Konyalı Dival sanatçısı Nur Dikilitaş`ın dival tekniği ile işlediği 47 Parça padişah tuğralarından oluşan "Dival İşleme Tekniği ile Osmanlı Padişah Tuğraları Sergisi", Dolmabahçe Sanat Galerisi`nde dün ziyarete açıldı.
Konyalı Dival sanatçısı Nur Dikilitaş'ın dival tekniği ile işlediği 47 Parça padişah tuğralarından oluşan "Dival İşleme Tekniği ile Osmanlı Padişah Tuğraları Sergisi", Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde dün ziyarete açıldı.
TBMM Milli Saraylar himayesinde Konya Şeker'in sponsorluğunda gerçekleştirilen Serginin açılışında konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, bir toplumun medeniyetler birleşkesinde yer edinebilmesi için kültür sanatta öne geçmek zorunda olduğunu söyledi.
Uçma, sergiyle tarihin eski dönemlerine dönüldüğünü belirterek, "Sanatçı Nur Dikilitaş, bir imparatorluğun kuruluşundan son dönemlerine kadar var olan padişah ve şehzadelerin tuğralarını ilmek ilmek dokuyarak, tarihi gözler önüne sermiştir" dedi.
Konyalı Dival İşleme Sanatçısı Nur Dikilitaş yaptığı açıklamada serginin 47 eserden oluştuğunu ve ekibi ile birlikte 3,5 yıllık bir çalışma sonucunda eserleri ortaya çıkardıklarını belirterek "Sistemli bir çalışmayla bugünlere geldik. Ankara'da üç kişilik bir ekibim var. İş bulamayan veya bazı sebeplerden dolayı dışarıda çalışamayan kadınları evde istihdam ederek bu işi birlikte başardık" açıklamasını yaptı.
TBMM Milli Saraylar himayesinde düzenlenen sergiye, Sultan II. Abdulhamit'in torunu Nilhan Osmanoğlu katıldı.
SergiYarın akşama kadar açık olacak ve İstanbullu sanatseverlerin ziyaretina açık olacak.
NUR DİKİLİTAŞ KİMDİR:
Nur Dikilitaş,1966 yılında Konya'da doğdu.İlk ve Orta eğitiminin ardından Konya Meram Kız Meslek Lisesi,El sanatları bölümünden mezun oldu.
Geleneksel nakış işlerine olan ilgisi lise yıllarında başladı.Evlilik yapmasından sonra,2 çocuk yapmasına rağmen sanata olan ilgisi artarak sürdü.
Doksanlı yıllarda Maraş İşi(Dival Nakışı)işlerinde çeşitli kurslara devam ederek,Eğitim aldı.Sırma işini Gergefte işlemeye devam ederken,bu süreçte Konya Olgunlaşma Enistütüsünden mezun oldu.
Dival Nakışı olarak bilnen bu sanatı geçmişten,günümüze nasıl yapıldığını öğrenmek için,Ankara Olgunlaşma Enistütüsü Sırma Atölyesinde 1 yıl Profesyonel sırma eğitimi aldı.
Nur Dikilitaş bu sanatı yıllarca hobi ve Ticari olarak yaptı.Genç kızlara ve Ev hanımlarına istihdam olanağı sağlayan Nur Dikilitaş,Sanatın gelecek nesillere aktarılmasında önemli roller üstlenmektedir.Marka tescilini de yapan Dikilitaş,Kültürümüzü çağımızda yaşatmak, ve yeni nesillere aktarılması için çalışmalar yürütmektedir.
ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL