Tarih: 27.11.2020 09:47

Sigara içmeyen kadınlarda akciğer kanseri arttı !

Facebook Twitter Linked-in

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, sigaraya bağlı olmayan akciğer kanserinin kadınlarda görülme oranının son yıllarda arttığını söyledi. Dr. Işık, sigara içmeyen kadınlarının akciğer kanserine yakalanma olasılıklarını artıran riskleri açıkladı.

Sigara içmeyen kadınlarda görülen ve bir adenokanser türü olan akciğer kanserinin geçmeyen öksürük, kanlı balgam, sırt ve göğüs ağrısı ile kendini gösterdiğini anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, "Akciğer kanserinin nedeni olarak her zaman sigarayı vurguluyoruz. Elbette ki sigara kanıtlanmış akciğer kanserinin en büyük sebeplerinden biridir. Ancak son yıllarda hiç sigara kullanmamış bireylerde de bu kanser türüne sıklıkla rastlamaya başladık. Özellikle sigara kullanmayan kadınlarda akciğer kanseri oranı arttı. Bu sebeple sigara içmeseniz bile geçmeyen öksürük, kanlı balgam, göğüs ve sırt ağrısı şikayetlerini hafife almamalı ve belirtilerin bir veya birkaçını yaşıyorsanız bir göğüs hastalıkları uzmana başvurmalısınız" dedi.

HIZLI KİLO KAYBINA DİKKAT

Akciğer kanserinin hızlı kilo kaybı ile de kendini gösterebileceğine işaret eden Uzm. Dr. Işık, "Önlenemeyen ve normalin dışında hızlı bir kilo kaybı var ise bu durum da bir akciğer kanseri habercisi olabilir ve uzmana başvurmak gerekir. Önceki yıllarda daha çok sigara içen erkeklerde görülen akciğer kanserinin, son yıllarda sigara içmeyen kadınlarda görülme oranı yükseldi. Bu sebeple yılda 1 kez akciğer filmi çektirmenin, genel bir akciğer kontrolünün önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi. Sigara içmeyen ancak akciğer kanserine yakalanan kadınların toz, duman, hava kirliliği ve pasif içiciliğe maruz kaldığını vurgulayan Dr. Işık, “Bu faktörler ve genetik yatkınlığın sigara içmeyen kadınlarda akciğer kanseri gelişimine neden olduğu düşünülüyor” dedi. Akciğer kanserinin erken dönemde yakalandığı takdirde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Işık, “Hastalıkla mücadele ‘hedefe yönelik tedavi’ ve ‘immunoterapi’ sayesinde daha etkin bir şekilde yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

 

İmmünoterapi nedir?

Bağışıklık sisteminin kanser hücreleri ile savaşmasını sağlayan bir tedavi yaklaşımıdır. İmmünoterapi bir biyolojik tedavidir. Kanser tedavisinde radyoterapi ve kemoterapiye ek olarak kullanılan bu yöntemde hasta kişinin vücut direnci destelenir, bağışıklığı artırılır ve bu sayede kanser hücreleri yok etmeye çalışılır.

Hedefe Yönelik Kanser Tedavisi

Kanser hastası için en uygun hedefe yönelik tedaviyi seçmek amacıyla öncelikle hastanın tümöründen alınan örnek üzerinde moleküler inceleme yapılır. İnceleme neticesinde hastaya en uygun kemoterapi saptanır. Böylece yanlış kemoterapiden kaynaklanan istenmeyen etkiler ve tedavi gecikmelerinden kaçınılmış olunur. Örneğin akciğer kanserli hastalarda mutasyon pozitif çıkarsa hastalarda erlotinib adı verilen hedefe yönelik ilaç kullanılabilir ve hastanın kemoterapi almasına gerek kalmaz.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —