Sahte iş ilanları nasıl anlaşılır?

Dijital güvenlik şirketi ESET sahte iş ilanları üzerinden dolandırıcılık yapanları gündeme taşıyarak, iş ararken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Teknoloji 10.06.2024 11:29:00 0
Sahte iş ilanları nasıl anlaşılır?

 

İş aramak ve bulmak zor ve sıkıntılı bir süreç olarak değerlendiriliyor. Uzaktan çalışma olanaklarının artması, iş yapma şekillerinin değişmesi, dünyanın farklı yerlerinde iş bulabilme olanaklarının çoğalması bir çok avantajla birlikte  bir çok riski de bereberinde getiriyor. Dijital güvenlik şirketi ESET sahte iş ilanları üzerinden dolandırıcılık yapanları gündeme taşıyarak, iş ararken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

 

İş dolandırıcılığına karşı korunmak birçok açıdan değerlendirilmelidir. İlk olarak, kimlik dolandırıcılığının kurbanı olmamak için sosyal medyadaki gizlilik ayarlarınızı kısıtlayın ve herkese açık görünürlüğü olan herhangi bir hesap da dahil olmak üzere kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri asla isteyerek çevrimiçi olarak sunmayın. Potansiyel işvereninizi doğrulamadan asla bilgilerinizi vermeyin.  Doğrulanmamış veya güvenilmez görünen hesaplardan gelen rastgele e-postalara veya sahte iş teklifi içeren mesajlara karşı dikkatli olun.

 

  • Şirketin ve kişinin var olup olmadığını kontrol edin: Yasal işletme adı, adresi, kaydı, çevrimiçi varlığı ve potansiyel haber içeriklerini araştırın.
  • İşletmenin ya da işe alım yapan kişinin sosyal medya profillerini inceleyin: Dil bilgisi hataları, gönderilerinde garip tarih kesintileri ve sürekli çevrimiçi etkinlik eksikliği olup olmadığına bakın .
  • Gerçek kişilerden gelen tepkilerine bakın: Önceki işverenlerden ve iş arkadaşlarından gelen tavsiyeler, sertifikalar, başkalarının paylaşımlarına verdikleri gerçek tepkilere bakın.
  • Diğer iş kurullarındaki gönderileri veya geçmiş faaliyetlere göz atın: Diğer kurullarda ne kadar çok gönderileri varsa, gerçek olma olasılıkları o kadar yüksektir. Mümkünse, yerel panolardaki gönderilerini de kontrol edin, ancak bu gerçekliği garanti etmez.

Küçük hatalar da fark yaratabilir. Dolandırıcılar genellikle daha gerçekçi görünmek için şirket çalışma sayfalarını yeniden oluştururlar ancak bu sayfalar da bazı fark edilebilir niteliklere sahip olabilir:

  • Web sitesi güvenliği: Sahte web sitelerinde HTTPS sertifikası olmayabilir, bu da güvensiz ve kötü niyetli bir sitenin işareti olabilir.
  • Bağlantılar: Bunlar, yazım hataları gibi birçok belirti içerebilir. Ayrıca bağlantılar sizi belirtildiği gibi aynı konuma götürmek zorunda değildir. Bu nedenle tıklamadan önce bağlantının üzerine gelin ve tarayıcı pencerenizin sol alt tarafındaki araç ipucunda amaçlanan konumu kontrol edin.
  • Şüpheli sorular: Hiçbir şirket iş görüşmesi sırasında banka hesap numaranızı, sosyal güvenlik numaranızı, kimliğinizi veya benzer bilgileri istemez. Halihazırda bir çalışan değilseniz (ve doğrulanmış İK temsilcileriyle görüşmediyseniz), bu tür bilgileri istemeleri mümkün değildir.

Yazım hataları: Sahte web sitelerinde çok sayıda yazım veya dilbilgisi hatası, üslup sorunları veya ilk başta fark edilmeyebilecek kasıtlı karakter değişiklikleri olabilir (örneğin "Oracle" yerine "0racle" kullanılması)

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


Anahtar Kelimeler: Sahte ilanları nasıl anlaşılır?
39.1° / 25.3°
  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,64% -0,45
  • EURO

    34,97% -0,74
  • GRAM ALTIN

    2422,86% -0,90
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,00