Suriye Gümrük Vergilerini i %300 ila %500 oranında Arttırdı
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu gelişmeleri yakından takip ederek gerek ilgili bakanlıklarla sürekli temas halinde olduklarını dile getirdi.
Suriye’nin yeni geçici hükümetinin, Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini %300 ila %500 oranında artırma kararının bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatı olumsuz yönde etkileyeceğini açıklayan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu gelişmeleri yakından takip ederek gerek ilgili bakanlıklarla sürekli temas halinde olduklarını dile getirdi.
Suriye’nin kuzeyindeki sınır kapıları, Aralık 2024’te Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından muhalif güçlerin kontrolüne geçmesinin ardından kurulan geçici hükümet Türkiye’den gerçekleştirilen ithal ürünlere yönelik gümrük vergilerini %300 ila %500 oranında artırma kararı aldı. Bu kararın ardından birçok sektörde ki ihracatçıyla Suriyeli ithalatçılar büyük zorluklar yaşamaya başladı ve adeta Türkiye’nin Suriye’ye yönelik ihracatı durma noktasına geldi. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirerek “Bütün sektörlerimizi kapsayan bu sorunun çözümü için üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyor ve bu krizin derinleşmeden çözümü için ilgili bakanlıklarımızla sürekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu karar Suriyeli vatandaşların derin bir enflasyonla karşılaşması ve alım güçlerinin tamamen sıfırlanması anlamına da gelir. Birçok ürüne uygulanan yüksek vergiler ürünlerin üretim maliyetinin bile üç dört katı durumunda. 2024 yılında ortalama aylık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Suriye’de şu an Suriye sınırından ihracatımız bu yüksek gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldi. Sınırda tırların oluşturduğu kilometrelerce kuyruk bunun en iyi göstergesidir. Gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse Ticaret Bakanlığımızın bu sorunun ivedi bir şekilde çözümü için Suriye’de kurulan geçici hükümet yetkilileriyle temaslarının olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz” dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI*GAZİANTEP
-
1
"MARDİN OKUYOR" YARIŞMASININ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
-
2
Doğan Bekin’ suni gübre de Yaşanan tedarik sorununu TBMM'ye Taşıdı
-
3
TBB, 88 BELEDİYEYE 90 HİZMET ARACI HİBE ETTİ
-
4
Mamak Belediyesi Makut Ekibine Kapsayıcı Afet Eğitimi
-
5
Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Şehir Hastanesi İnşaatında İncelemelerde Bulundu
-
6
Mardin'de İç Sularda Av Yasağı 1 Nisan’da Başlıyor
-
7
ÇOLAKOĞLU METALURJİ’NİN YILDIZ ESKRİMCİLERİ TÜRKİYE’Yİ İSPANYA’DA TEMSİL EDECEK
-
8
MARDİN 1969 SPOR MENEMEN FK DEPLASMANINDAN 3 ALTIN PUANLA DÖNÜYOR
-
9
MİDYAT -DARGEÇİT KARAYOLUNDA 2 ARACIN ÇARPIŞMASI SONUCU 2 KİŞİ YARALANDI
-
10
24 İlde DEAŞ Düzenlenen Operasyonlarda 88 Şüpheli Yakalandı
-
11
Başkan Akgün Kanal 23'te 'Melisa İle Yaşama Dair' Programına Konuk Olacak.
-
BIST 100
15904,93%0,20
-
DOLAR
44,45% 0,28
-
EURO
51,26% 0,01
-
GRAM ALTIN
6356,48% 1,77
-
Ç. ALTIN
10614,40% 0,00



