Sinan Said, unutulmaz Kerkük Türküsü 'Evlerinin Önü Yonca'nın hikayesi

Irak Türkmeni olan Sinan Said Kerkük’ten Bakü'ye 1959'da Azerbaycan Radyosu Arapça bölümüne Irak devleti tarafında resmi olarak radyo sunucusu olarak gönderilir.

Türk Dünyasından Haberler 28.08.2024 17:04:00 0
Sinan Said, unutulmaz Kerkük Türküsü

Irak Türkmeni olan Sinan Said Kerkük’ten Bakü'ye 1959'da Azerbaycan Radyosu Arapça bölümüne Irak devleti tarafında resmi olarak radyo sunucusu olarak gönderilir.

 Bir zaman sonra Bakü ona vatanı gibi gelir. Sinan Said, Azerbaycan Radyosu Arapça bölümünde 11 yıl çalıştıktan sonra Irak’a döner. Kerküklü Sinan Said'in yakın dostu, sırdaşı Nahid Hacızade hatıralarında “Evlerinin Önü Yonca” türküsünün varoluş tarihini şöyle anlatır:

"Ona (Sinan Said’e) iki odalı ev vermişlerdi. "Intourist"den kendi evine taşınmıştı. "Volga" arabasi alması da onu çok sevindirirdi.

 

Genel redaktörümüz hep söylerdi: "Sinan Said'i gözden kaçırma. Gariptir, ondan ayrılma. Her akşam ona git. İstersen, onunla da kalabilirsin. Bekar adamsın. İkiniz de sıkılmazsınız ".

Akşamları Sinan Said çay yapardı. Bu zaman o, dudakaltı tatlı, biraz da hüzünlü türküler okurdu. Bir parçası kulağımda seslendi: 

Evlerinin önü yonca
Yonca kalkmış dam boyunca
Boyu uzun beli ince

Ninne yavrum ninne
Esmer yavrum ninne
Ninne ninne

O türküyü bitirmeden yalvardım:

- Sinan, qadan alım, bir de oku!

Bir kere dedim:

- Sinan, gel bu türküyü filme yazdır, herkes dinlesin. Biz ölüp gideceğiz, izin ver türkü hatıra kalsın, yaşasın.

Sinan Said:

- Beyim, sen ne konuşuyorsun? Ben sunucuyum, gülerler bana. Sen bir görsen, duyaydın, Bağdat'ta, Kerkük'te bu türküyü nasıl okuyorlar? Onlardan sonra benim okumam gülünç görünür.

- Görünmez, efendim, görünmez. Kendin de görürsün ki, senin sesin herkesin kalbini titretir.

Sinan Said gülümsedi:

-Beyim, belki de böyle yapalım. Sen bana bir şarkıcı kadın bul, biz düet okuyalım. O zaman başka türlü seslenir bu türkü.

Ben çok isimler söyledim, Rübabe Muradova, Şövkət Elekberova, Sara Qedimova, Flora Kerimova… Daha kimler, kimler…

Sinan Said de bu şarkıcıları tanıyordu. Ancak hiç biri yüreğinden haber vermedi.

Bir gün nerdense geliyorduk. Radyoda bir konser çalışması yapılıyordu Solist ise Nermine Memmedova idi. Sinan Said benim kolumdan tuttu,

buldum, buldum. Bu hanım okuyabilir "Evlerinin önü yonca"yı. Kendisi de iyi okur.

Ben Nermine hanımı Sinan Said’le tanıştırdım. Çok sevinse de, Nermine hanım bu türküyü okumak istemedi, ben bu lehçe ile böyle tatlı okuyamam, dedi.

Ancak nasıl olduysa kabul etti. Çalısmalar başlandı. Kerküklü Sinan Said de, Nermine hanım da bu türküye yürekten bağlandılar. Bu türkü yürekten ancak bu kadar güzel söylenebilirdi. Son olarak, birkaç şarkı hazır bulundu.

 

Sinan Said dedi:

-Bunları Kerkük hoyratları, daha doğrusu, Kerkük Türküleri adıyla verelim. izin verin bu adla da yaşasın "Kerkük Türküleri".

O zamandan beri bu türküler yaşıyor, seviliyor, yürekleri titretiyor. Nermine Memmedova ve Sinan Said bu türküleri seslendirince herkes kulak verir.

 

Onların birlikte okudukları ve hafızalardan silinmeyen “Evlerinin Önü Yonca” https://www.youtube.com/watch?v=hyU7kqq61MU, “Hergün Akşam Olu Dallam”, “Altun Üzük Yeşil Kaş”  ve diğer türküleri "Kerkük Türküleri" adı altında yazılır.

 

12 Haziran1991 yılında Sinan Said, yedi yıl sonra 27 Mart 1997 yılında ise Nermine Memmedova vefat etti. Ama onların seslendirdikleri bize hatıra kalan Türküleri, tüm Türkçe konuşan halklar tarafından sevile-sevile dinleniyor ve bu unutulmaz eserler dilden dile yayılıyor.

 

 

Sinan Said kimdir?

Sinan Said, 1934 yılında Kerkük’te doğdu, ilkokul ve ortaokulu Kerkük’te bitirdi. Daha sonra öğretmenler enstitüsüne girerek 1952 yılında resim öğretmeni olarak mezun oldu. Aynı yıl Kerkük Kalesi’nde bulunan “Tahire” ilkokulunda öğretmen olarak göreve başladı. Daha sonra “Garbiye” ortaokuluna atanarak 1959 yılına kadar görevini orada sürdürdü. Şubat 1959 yılında Bağdat Radyosu Türkmence bölümüne açıldıktan sonra Radyoda Spiker olarak göreve başladı.Bağdat radyosu Türkmence bölümünde kısa bir süre çalıştıktan sonra 1959 yılında Azerbaycan Radyosu Arapça bölümünde çalışmak için Irak devleti tarafında resmi olarak gönderildi.

Sinan Said Bakü’de çalıştığı sırada aynı zamanda okuduğu Gazetecilik Fakültesinde daha öğrenciyken kendisi gibi ressam olan Azerbaycanlı Hanımefendi “Raide Bağırqızı” ile 1963 yılında hayatını birleştirdi. Evliliğinden 1964 Bakü doğumlu “Ümit” adında bir erkek çocuğu ve 22 Ekim 1966 Bakü doğumlu “Emel” adında bir kız çocuğu oldu.

 

Sinan Sait ve Nermine Memmedova ile düet yaptığı Kerkük Türküleri

 

Azerbaycan’da bulunduğu dönemlerde Azerbaycan’ın meşhur kadın sanatçılarından Nermine Memmedova ile Bakü Devlet radyosunda tanıştıktan sonra onunla bir takım Kerkük türkülerini düet yaparak banda almıştır. Bu türküler hala Azerbaycan radyosundan “Kızıl Fonda” arşivde inayetle tutulmaktadır. Güzel bir sesle ve hevesle ifa edilen bu Türküler her platformda övgü ile yayınlanıp ve Sinan Said ile Nermine Memmedova’nın güzel seslerinde bahsedilmektedir. “Evlerinin Önü Yonca”, “Hergün Akşam Olu Dallam”, “Altun Üzük Yeşil Kaş” ve diğerleri…

 

Sinan Said ve Nermine Memmedova – “Evlerinin Önü Yonca” Türkü Sözleri

Evlerinin ögü yonca
Yonca kalkmış dam boyunca, dam boyunca
Boyu uzun, beli ince
Ninne yarım ninne
Esmer yarım ninne
Ninne, ninne

Boyu uzun, beli ince
Ninne yarım ninne
Esmer yarım ninne
Ninne, ninne

Evlerinin ögü lale
Saki doldur ver piyale, ver piyale
Yoldaş olağ düşek yola
Ninne yarım ninne
Esmer yarım ninne
Ninne, ninne

Yoldaş olağ düşek yola
Ninne yarım ninne
Esmer yarım ninne
Ninne, ninne

Evlerinin ögü darçın
Felek koymur gözüm açım, vallah açım
Seni alıb hara kaçım?
Ninne yarım ninne

Esmer yarım ninne
Ninne, ninne

Seni alıb hara kaçım?
Ninne yarım ninne
Esmer yarım ninne
Ninne, ninne

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MAGAZİN SERVİSİ


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor