SURİYE`DE SAVAŞAN TARAFLARI AYNI MASADA OTURTTULAR

Avrasya Platformunun bir araya getirdiği Suriye rejimi ve muhalifleri uzlaştı..

Gündem 9.03.2017 08:44:11 0
SURİYE`DE SAVAŞAN TARAFLARI AYNI MASADA OTURTTULAR

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Genel Başkanı Hasan Cengiz, Avrasya Platformunun tarihi bir başarıya imza atarak Suriye'de savaşan güçleri, barış masasına oturttuğunu belirterek, “Görüşmeler ve çalıştaylar sonucunda önemli kararlar alındı. Savaş suçları işlemeyenler affedilecek ve muhalifler bir siyasi parti etrafında bir araya gelecek. Silahlar susacak ve Suriye’de özlemle beklediğimiz barış tesis edilecek” diye konuştu.

Suriyeli muhaliflerin liderlerini, Şam yönetiminin gayri resmi temsilcilerini ve Rusya Savunma Bakanlığının üst düzey yöneticilerini bir araya getirerek beş gün boyunca çalıştaylar düzenlediklerini ve müzakereler gerçekleştirdiklerini ifade eden Avrasya Yerel Yönetimler Birliği (AYYB) Genel Başkanı Hasan Cengiz, “Yapılan çalıştaylarda ve müzakerelerde Astana’da alınan kararlardan daha kalıcı ve sonuca yönelik kararlar çıktı. Bunun müjdesini verebilirim. Avrasya Platformunun düzenlediği Suriye'nin geleceği konulu çalıştaylarımız 5 gün sürdü. Çalıştayın ilk gününde Ankara Green Park Otelde 5 saat süren Rus yetkililer ve Suriyeli muhaliflerle görüşmeler gerçekleştirildi.  Çalıştayın ikinci gününde Rus Yetkililer ve Suriyeli Muhalifler 3 saat süren bir toplantı daha gerçekleştirdi. Ayrıca Suriyeli muhaliflerin katıldığı Ankara Limak otelde 4 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Muhalifleri ve rejim taraflarını bir masa etrafında topladık. Çalıştayın üçüncü gününde İstanbul  Gorrion Hotelde yapılan görüşmelere Rusya Devlet Başkanı Putin'in Özel Temsilcisi Prof. Dr. Aleksandr Dugin ve Rus Savunma Bakanlığı yetkilileri de katıldı ve çözüm konusunda önemli kararlar alındı. Görüşmelerde muhalifler adına başmüzakareci olarak Özgür Suriye Ordusunun Emniyet Müsteşarı Ammar Elaga seçildi” dedi.

MABEYN KÖŞKÜNDEKİ GÖRÜŞMELER

İstanbul Mabeyn Köşkünde Aleksandır Dugin ve Rus heyeti ile tekrar bir araya geldiklerini ifade eden Hasan Cengiz, yapılan görüşmeler neticesinde ortaya çıkan en net sonucun savaş suçu işlemeyenlerin affedilmesine yönelik bir affın çıkarılması, Suriyeli muhaliflerin bir parti altında örgütlenerek mücadelelerini demokratik yollarla yapma yolunun açıldığını söyledi. Mabeyn köşkündeki görüşmelerin oldukça uzun ve verimli geçtiğini aktaran Cengiz, “Barış için ümidimiz arttı” ifadelerini kullandı.

Suriyeli muhaliflerin de siyasi parti konusunda uzlaştığını sözlerine ekleyen Hasan Cengiz, “Suriye’de etnik ve dini yapı olarak çok karışık bir yapı var. Her dinden, her mezhepten ve her ulustan gruplar bulunuyor. Tüm bunları bir araya getirmenin tek yolu laik bir yapıda kurulacak, barış ve demokrasi eksenli siyasi bir partidir. Bu partiye sadece insanlık suçu işlemeyenler katılabilecek. Şimdi bize düşen alınan bu kararların hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yürütmektir” ifadelerini kullandı.

Ankara Keçiören Bağlum'da bulunan kültür evinde başlanan görüşmelerde Suriye’de akan kanun durmasına yönelik ciddi adımlar atıldığını ve barış ümidinin yeşerdiğini belirten Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz, “Platform olarak, Ankara ve İstanbul'da 5 gün süreli Suriye'nin geleceği konulu düzenlediğimiz çalıştaylarımızın sonucunda ortaya çıkan sonuçları Devletimizin bilgisine sunduk. Görüşmeler sonucunda Cumhurbaşkanımızın bilgisi ve talimatı ile İstanbul Yıldız Sarayında 2. Abdulhamit'in devlet merkezi olarak, kullandığı Mabeyn Köşkünde Cumhurbaşkanımızın Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı Sayın İbrahim Kalın başkanlığında çok sayıda başdanışman ve güvenlik bürokratları ile 4 saat süren toplantı gerçekleştirildi. Ayrıca Başbakanımızın dış politika danışmanı olan büyükelçi Kerim Uras ile görüşmelerimiz oldu ve çalışmalarımız hakkında bilgi verdik” dedi.

SURİYE AYAĞI GÖRÜŞMELERİ

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Genel Başkanı Hasan Cengiz görüşmelerin Suriye ayağı ile ilgili olarak da şunları söyledi.

“Avrasya Yerel Yönetimler Birliği olarak üstlendiğimiz barış misyonu görüşmelerini tarafların olumlu bulması ve bizleri hakem kabul etmeleri bizleri onurlandırmıştır. Barışın Suriye ayağı görüşmeleri için önümüzdeki hafta Şam’a gidiyorum. Görüşmelerde Ruslar da olacak. Burada akan bir kan var, gözyaşı var. Dünyanın sessiz kaldığı ve sürekli kaşıdığı Suriye sorununu kalıcı bir şekilde sonlandırmamız gerekiyor. Suriye’nin sükûnete erişmesi, Türkiye’nin güvenliği açısından da son derece önemlidir. Biz yaptığımız tüm bu etkinliklerde kamu kuruluşundan destek almadık. Bir sivil inisiyatif olarak harekete geçtik. Tarafların konaklaması, gezdirilmesi ve ağırlanması ülkesini seven gönüllü işadamları tarafından yapılmıştır.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI

09.03.2017-İSTANBUL


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00