına da büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle iş sözleşmesi işverence feshedilen işçiler (başta hemşireler olmak üzere) uzun süreli kıdemleri olmasına rağmen çok düşük miktarlardaki kıdem tazminatlarına razı olmakta ve fazla mesaiye dair alacaklarını talep etmemekteler. İş Mahkemelerinin özellikle son yıllarda işçi hakları konusunda gösterdiği hassasiyet göz önüne alındığında bu haklara kavuşmak hiç de zor değil.

“SGK kayıtlarında hizmet sınıfları farklı gösteriliyor”

Şenel Hukuk Bürosu’nda İş hukuku davalarıyla ilgilenen Ayla Ulusoy da sektördeki diğer önemli bir sorunun da SGK kayıtlarında hizmet sınıflarının farklı gösterilmesi olduğunu belirtti. “Özel hastanelerde özellikle hemşire olarak çalıştırılan işçilerin resmi kayıtlarda temizlik işçisi gibi düşük ücret alan işçiler olarak gösterilmesi bunun örneği olarak karşımıza çıkmakta.” diyen Avukat Ulusoy, açılacak bir iş hukuku davası noktasında hemşirelerin düşük ücret ve fazla mesai alacaklarının alınması konusunun yanında, bu konuda da dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


30.2° / 18.8°
  • BIST 100

    11060,57%2,99
  • DOLAR

    32,20% 0,07
  • EURO

    35,02% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2499,18% -0,44
  • Ç. ALTIN

    4002,77% -0,29