Şırnak’ın Kumçatı Beldesi'nde yapılan "Dergul Tahini" Şırnak Valiliği Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başvurusuyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.
Şırnak merkeze bağlı Kumçatı beldesinde ata tohumları kullanılarak organik tarım yapılarak üretilen susamın, taş değirmende geleneksel yöntemlerle öğütülerek elde edilen “Şırnak Dergul Tahini” Dicle Kalkınma Ajansı tarafından analiz ve araştırma desteği verilen, Şırnak Valiliği, Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ortak girişimiyle başvurusu yapılarak Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret aldı.
Şırnak Dergul Tahini eski ismi Dergul olan Kumçatı Beldesi’nde yerli tohumlarla, organik yöntemlerle üretilen susamların kurutulması, kepeğinden ayrılması, taş ocakta kavrulması ve 153 yıldır suyun akış gücü yöntemiyle çalışan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen ve koruma altına alınan taş değirmende öğütülmesi yoluyla üretilen bir tahindir.
Ürünün coğrafi sınırı Kumçatı Beldesi olup üretilen ürünlerin tescilli olduğuna yönelik denetim ve kontroller Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şırnak Üniversitesi ve Şırnak Belediyesi tarafından yapılacak.
Dicle Kalkınma Ajansının “Yerel Tarım Ürünlerinde Verim ve Katma Değerin Artırılması Sonuç Odaklı Programı” TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi kapsamında Şırnak’ta tarım ve tarıma dayalı sanayi buna paralel olarak kırsal kalkınmayı desteklemek amaçlanıyor.
Böylece coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen “Dergul Tahini” niteliği, üretim yöntemi koruma altına alınarak markalaştırıldı. Coğrafi işaret alan ürünümüzün bölgenin tanıtımına ve markalaşmasına katkı sağlaması hedefleniyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-ŞIRNAK