SİHİRLİ ŞOK DİYETLERE DİKKAT!

Kızıltepe Toplum Sağlığı Merkezi Diyetisyeni Zuhal Bulut, Çağın yeni hastalığı obezitenin hızla artığını ifade ederek, " Kişiye özgü olmayan diyetler (özellikle gazete, dergi vb. yayınlarda bulunan kişilerin özellikleri dikkate alınmayan diyetler) Kısa

9.02.2014 16:12:16 0
SİHİRLİ ŞOK DİYETLERE DİKKAT!

                               Kızıltepe Toplum Sağlığı Merkezi  Diyetisyeni Zuhal Bulut, Çağın yeni hastalığı obezitenin hızla artığını ifade ederek, "  Kişiye özgü olmayan diyetler (özellikle gazete, dergi vb. yayınlarda bulunan kişilerin özellikleri dikkate alınmayan diyetler) Kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden "sihirli şok"  diyetleri  uygulamayın .’’uyarısında bulundu.

 HIZLI VERİLEN KİLOLAR HIZLI ALINIR

Şişmanlık söz konusu ise sağlığımızın bozulmaması için bir ayda en fazla kaç kilo vermeliyiz?

Eğer kilolu iseniz ağırlık kaybetmeniz sağlık durumunuzu geliştirir vücut işlevlerinde gelişme sağlar ve yaşam kalitesini arttırır. Ancak hızlı kilo verme şişmanlığın oluşturduğu risklerden daha tehlikelidir. Zayıflama programları kişiye özel olmalıdır. Her birey için verilebilecek maksimum kilo o bireyin fazla kilosuna yaşına ve yaşam şekline göre farklılık gösterir. Haftada yarım en fazla bir kilo ağırlık kaybı hedeflenmelidir. Yavaş verilen kilolar daha kalıcı olur hızlı verilen kilolar hızla geri alınır. Amaç hızlı ve çok kilo vermek değil sağlığımızı bozmadan zayıflamak olmalıdır.

Zayıflama diyetlerinde nelere dikkat edilmelidir?

Ağırlık kaybı, haftada 0.5-1 kg geçmemelidir. Diğer bir deyişle kişi yavaş ve uzun bir sürede zayıflamalıdır. Öncelikle, boya uygun ağırlık saptanmalı, uygun ağırlık durumunda, kilo almaktan kaçınılmalıdır. Kilolu ve şişmanlık durumunda ise önce daha fazla ağırlık artışı önlenmeli, daha sonra ağırlık kaybı hedeflenmelidir. Aşırı ve hızlı ağırlık kaybından mutlaka sakınılmalıdır. Ağırlık kaybı için bireyin cinsiyetine, yaşına, boyuna, fiziksel aktivitesine, beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır. Yani zayıflama diyetleri bireye özgü olmalıdır. Bunun için diyet tedavisi, mutlaka bir diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır. Çocukluk çağı şişmanlıklarının kalıcı olabileceği göz önünde tutularak ağırlık denetimi çocukluktan itibaren başlamalıdır. Öncelikle çocukluk çağından itibaren verilecek yeterli ve dengeli beslenme önerileri ile şişmanlığın oluşumu önlenmeli ve sürekli yapılacak eğitim programları ile yanlış olan beslenme alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler oluşturulmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite yapılmalı, bu bir yaşam şekli haline getirilmelidir. Vücut ağırlığının korunmasında davranışların önemli olduğu unutulmamalı, sağlıklı yeme alışkanlıkları kazanılmalıdır.

DİYET VE EGZERSİZ AYRILMAZ İKİLİDİR

Kilo kontrolü için diyet mi egzersiz mi daha etkindir?

Tek başına diyet ve egzersiz kilo vermede etkin olabilir; ama her ikisinin de avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır, fakat birlikte uygulandığında avantaj ve dezavantajları birbirlerini olumlu yönde etkilemekte ve denge sağlanmaktadır. Diyetle oluşan negatif enerji dengesi program başlangıcında hızlı kilo vermeyi sağlayabilir, ama yağsız vücut kitlesi ve dinlenme metabolik hızı azalır. Egzersiz daha az kilo kaybına neden olur, ama yağsız dokunun korunması ve artışını sağlar ve dinlenme metabolik olarak hızın azalmasını önler. Diyetle kilo kaybında %75 yağ, %25 protein kaybı, diyet egzersizle birlikte uygulandığında ise protein kaybı sadece %5 olmaktadır. Egzersizin tek başına sağladığı yararlar kilo kaybı diyetleri ile birlikte olduğunda da devam etmektedir.

SİHİRLİ ŞOK DİYETLERE DİKKAT

Yanlış zayıflama diyet uygulamaları nelerdir?

Kişiye özgü olmayan diyetler (özellikle gazete, dergi vb. yayınlarda bulunan kişilerin özellikleri dikkate alınmayan diyetler) Kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden "sihirli şok" diyetler. Bu tür diyetlerle ağırlık kaybı kısa sürede sağlanabilse de hızlı ağırlık kaybı nedeni ile ağırlığın korunması mümkün olamamaktadır. Tek besine dayalı diyetler kısa sürede etkili olmasına rağmen ağırlık kaybı kalıcı olmamaktadır, besin öğeleri yetersiz ve dengesizdir. Zayıflattığı öne sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlarla beraber önerilen diyetler. Gerçek kilo kaybı yerine, sadece su kaybına neden olan diüretik ilaçlar veya saunalar. Diyetisyenlerin dışındaki kişilerin önerdiği tüm diyetler hatalı zayıflama programları arasındadır.

                                                                                              Lütfen, Soru ve görüşleriniz için  

                                                                                             Email : dytzuhal@hotmail.com

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


19.2° / 10.6°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07