Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, sedef hastalığının bulaşıcı olmadığınıancak yaşam kalitesini ileri düzeyde bozduğunu belirterek, "`Sedef hastalığı, problemli ve ilgilenilmesi gereken bir hastalık" dedi.
Sedef Hastaları Dayanışma Derneği, Psoriasis Derneği ve biyofarma şirketi AbbVie`nin katkılarıyla 29 Ekim Dünya Sedef Hastaları Günü etkinlikleri kapsamında ``Sedef Hastalığı Kader Değildir`` başlıklı toplantı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Gürer, sedef hastalığıyla ilgili bilinenlerin, bilinmeyenlerden çok daha az olduğunu söyledi.
Gürer, genetik yatkınlığı olan bireylerde görülen, stres, üzüntü ve çeşitli çevresel faktörlerin bağışıklık sistemine olumsuz etkileriyle de ortaya çıkabilen hastalığın ömür boyu sürebileceğini ifade etti.
Mehmet Ali Gürer, ``Sedef hastalığı, problemli ve ilgilenilmesi gereken bir hastalık. Hastalık kesinlikle bulaşıcı değil ancak yaşam kalitesini ileri düzeyde bozuyor`` diye konuştu.
Hastalığın tedavisinde hasta-hekim ilişkisinin önemli olduğunu vurgulayan Gürer, hekimin vereceği güvenin tedavi sürecini kolaylaştıracağını kaydetti.
Gürer, bireyin özgüvenini olumsuz etkileyen, hatta psikolojik sorunlara neden olan sedef hastalığı konusunda toplumsal bilinci artırmayı, farkındalık yaratmayı, hastalara ve ailelerine destek olmayı önemsediklerini dile getirdi.
`Yaşam kalitesini yükseltecek şekilde hastalığı kontrol altına almak önemli`
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, sedef hastalarının yaklaşık yarısının çeşitli nedenlerle hakettikleri tedaviye ulaşamadıklarını söyledi.
Bireyde ve toplumda hastalığı kabullenme gibi bir anlayışın görüldüğünü belirten Başkan, ``Yaşam kalitesini yükseltecek şekilde hastalığı kontrol altına almak önemli`` dedi.
Hastalığın bireyin başarısını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkilediğine işaret eden Başkan, sedefin uzun süreli bir tedavi süreci gerektirdiğini kaydetti.
Başkan, ``Hastalar, çaresiz olmadıklarını, tedavilerinin mümkün olduğunu bilsinler. Bilimsel yöntemlerden vazgeçmesinler`` diye konuştu.
``Dünyada 125 milyon sedef hastası var``
Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yıldırım, sedef hastalığının toplumda daha iyi bilinmesinin ve farkındalık yaratılmasının tedavi sürecinde önemli olduğunu vurguladı.
Sedef hastalığı konusunda hastanın kendisi, ailesi ve toplumun sorumlulukları olduğunu kaydeden Yıldırım, Türkiye`de 1 milyon, dünyada ise 125 milyon sedef hastasının olduğunu belirtti.
Hastalığa dikkati çekmek için daha önce düzenlenen bir etkinlik kapsamında özel makyaj uygulanan oyuncu Ayşe Tolga, ``Bir günlüğüne sedef hastası olmak çok ilginç bir deneyimdi. Hastaların günlük yaşamlarında ne hissettiklerini kısa da olsa hissettim" ifadelerini kullandı.
Sedef hastalarına en büyük desteği ailelerinin ve yakınlarının verebileceğini dile getiren Tolga, toplumsal bilinci artırmak için sivil toplum kuruluşlarına da görev düştüğünü söyledi.
Moda tasarımcısı Gamze Saraçoğlu, sedef hastalığının toplumda pek bilinmemesi nedeniyle hastaların sosyal hayatta birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını kaydetti.
Sedef hastalığının bulaşıcı olmadığının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Saraçoğlu, hekim, aile ve toplumun sedef hastalarını desteklemesinin önemine değindi.
Toplantıda, Saraçoğlu ve Tolga`nın sedef hastalığı konusunda verdikleri mesaj ve kişisel deneyimlerinin yer aldığı video da gösterildi.