Türkiye'nin ihtiyacı olan pamuğun yüzde 45'i, kırmızı mercimeğin yüzde 38'i, mısırın yüzde 22'si, arpanın yüzde 13'ü ve buğdayın da yüzde 9'unun üretildiği Şanlıurfa ilinde sulama sezonu yapılan törenle start aldı.
Kurban kesilmesi ve yapılan duanın ardından Atatürk Barajı tünellerinin kapakları açılarak kanallara su verildi. Su bırakılma törenine Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, DSİ GAP 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Şuski Genel Müdürü M.Hamdi Us, Bölge Müdür Yardımcıları, ilgili şube müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Bölge Halkı Sulama İle Beraber Gelen Bereketi Yaşayacak
Sulama ile çiftçilerimize göre mevcut tarlalarda yüzde 45'e kadar verim artışı yaşanıyor. Tek mahsul ekilen tarlalarda ikinci ürünler yetişmeye başlıyor, ayrıca mevsimsel göçün önüne geçiliyor.
Şanlıurfa, Harran ve Mardin Ana Sulama Kanalları ile yaklaşık 2 milyon dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. Sulamayla birlikte verimin ve ürün çeşitliliğinin yükselmesi istihdama da olumlu yansıyor. İş imkânlarının artmasıyla birlikte bölgenin en önemli sorunlarından biri olan göçün önlenmesi yönünde önemli aşama kaydediliyor.
Sulama projelerinin devreye girmesiyle birlikte tarımın gelişmesine paralel olarak makineleşme ve tarım endüstrisinde yaşanan gelişmeler yeni istihdam imkânlarının oluşmasını sağlıyacak.
ARTUKLU HABER AJANSI-ŞANLIURFA