Tarih: 13.08.2015 20:36

Sağlıkta ?KÖK?lü çözüm

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin sağlık alanında ki en büyük ihtiyaçlarından birini karşılayacak olan Mamak Sağlık ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün yapımı hızla devam ediyor. Protokolleri Mamak Belediyesi ve Sağlık Bilimleri İleri Teknoloji Araştırma Vakfı arasında imzalanan enstitü; Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı kök hücre araştırma merkezi olacak. Kök hücre üzerine üst düzeyde yetişmiş personeli ülkemize kazandıracak olan enstitü birçok hastanın da daha şimdiden umudu oluyor. Kök hücre ve hücresel tedaviler konusunda yapılan çalışmalar sağlıkta devrim olarak görülüyor.

Laboratuarların yapımında sona gelindi

Mamak Sağlık ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü 60 bin metrekare proje alanına sahip. Enstitünün ilk olarak hayata geçecek araştırma laboratuarlarının yapımı yüzde 90 seviyesine ulaştı. Merkez, aynı zamanda ileri teknoloji ile donatılmış bir sağlık bilimleri üniversitesi olacak. Kurulacak üniversite lisans eğitimini bitirmiş tıp ve sağlık bilimleri öğrencilerinin, çalışmalarına devam edebileceği, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir kuruluş haline getirilecek.

Bir çok hastalığa umut ışığı

Enstitü ile ülkemizin; hastalıkların tedavisinde kullanılan kök hücrede yurt dışına bağımlı olmaktan kurtulacağını kaydeden Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, üniversitenin tamamlandığında hem stratejik hem de ekonomik anlamda ülkemizin büyük kazanımları olacağını belirtti.  

Doğa içinde bilim yuvası

Mavi Göl’ün yanı başında konumlandırılan, doğa içinde bir bilim yuvası haline getirilecek merkezde dünyanın en gelişmiş temiz odalarından birisi yapılacak. Merkezde ayrıca kök hücre çalışmalarının yanı sıra adacık hücre çalışmaları da yapılacak. Merkez, ülkemizin dört bir yanındaki araştırma merkezleri ile de koordineli çalışmalarda bulunacak. İlk etapta, üç fakülte kurulacak. Bu fakülteler ise şöyle:
- Mühendislik ve Yaşam Fakültesi (kök hücre mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği, biyoteknoloji mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, biyoenformatik mühendisliği, medikal jeoloji mühendisliği, biyomühendislik, enerji mühendisliği, gıda mühendisliği, nanoteknoloji, yapay zeka yazılımları, kalibrasyon)
- Açık Öğretim Fakültesi
- Tıp Fakültesi (anatomi, histoloji ve embriyoloji, fizyoloji, patoloji, farmakoloji, biyoistatistik, tıp etiği ve deontoloji, tıp hukuku, genetik, klinik kök hücre uygulamaları, havacılık hekimliği, spor ve doping hekimliği, organ ve doku transplantasyonları)

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —