SİNCAN BELEDİYESİNDEN VELİLERE EĞİTİM

Sincan?da pek çok eğitim programına imza atan Sincan Belediyesi?nin hedefinde bu kez çocuğu okula yeni başlayan anneler var.

23.10.2015 10:32:35 0
SİNCAN BELEDİYESİNDEN VELİLERE EĞİTİM

Sincan’da pek çok eğitim programına imza atan Sincan Belediyesi’nin hedefinde bu kez çocuğu okula yeni başlayan anneler var. “Çocuğum Okula Başladı” programlarıyla Sincan Belediyesi, ilkokula yeni başlayan miniklerin annelerini bilinçlendiriyor. Sincan genelinde tüm okullardaki programın hedefi ise mutlu ve bilinçli aileler oluşturmak.

Sincan Belediyesi, eğitime desteğe devam ediyor. “Çocuğum Okula Başladı” Anne Eğitim Programı ile ilçe genelindeki anneler eğitiliyor. İlkokul birinci sınıfa giden annelerin eğitime alındığı program ile bilinçli anneler ve mutlu aileler oluşturulmaya çalışılıyor. Çocuğu okula adaptasyon sorunu yaşayan annelerin özellikle katılması beklenen eğitimde, anne rolü, çocuğu anlamak, motivasyon, duygusal gelişim, okul ve arkadaşlık konusunda annelere önemli eğitimler veriliyor. Çocukları ile birlikte okula gelip sıralara oturan anneler çocuklarıyla birlikte aynı duyguları yaşayarak empati yapmaları da sağlanıyor. Anneleri ile birlikte okula gelen minikler hem okula daha kolay alışıyor hem de annelerinin de eğitim aldığını görerek okulu daha fazla önemsiyor. Uygulamalı drama eğitimi de veren belediye, anne- çocuk iletişiminin temellerini sağlamlaştırıyor.

Eğitimin aileden başladığını ifade eden Sincan Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, “Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin daha iyi şartlarda eğitim almaları için imkanlarımız ölçüsünde destek olmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda okullarda verdiğimiz destek eğitimlerine yeni bir programı daha ekledik. İlçe milli Eğitim Müdürlüğümüz işbirliği ile okullarda annelere de eğitimler veriyoruz. Anne ve çocuk arasındaki görünmez bağı daha güçlendirerek mutlu ve bilinçli ailelerin oluşmasını amaçlıyoruz. Anne Destek Eğitimimiz yıl boyunca verilmeye devam edecek.“ dedi.

0-7 YAŞ ÇOK ÖNEMLİ

Sincan Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen “Çocuğum Okula Başladı” destek programının ilk dersi annelerle birlikte yapıldı. Drama Eğitmeni Emine Ekinci tarafından annelere verilen eğitimde eğitimler uygulamalı olarak yapıldı. Ekinci; “Çocuklar, zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişimini yüzde 70’i 0-7 yaş arasında tamamlıyor. Okul öncesi dönem alarak adlandırılan 0-7 yaş dönemi, çocuğun öğrenmesinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği ve biçimlendiği dönemdir. Bu süre içinde kazanılan davranış biçimleri, tüm yaşam boyunca devam etmektedir. Çocukları, bu dönemde yeteneklerinin ortaya çıkması ve olmak istedikleri şeyi olmaları için serbest bırakmalıyız. Çocuğu üzüntüden uzak tutmak yerine ona hissetmeyi öğretmeliyiz. Onlar bir meslek sahibi olmadan önce insan olabilmeli...” dedi.

EBEVEYNLERE DÜŞEN GÖREV

Çocuğun gelişiminde en büyük görevin ebeveynlere düştüğünü söyleyen Ekinci; “Velilere en büyük önerim çocuğunun güvenini kazanması… Ebeveyn ve çocuk arasında mutlak bir güven duygusu olmalı... Sonrasında ise çocuğunuza koyduğunuz sınırlar konusunda kararlı ve tutarlı olmalısınız. İyi davranışlarını övmeli, takdir etmelisiniz. Aynı zamanda onu başkalarının yanında eleştirmemeli, doğru ve yanlış davranışların neler olduğunu öğretmeli ve oyun sırasında kurallara uymasını istemelisiniz. Eşinizle birlikte uyumlu bir birliktelik ve işbirliği ile çocuğunuza doğruyu bulma konusunda yardım edebilirsiniz.” dedi.

YAPILAN HATALAR

Çocuk eğitiminde yapılan hatalarında altını çizen Emine Ekinci, “Çocuğunuza ne kadar değer verdiğinizi kanıtlamak için onun odasına televizyon koymak isteyebilirsiniz. Bu büyük bir hata olur. Çünkü televizyon programlarının hepsini çocuğun serbestçe izlemesine olanak sağlamak yanlıştır. Çocuk televizyonu büyüklerin yanında izlemeli. Çocuğun odasında televizyon olursa, onun sabahtan akşama kadar televizyon izlemesini engelleyemezsiniz. Bu da son derece sakıncalıdır. Ayrıca yapılan büyük yanlışlardan biri de, çocuğunuzun arkadaşlarından etkileneceğini düşünerek onun fazla arkadaş edinmesini istememek… Oysa çocuğun arkadaşa ihtiyacı vardır. Seçtiği arkadaşlar hakkında bilgi edinmek yerine arkadaş yasağı koymak hatadır. Çocuğunuzun eve arkadaşlarını davet etmesine izin vermelisiniz. Arkadaşlar, çocuğun topluma girmeye hazırlanmasını sağlar.” dedi.

ANNELER ÖĞRENİYOR

Eğitimde ailenin önemine dikkat çeken Ekinci, “Amacımız, annelerin çocuklarının gelişiminde önemli olduklarını fark etmelerini sağlamak. Çocukların ihtiyaçları ile ilgili bilgilenmelerini, çocukla ilgili uygun beklentiler edinmelerini, evdeki görev ve sorumluluk dağılımında demokratik tutum benimsemelerini eğitimlerimizde annelerimize anlatıyoruz. Bunu yaparken de drama yöntemini kullanıyoruz. Dramanın önemli bir işlevi de toplumsallaştırmadır. Drama ile annelerimizin öğrendiklerini uygulamayı ve hayatlarında sürdürmenin faydalarını gösteriyoruz.” dedi.

Eğitime katılan Anne Saadet Solmaz, bugüne kadar doğru bildiği bazı davranışların çocuk üzerinde farklı etkiler gösterebildiğini öğrendiğini söyledi. Solmaz “Asla ben her şeyi doğru biliyorum demek olmuyor. Bu eğitimlerde dramalarla çocuk gözünden bizim davranışlarımızın nasıl etkiler gösterdiğini bize öğretiliyor. İlk dersimiz de oldukça verimli geçti, evde de burada öğrendiklerimi uygulayacağım. Belediyemize bu önemli proje için teşekkür ediyorum.” dedi.

Yıl boyunca devam edecek olan eğitimlerin sonunda annelere de katılım belgeleri verilecek. Sincanlı anneler “En İyi Anne” olduklarını artık belgeleriyle de kanıtlayacak.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04