SİVİL TOPLUM DİYALOGU`NUN İLKİ ANTALYA`DA BAŞLADI

Avrupa Birliği Bakanlığı ile Avrupa Birliği ortaklığında yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı Diyalog Seminerlerinin ilki Antalya`da gerçekleştirildi.

Gündem 22.04.2015 23:45:00 0
SİVİL TOPLUM DİYALOGU`NUN İLKİ ANTALYA`DA BAŞLADI

AB Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği süreci kapsamında yürütülen "Sivil Toplum Diyaloğu 3 Programı" bileşenlerinden biri olan diyalog seminerlerinin ilki, Antalya'da başladı.

Artuklu Haber Ajansı ve Artuklu Haber Adına Genel Yayın Koordinatörü Abdullah Ortaç'ın Davetli olarak katıldığı Sivil Toplum Diyalogu Başarılı çalışmaları ilgililerden  tam not aldı. 

12 Kamu,12 STK,12 MedyaTemsilcisi olmak üzere 36 Kişinin davetli olarak Katıldığı Sivil Toplum Diyalogu Semineri  Porto Bello Hotel Resort Antalya'da gerçekleştirildi.  

İki gün süren  Diyalog Seminerlerinin ilk bölümünde katılımcıları, alanında uzman sektör temsilcilerinin yer aldığı yarım günlük bir panel . Kalan 1,5 günde ise interaktif bir çalıştay düzenlenerek,çalıştayda, katılımcıların Türkiye-AB ilişkilerinde oynadıkları rol ve kamuoyunun bu sürece ilişkin daha etkin bilgilendirilmesi için ortak bir çalışma pratiği geliştirmesine imkan tanıyan çalışmalara imza atıldı.Son derece verimli çalışmaların gerçekleştirildiği çalıştayda Anlamak ve Anlatmak teması işlendi.

Sivil Toplum Diyaloğu Programı, 2008 yılından bugüne, Türkiye ve AB toplumlarını birbirine yakınlaştıran onlarca farklı alanda, 200’ün üzerinde diyalog temelli ortaklığa sahne oldu. Programın bugüne kadar gerçekleştirilen bölümlerinde Türkiye ve AB üye ülkelerinde geniş bir coğrafyada yüzlerce ortak çalışma ve etkinlik gerçekleştirildi.

Programın yeni dönemi 2015 yılında yayımlanan teklif çağrıları ile hız kesmeden devam ediyor.  Sivil Toplum Diyaloğu programının dördüncü ayağını oluşturacak bu dönemde, toplam yaklaşık 11 milyon Avro bütçeyle, AB’nin dokuz politika alanında geliştirilecek projelerin desteklenmesi hedefleniyor. Bu dokuz alan arasındaysa çevre; enerji; tüketicinin ve sağlığın korunması; adalet, özgürlük ve güvenlik; iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu; işletme ve sanayi politikası; tarım ve balıkçılık ile eğitim yer alıyor.

Dokuz hibe programı kapsamında proje başına en fazla 150.000 Avro destek sağlanıyor. Sunulan projelerin uygulama süreci en az 10 en fazla 15 ay olabilecek ve proje başvuruları ise İngilizce olarak Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne yapılacak.

Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, Konayaaltı ilçesindeki  Porto Bello Hotel Resort Hotel'de gerçekleştirilen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye  ile Avrupa Birliği arasındaki sivil toplum diyaloğu programının, Avrupa Birliği süreci açısından önemli olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik macerasının 1960 yılında başladığını ve uzun soluklu bir serüven yaşandığını anlatan Özcan, 1999 yılında Türkiye'nin aday ülke olarak ilan edildiğini, 2005 yılında da resmi anlamda katılım müzakerelerinin başladığını hatırlattı. 

Türkiye'nin katılım müzakerelerinin üç temel sac ayağı üzerinde inşa edildiğini dile getiren Bülent Özcan, "Bu üç unsuru, Türkiye'nin üyelik sürecinde yürüteceği  siyasi reformların devam ettirilmesi ve güçlendirilmesi, kurumsal kapasitesinin artırılması ve ön yargıların kaldırılmasını hedefleyen sivil toplum kuruluşları arasındaki diyalog oluşturmakta" dedi. 

Özcan, bakanlığın 2006 yılından bu yana Türkiye'deki sivil toplum örgütleriyle Avrupa Birliği ülkelerindeki sivil toplum örgütlerinin karşılıklı çalışmaları, görüş alışverişinde bulunmaları, deneyimlerinden faydalanmaları, her iki tarafta olan iyi uygulamaların birbirleriyle paylaşılması ve tecrübelerin artırılması gibi hedefler doğrultusunda adımlar attığını kaydetti. 

Bu alanda geliştirilen projelere önemli ölçüde destek sağlandığını bildiren Bülent Özcan, "2008 yılında başladığımız Türkiye ile Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu programı kapsamında, üniversitelerimizin, yerel yönetimlerin, gençlik kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin birbirleriyle diyaloğunu destekleyen yaklaşık 120 projeye 20 milyon avroya yakın kaynak aktardık. Bu program, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki farklı düzeydeki kuruluşların birbirleriyle temas ederek ve önemli ölçüde olumlu sonuçlar doğurarak tamamlandı" diye konuştu.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Antalya İl Müdürü Esen Diler de Avrupa Birliği sürecinde yürütülen programın medya, sivil toplum kuruluşları ve kamu personelinin bir arada çalışmasına imkan sağlaması açısından son derece önemli olduğunun altını çizdi. 

Seminerin etkileşimi ve iletişimi kuvvetlendireceğine işaret eden Diler, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde yaptığı çalışmaların günlük hayatta desteklenmesi açısından herkese görev düştüğünü de vurguladı. 

Yılların Deneyimli Gazetecisi . Zeynel Lüle, "Anlama ve Dayanışma" konulu panelde " Ben hem AB hemde Türkiye tarafını yakından tanıyorum. Gazeteciliğe 1983 yılında Strazburg'da başladım. AB bizim için Ab'ye girip giremeyeceğimiz, serbest dolaşım gibi konularda önemliydi bu adaylık sürecindeki sosyal ve ekonomik girişimden bahsedilmiyordu. Miller olarak daha duygusal bir yaklaşım sergiledik. Ülkemize gelen turistlerin ya da bazı ülkelerin bize bakışlarıyla yargıladık AB giriş sürecini. Ancak sonrasında Avrupa Birliği genel sekreterliğinin kurulması ve geçtiğimiz yıllarda bakanlık olmasıyla kamudaki AB algısı değişmeye başladı. Örneğin bakanlığın çıkardığı '20 soruda Ab gibi' yayınlar çok faydalı oldu." dedi ve Zeynel Lüle, Türkiye ve Ab haklarının karşılıklı ön yargılardan ve bu ön yargılarla ilgili medyanın üzerine düşen görevi yapmadığını sözlerine ekledi.

Seminerde bir konuşma yapan Bilkent Üniversitesi Konuk Öğretim Elemanı Andreas Treske ise  "Anlama ve Dayanışma" konulu panelde Sivil Toplum'u en basit şekli ile aktif çalışan kişilerin kurdukları organizasyonlar olarak tanımladı ve Türkiye'de Sivil Toplum Kuruluşlarının iletişim alanında zayıf olduğunda değindi. 
Sivil Toplum'un sosyal medya da çok aktif olduğunu ancak yerel ve ana akım medyada çok yer bulamadığından bahsetti. Bunun nedeninnin de Sivil Toplum'un medya ve iletişim alanındaki eğitim eksikliği olduğunu belirterek vatandaş gazeteciliğinin öneminden bahsetti.Yurt içinden Antalya, Isparta, Burdur, Hatay ve Mersin ile yurt dışından Almanya'dan Gazetecilerin  yer aldığı seminer, 2 gün sürdü.Seminer, Antalya haricinde  İstanbul , Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya'da da gerçekleştirilecek. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANTALYA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


30.2° / 18.8°
  • BIST 100

    10739,6%0,9
  • DOLAR

    32,22% 0,13
  • EURO

    35,02% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2501,76% -0,34
  • Ç. ALTIN

    4013,31% 0,00