Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğinde Sayıştay Başkanlığı tarafından Türkiye`deki üniversitelerin yönetici personeline yönelik verilen Sayıştay Eğitimi yoğun ilgi gördü.
Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğinde Sayıştay Başkanlığı tarafından Türkiye'deki üniversitelerin yönetici personeline yönelik verilen Sayıştay Eğitimi yoğun ilgi gördü.
Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, AK Parti Mardin İl Başkanı Nihat Eri, Mardin İl Emniyet Müdürü Hasan Onar ve Sayıştay Denetçilerinin yanı sıra üniversite temsilcilerinin de hazır bulunduğu eğitim programının açılışında konuklara hitap eden Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça,Sayıştay’ın devletin ana damarlarından biri olduğunu belirterek devletin daha işler bir hale gelmesi, devlet maliyesinin daha iyi kullanılması, varlığının ve bütçesinin en iyi şekilde yürütülmesi için çalışmalar yapan bir kurum olduğunu ifade etti.
Sayıştay’ın devletin can damarı olarak nitelendirilebileceğini söyleyen Ağırakça, devlette esas olan güvenilirliğin Cumhurbaşkanından en alt seviyedeki memura kadar birbirlerine karşı güvenebilen fertler ve devlet kurumu babında birbirleriyle yardımlaşan yöneticilerden oluşmasının arzu ve hayal edilen bir husus olduğunu hatırlattı.
Hakkı ve adaleti en iyi şekilde gözeterek devletin emanet ettiği bütçeyi ve devlet malını koruma refleksinin kültürümüzde yetim, dul ve mazlum insanların hakkının olduğu bir değer bağlamında algılandığı, haksızca bu değere el sürmenin haram olarak nitelendirildiğinin altını çizerek konuşmasını sürdüren Rektör Ağırakça şöyle dedi:
“ 2023 ve 2033 vizyonlarını yakalayabilmek için devlet maliyesinin emin ellerde, helal ve haramı gözeten yöneticilerin elinde olduğu zaman inanıyorum ki 2023’te Gayri Safi Milli Hasıla da 16 bin doları 2033’te ise 25 bin doları yakalayacağımıza inanıyorum. Üç yıldan beri yönettiğimiz Üniversite’nin bütçesini gerçek anlamıyla bir A4 kâğıdına elini süren adamın nasıl cezalandırılacağını hep ilan edip durduk. Gözetmemiz altında sayıştayı da denetlemeleriyle üç yıldır yüz akıyla çıkageldiğimiz bir bütçe yönetimi yaptığımıza inanıyorum. Bilgimiz dâhilinde bütçenin en iyi şekilde kullanıldığı, helal ve haramın gözetildiği, kesinlikle hiç kimseye asla ve kata bir kuruşun kaptırılmadığı bir yönetim sergilemek zorunda olduğumuzu hep htik ve bunu uygulamaya çalıştık. Kimsenin devletin malına elini sürmeye ve onun bir kısmını şu ya da bu yollarla ailesine çoluk çocuğuna yedirmeye kalkışması uygun bir şey değildir.”
02-06 Nisan 2018 tarihleri arasında Türkiye’deki üniversitelerin Strateji, İdari ve Mali, Yapı ve Teknik, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları ile Döner Sermaye, Sosyal Tesis İşletme Müdürlükleri personeline yönelik verilen eğitimde Sayıştay’ın hem anayasa olarak hemde kanunlarla kendisine verilen görevler olarak esaslı bir denetim kurumu olduğunu belirten Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker Sayıştay’ın kuruluşundan beri bu denetim işlevinin yanında eğitim verme fonksiyonunu da sürekli yerine getirdiğini hatırlattı.
“Son 6 ayda üniversitelere yönelik bir eğitim programı hazırladığını söyleyen Çöker;
“Başta Sayıştay denetim kurulları olmak üzere arzu ettiğiniz ve ihtiyaç duyduğunuz konularda sizlere belirli bölgelerde eğitim vereceğiz dedik ve ihtiyaç duyduğunuz konuları belirledik. Birde kimler ev sahibi olabilir ve hangi üniversitelere gidilebilir gibi analizler yaptık. Bu analizler sonucunda bu eğitimlere başladık.” dedi.
Kamu kaynakları kullanan her kurum ve o kurumdaki personelin denetime tabi olduğuna işaret eden Mardin Valisi Mustafa Yaman ise bunun adli ve idari yargıya, kamu kaynağı kullananlar için de parasal konularda Sayıştay denetiminin gerçekleştiğini anlatarak,
“ Denetimler devletin ceza mantığı taşımaz her denetimin bir rehberlik görevi vardır. Biz kamu yöneticileri, kamu kurumları çalışan personelleri, yapılan her denetim ve inceleme bir rehberlik mantığıyla bize düşen işlemlere yöneltir. Bazen bunun korkusunu yaşarız. Sanki bu denetim, bu rehberlik, bu incelemeler memuruna farklı bir şey yapma anlamına gelir hâlbuki ki hal böyle değildir. Bizlerde zaman zaman yapmış olduğumuz işleri denetimden geçiriyoruz. Ondan sonra yapılacak işlemlerde hukuka uygun mevzuata uygun, vicdana ve ahlaka uygun işlemler yapılır. Ben bu eğitimin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu eğitimden ciddi bir kazanım olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Otuza yakın üniversiteden yöneticilerin katılım gösterdiği ve dört gün süren eğitim programında 5018 sayılı kanun, Kamu İhale, Harcırah ve Ek ders Mevzuatının yanı sıra Bilimsel Araştırma Projeleri, Sayıştay Denetim Bulguları ve Döner Sermayeli İşletmeler ve Sosyal Tesisler konularında eğitim verilerek katılım belgeleri dağıtıldı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55