Sinemardin Film Festivali Başladı

Mardin`de bu yıl 8`incisi düzenlenen `SineMardin Uluslararası Film Festivali` `Kelebeğin Rüyası` filminin gösterimiyle başladı.

Polisiye Haberler 3.06.2013 21:42:36 0
Sinemardin Film Festivali Başladı

Mardin`de bu yıl 8`incisi düzenlenen `SineMardin Uluslararası Film Festivali` `Kelebeğin Rüyası` filminin gösterimiyle başladı.


Meksika’dan İran’a uzanan geniş bir film yelpazesi ile Mardinli sinemaseverlerin beğenisine çıkan film festivalinde bu yıl "Mülteci" ana teması işlendi. Mardinliler, açık alanda Yılmaz Erdoğan`ın `Kelebeğin Rüyası`nı, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, filmin oyuncuları Belçim Bilgin Erdoğan ve Mert Fırat`ın katılımı ile birlikte izledi.


Festivalde konuşma yapan Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, tarihi kentin sahip olduğu kültürel yapıya dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Mardin zaten bir açık hava platosu konumunda. Burası sinemacılar için eşsiz ilham kaynağıdır. Son zamanlarda bölgemizde yaşanan huzur ve güvenin ardından Mardin sinema ve dizilerin vazgeçilmez mekânlarından biri haline geldi. Mardin hoşgörü ve sevgiyle yoğrulmuş bir kentimiz. Bu hoşgörünün Mardin ile sınırlı kalmamasını arzu ediyoruz. Türkiye`nin her bölgesine yansısın. Bu tür sanatsal faaliyetlerle Mardin`i tanıtmamız lazım. Mardin Müslüman’ı, Süryani’si, Kürdü, Arab’ı ve Yezidi’si ile insanların hoş gürü içerinde bir arada yaşadığı, aynı gelenek ve görenekleri yaşadığı marka bir şehirdir” dedi.


Mardin Film Ofisi Derneği ve festival yönetmeni Helün Fırat ise, Mardin`de sinema adına yola çıktıklarında kentin bir sinema salonunun bile olmadığını anlatırken, şöyle dedi: "Temel amacımız; Mardin`in sinemayla ilgili altyapısının ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtmaktır. Daha önce bir sinema salonu bulunmayan Mardin`i sinemayla buluşturan SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, bu yıl sekiz yaşına basıyor. 7 Haziran`a kadar sürecek festivalin açılışını `Kelebeğin Rüyası` ile yaptık. Biliyorsunuz yanı başımızda devam eden bir savaş var ve bu savaşın beraberinde getirdiği mülteci sorunu. Bizim de festivalin bu yılki ana teması mültecilik. Yakın coğrafyamızda sorun yaşıyoruz, özellikle Suriye`de. Dolayısıyla biz buna biraz dikkat çekmek istedik. Mülteci yönetmenlerin yapıtları, mülteci hikâyeleri ve mülteci olma haline farklı bakan filmlerin yer aldığı programdaki filmler Karzan Kader`in `Bekas`ı, Mânia Akbari`nin `Tahran`dan Londra `ya ve 20 Parmak`ı, Yaşar Oktay`ın `Suriyeli Gelinler`i, Riad Ashmar`ın `Aitu`su, Ümit Kıvanç`ın `Ağlama Anne, Güzel Yerdeyim`i ve Selim Evcı`nın `Rüzgarlar`ı. Bu yönetmenlerden, İranlı kadın sinemacı ve videocu Mânia Akbari ise festivalin önemli konuklarından. Akbar filminin gösterimine katılacak ve ardından izleyiciyle söyleşecek. Avrupa`dan da iki Süryani yönetmenimiz katılıyor."


Açılış konuşmalarının ardından Mardin Müzesi bahçesinde `Kelebeğin Rüyası` filminin gösterimi yapıldı.


7 Haziran`a kadar sürecek festivalde Türk ve dünya sinemasından örnekler ve bölge sinemasının kendine has çizgisi ile Mardin`in farklı mekânlarında sinemaseverler ile buluşturulacak.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04