ŞEMİKAN BİRLİĞİ BAŞKANI:``ÖCALAN`LA GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ``

Merkezi Mardin, Midyat`ta olan ve içerisinde farklı halk ve inanç gruplarını bulunduran Şemikan Birliği başkanı Bozo Bilal ACAR`ın son günlerde yaşanan çatışmalı ortamı değerlendiren basın açıklaması.

Mardin 22.08.2015 14:57:08 0
ŞEMİKAN BİRLİĞİ BAŞKANI:``ÖCALAN`LA GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ``

Merkezi Mardin, Midyat'ta olan ve içerisinde farklı halk ve inanç gruplarını bulunduran Şemikan Birliği başkanı Bozo Bilal ACAR'ın son günlerde yaşanan çatışmalı ortamı değerlendiren basın açıklaması yaptı.

Şemikan Birliği başkanı Bozo Bilal ACAR'ın yaptığı basın açıklaması şöyle:

''Son zamanlarda yaşanan sivil katliamları kamuoyunun malumudur. Ülke son 1 aydır adeta bir iç savaş haline bürünmüş durumda. İnsanlar evlerini, köylerini, topraklarını terk etmeye başladı. Sivil insanlar sokak ortasında katlediliyor, süren çatışmalı ortamdan en büyük zararı sivil halk malı ve canı ile ödüyor.

Yaklaşık 3 yıl süren ve herkesin kazandığı bir çatışmazlık ortamından bir anda savaş haline girdik. On yıllarca süren çatışma, ölüm, kaos ve savaştan sonra sorunların diyalogla, özgürlüklerin ve demokrasinin geliştirilmesi ile çözülebileceği anlaşılmış ve bir 'Çözüm/Barış Süreci'ne girilmişti. Yaklaşık 3 yıl süren bu çatışmazlık ortamından toplumun her kesimi memnun olmuş ve olumlu karşılamıştı. Buna paralel olarak bölgede ve ülke genelinde oluşan güvenlik ortamından dolayı milyarlarca liralık yatırımlar yapıldı. Ortamın normalleştiği, silahların sustuğu ortamda barışı kalıcılaştırmak için Şubat 2015'te Dolmabahçe Mutabakatı yapıldı. Bundan sonra barışın anayasal güvence altına alınması beklenirken bir anda hiç kimse ne olduğunu anlamadan barış siyasi ihtiraslara kurban edilip, anlamsız bir şekilde silahlar tekrar konuşmaya başlamış ve bir savaş ortamına girilmiştir. Bazı siyasi makamların bu barışı/süreci siyasi hesaplarına kurban etmesi seçmiş ve milyonlarca insanı zarara sokacak bir savaşı tekrar başlatmıştır.

Şuan ülkede bir iç savaş hali var. Askeri güçlerin çatışması dışında, suçsuz sivillerde sokak ortasında katlediliyor, evler taranıyor, bombalanıyor ve ormanlar yakılıyor. 90'lı yılları aratmayan bu ortamda binlerce insanda evlerini, meralarını ve köylerini terk etmeye başladı. Bu savaşın ekonomiye etkisi de olumsuz bir şekilde etkilendi. Bölgede ve hatta ülkede yatırımlar durdu, döviz yükselmeye başladı. İşsizlik ve kriz tüm ülkeyi sardı. Sivillerin can güvenliği kalmadı.

Bizler bölgede yaşayan farklı halklar ve inançlar olarak bu savaşın bir an önce durdurulması için toplumun her kesiminin, barış yanlısı tüm siyasilerin, sivil toplum örgütlerinin ve kanaat önderlerinin bir an önce kitlesel olarak barış yanlısı tepki göstermesini istiyoruz.

Bölgede yaşayan farklı halklar ve inançlar olarak, bir an önce her iki tarafında silahlarını susturmalarını ve diyalog yoluyla bir çözüme gidilmesini talep ediyoruz.

Her defasında barışı savunan ve en sert çatışmalı ortamları durduran Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridinde bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Barış görüşmelerinin tekrardan başlatılmasını talep ediyor ve görüşme heyetlerinin yanında da farklı halklardan ve inançlardan bir heyetinde tarafsız gözlemci olarak görev almasını istiyoruz.

Bu barış görüşmelerinde Şemikan Halkı olarak bizlerde Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmeyi talep ediyoruz.''Dedi

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 

 

 


25.2° / 13.9°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88