Suriyeli Göçmen Çocuklarının Eğitim Sorunu

Mardin ili ve İlçelerine göç eden binlerce Suriyeli Göçmenlerin Çocularının Eğitim Sorunu Çözüm Bekliyor.

Polisiye Haberler 15.07.2013 19:14:05 0
Suriyeli Göçmen Çocuklarının Eğitim Sorunu

18 Mart 2011 tarihinde Der’a da başlayan ve giderek tüm Suriye’yi kapsayan ‘devrim dalgası’ büyük insani dramlarla devam etmektedir.

Suriye’de yaklaşık beş milyon insan evinden-yuvasından kopmuş, iki milyon insan ülkesini terk ederek komşu ülkelere sığınmış ve milyonlarcası sefalet ve hastalıklarla pençeleşmektedir.

Suriyeli muhacirlerden ülkemize sığınanların sayısı yaklaşık yarım milyon civarına yaklaştığı yetkili makamlarca ifade edilmektedir. Bunların iki yüz bin kadarı hazırlanan kamplarda; diğerleri ise akrabalarının yanına sığınrak,kimileri de karın tokluğuna ağır işlerde çalışarak barınmaya çalışmaktadır.

Mardin ve ilçelerinde yaklaşık resmi olarak 22 Bin gayri resmi Bilgilere göre ise yaklaşık 30 Bin  Suriyeli kardeşimizin  misafir edildiği ve bunların çoğunun  akrabalarının- evinde barındığı bilinmektedir.Suriyeli sığınmacıların çoğunun resmi kayıtlarının bulunmadığı ve kaçak yollardan Mardin`e geldiği varsayılmaktadır.Midyat ilçesinde oluşturulan Kampta yaklaşık 1872 Suriyeli sığınmacaının konuk edildiği biliniyor.

Bunun sosyal, ekonomik, güvenlik ve psiko-sosyal açıdan bazı mahzurları olmasına rağmen,gelen Suriyeli kardeşlerimizin durumu  istisnai bir durumdur. Bu güne kadar geneli etkileyen bir sıkıntı olmamasına rağmen ve En kolay entegrasyonun hatta bütünleşmenin örneği yaşatılıyor Mardin`de...

Daha önce de bu topraklarda Saddam’ın zulmünden kaçarak ülkemize sığınanları da Mardin Halkı ve Civar iller kucaklamıştı....

Mardin ili ve İlçelerine göç eden binlerce Suriyeli Göçmenlerin Çocularının Eğitim Sorunu Çözüm Bekliyor.

Suriyede yaşanan iç karışıklık ve İç Savaştan kaçarak Mardin`e gelen Suriyeli Mültecilerin çocuklarının Eğitimi için Mardin il Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Düğmeye basıldı.Sayıları her geçen gün aratna ve yaklaşık Otuzbin civarında oldukları tahmin edilen Suriyeli Göçmen ve Mültecinin Yaşadığı Mardin ili`nde ,Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü,Suriyeli Göçmenlerin Çocuklarının eğitimi için Mardindeki STK yetkilileri  İle Bir araya gelerek Eğitimin sağlıklı verilebilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Suriyeli Vatandaşlarımızın Eğitimiyle İlgili Mardin STK Temsilcileriyle Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Toplantı Yapıldı

  Mardin il Milli Eğitim Müdürlüğünde 10.07.2013 saat 9:45’te komşu ülkemiz Suriye’den göç etmek zorunda kalan ailelerin çocuklarına verilecek eğitim ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğünde toplantı yapıldı.

 Yapılan toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü  Mevlüt KUNTOĞLU’ ile Mert Eğitim Dayanışma Derneği, Selehattin Eyyubi Yardımlaşma Derneği, Eğitim Birsen Başkanı, Hikmet Der, Marolin Suriye Yardımlaşma Platformu  yetkilileri katıldılar.

Yaklaşık 2 saat süren Toplantıda Suriye`den Göç ederek Mardin`e akrabaları yanında ikamet eden veya Midyat ilinde kurulan Göçmen kampına yerleştirilen Suriyeli ailelerin Çocuklarına Eğitim verilmesi konusu görüşüldü.

Mayıs Ayında Bölgede yaşanan Gelişmeleri yakından görmek ve Çözüm süreci ileSuriyeli Göçmenler sorununu yakından izlemek üzere Mardin ve ilçelerini gezerek vatandaşlar ve STK ile Yetkililer ile görüşmelerde bulunduk.

Suriye’den gün geçtikçe artan bir göç olduğu ve Gelen Suriyelei kardeşlerimizin çok zor şartlar altında Mardin ve ilçelerindeyaşayan yakınlarının yanında barınmaya çalıştığınıgözlemledik.

Bazı suriyeli vatandaşların da hayvanların bile brınamayacağı bazı terk edilmiş binalarda ve Mağaralarda yaşadıklarını,karın Tokluğuna Bölgede inşaat,Komilik ,Ev işlerinde vb.işlerde çalışarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarına gördük şahit olduk.

Kimi Suriyeli vatandaşların da işin kolayına kaçarak Dilenmeye başladıklarını,gözlemledik.

Ancak Suriyeli kardeşlerimizin en önemli yaşadıkları sorunlardan biri de uyum sorunu olduğu ve çocuklarının Eğitim Görememesi nedeniyle de önemli sorunlar yaşadıklarını Gördük Şahid olduk.

Kimlik bulunmaması nedeniyle çocuklarını okula Gönderemeyen Suriyeli Göçmenlerden ve Yakınlarından yüzlerce mail aldım.

Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından STK ve Milli Eğitim Yetkililerinin Geçen Hafta Düzenldiği Toplantı Haberimiz,çok olumlu yankı buldu. ,Suriyeli Kardeşlerimiz  ve  Yakınlarından tarafıma yüzlerce mail gönderildi.Gelen Maillerde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Konuya ilişkin yazılı açıklama yapması ,Suriyeli Çocukların Eğitim sorununa ilişkin ne Düşündüğünün açıklanmasını herhangi bir çalışma yapılıp,yapılmadığının kamuoyuna açıklanmasını talep eden  maillerde ,Özellikle Yaz aylarında Okulların Tatil olmasının Fırsat olarak görülmesini ve Gönüllü Öğretmenler tarafından Yaz aylarında Suriyeden Gelen Çocuklara Türkçe konuşma ve yazma Eğitim Kursları başlatılarak ,Mağdur durumdaki Çocukların kurslara alınamasının Büyük yarar sağlayacağı konusunda önemli Talepler tarafımıza ulaştı.Konunun çok önemli olması  ve vatandaşlar tarafından dillenen bu konunun Mantıklı  bulunması nedeniyle , Artuklu haber olarak bu çağrıyı yapma ihtiyacı Hissettik!Yetkililere buradan sesleniyoruz.Lütfen bu kez erken davranarak bu önemli soruna öçözüm üretelim ve Bu çözümü de  Kamuoyuna Duyurarak,Önemli Yaraya Neşter vuralım ki ilerde Daha büyük ve Önemli sorunlara neden olabilecek ,Bölgeyi derinden yaralayacak sosyal patlamalara neden olmayalım.Eğitim Sorunu gibi Kutsal bir soruna çare olalım.Derman olalım.

Sayın Vali,İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve STK`larının El birliği ve Ortak çalışmaları ile Bu önemli konunun acilen masaya yatırlması ve Çözümü konusunda azami çaba harcamaları,Gelecek için,çok çok önemli....

 

ABDULLAH ORTAÇ-ÖZEL HABER

 

 


28.6° / 18°
  • BIST 100

    10792,5%-0,98
  • DOLAR

    32,21% 0,13
  • EURO

    34,82% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2417,15% 0,32
  • Ç. ALTIN

    3940,55% 0,00