Sakız Dişleriniz İçin Yararlı mı Zararlı mı?

Dünya üzerinde küçükten büyüğe milyonlarca kişi sakız çiğniyor. Tarihi eski Yunan`a kadar dayanan sakız, hemen hemen herkesin vazgeçilmezi, özellikle çocukların gözdesi. Peki sakız dişleriniz için yararlı mı zararlı mı?

Sağlık 28.05.2015 21:15:16 0
Sakız Dişleriniz İçin Yararlı mı Zararlı mı?

Dünya üzerinde küçükten büyüğe milyonlarca kişi sakız çiğniyor. Tarihi eski Yunan'a kadar dayanan sakız, hemen hemen herkesin vazgeçilmezi, özellikle çocukların gözdesi. Peki sakız dişleriniz için yararlı mı zararlı mı?


Armadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Uzmanlarından Dt. Yüksel Tozlu sakızın ağız ve diş sağlığına etkileri konusunda şunları söyledi: Tarihçesine baktığımızda 1800’lü yıllarda ilk üretilen sakızlarda çamsakızı ağacı özü kullanılmaktaydı. Dünya nüfusu ve sakız kullanımı zamanla arttıkça doğal maddeler sakız talebini karşılamada yetersiz kaldı. Günümüzde sentetik elastomer esaslı madde ve tat verici maddeler içeren sakızlar üretilmektedir. İlk üretilen sakızlar şeker ile tatlandırılırken günümüzde bu amaçla sorbitol veya xylitol kullanılmaktadır.
Sakızın diş ve çene sağlığı üzerine şu etkileri vardır:
 

  1. 1- Sakız çiğnemek tükürük akış hızını arttırır. Tükürük vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Ayrıca, tükürüğün yıkama etkisi çürük riskini azaltan önemli bir etkendir. Sakız çiğneme ile artan tükürük akış hızı normale oranla 3 ile 10 kat daha fazladır.
  1.  
  2.  
  3. art2- Sakız çiğnemenin diştaşı oluşumunu önlemeye etkisi vardır. Diştaşı (tartar, calculus), dental plağın sertleşmesi ile oluşur. Sakız çiğnemek dental plağın pH’ını artırıp asiditesini azaltır.
     
  4. 3- Yeni oluşmakta olan çürükte tamir sürecine olumlu katkıda bulunur. Yapılan çalışmalar yemekten veya atıştırmalardan sonra şekersiz sakız çiğnemenin çürük başlangıcı lezyonlarını azalttığını ortaya koymaktadır. 
     
  5. 4- Sakız çiğnemenin dişleri temizlemeye veya plağı mekanik olarak uzaklaştırmaya olan etkisinin diş fırçalamaya göre çok az olduğu göz ardı edilmemelidir.
     
  6. 5- Uzun süre sakız çiğneme çene kaslarını yorar. Bu kas ağrısı, yanma, kulak ağrısı ve çeneyi açıp kaparken oluşan klik seslerine neden olabilir.

Genel olarak, klinik ve deneysel çalışmalar sakız çiğnemenin dişler üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.
 
Şekerli sakızların çürük yapıcı etkisinden dolayı diş dostu olarak nitelendirilen özellikteki sakızların tercih edilmesi önerilmektedir. Xylitollü sakızların diş çürüklerini önlediği düşünülmektedir. ”

 

ARTUKLU HABER AJANSI
  


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00