SÜRYANİ DEMOKRATİK BİRLİĞİNDEN ``TUMA ÇELİK``AÇIKLAMASI

Süryanı Demokratik Birliğinden yapılan yazılı kamuoyu açıklaması ile son günlerde kamuoyunda konuşulan Süryani Milletvekili Tuma Çelik ile ilgili olarak çok önemli açıklama yapılarak,``Nasıl ki her TBMM üyesinin hatası Türk milletini bağlamıyorsa Tuma?nın

Mardin 21.07.2020 00:42:38 0
SÜRYANİ DEMOKRATİK BİRLİĞİNDEN ``TUMA ÇELİK``AÇIKLAMASI

Süryanı Demokratik Birliğinden yapılan yazılı kamuoyu açıklaması ile son günlerde kamuoyunda konuşulan Süryani Milletvekili Tuma Çelik ile ilgili olarak çok önemli açıklama yapılarak,''Nasıl ki her TBMM üyesinin hatası Türk milletini bağlamıyorsa Tuma’nın hataları da Süryanileri bağlamamaktadır''denildi..

 

Süryani Demokratik Birliğinden yapılan Kamuoyu açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

 

''Geçtiğimiz günlerde TBMM HDP üyesi Tuma Çelik’in yarattığı skandal Türkiye gündemine oturdu. Bir milletvekiline yakışmayan bu çirkin olay haklı olarak Türkiye medyasında yoğun olarak ele alındı ve alınmaya devam etmektedir. Tuma Çelik kadın hayatını ve onurunurunu hiçe sayarak insanlık dışı bir harekette bulunmuştur. Bu doğrultuda Tuma unsurunun

insanlığa karşı yapmış olduğu suçu şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Sözkonusu mağdur kadına karşı işlediği suçtan dolayı da ilgili makamları göreve çağırıyouz.

 

Ne yazıkki, Tuma Çelik Türkiye medyasında altı çizilerek Süryani temsilcisi olarak gösterilmeye çaılışılmıştır. Tuma unsurunun Süryani olması onun Süryani temsilcisi olduğu anlamına gelmemektedir.

 

Tuma Çelik son seçimlerde HDP tarafından aday seçildi ve HDP oylarıyla TBMM’ne girdi. Süryanilerin durumunu tanıyan herkes bilirki Süryaniler Mardin’de bir milletvekili çıkaracak nüfus potansiyeline sahip değildirler. Dolayısıyla Tuma unsurunun sorunları üye olduğu ve onu meclise çıkaran partiyi bağlar ve Süryanileri değil. Nasıl ki her TBMM üyesinin hatası Türk milletini bağlamıyorsa Tuma’nın hataları da Süryanileri bağlamamaktadır. Bu temelde meydana gelen skandalın altı çizilerek bir Süryani temsilcisi olarak lanse edilmesi bizi derinden üzmüştür.

 

Süryani sorunu Osmanlı’dan günümüze kadar gelen ciddi bir konudur. Süryaniler her dönemde devletleriyle uyumlu bir şekilde yaşamışlardır. Süryaniler sadece Türkiye’de değil, yaşadıkları bütün ülkelerde demokratik hukuk çerçevesi dışında hiçbir faaliyette

bulunmamışlardır.

 

Herkes bilmelidir ki, Süryani sorunu ve temsili Tuma ve benzeri unsurların güdümünde olacak kadar basit değildir. Özellikle de Tuma ile Süryaniliğin bağdaştırılması tarafımızca kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Bir bireyin hatalarını bir topluma mal etmek hiçbir demokratik anlayışa sığmaz. Ortada bireysel bir skandal var, gerekeni de ilgili makamların yapacağına inanıyoruz.

 

Bu temelde BM Insanhakları Everensel Beyannamesinde yer aldığı gibi herkesi kadın haklarına karşı saygılı olmaya çağırıyor, Süryani toplumuna karşı da bu skandaldan dolayı önyargılarlardan kaçınmaya davet ediyoruz.

 

 

Saygılarımızla, Şamiran İshak

Süryani Demokratik Birliği Başkanı

 

Fikri Aygur

Süryani Demokratik Birliği Başkan Yardımcısı''

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


25.9° / 14.7°
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,54% 0,13
  • EURO

    34,87% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2434,65% 0,09
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36