TISİAD 2017 yol haritasını çizdi

Türkiye-Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerin arttırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için 2012 yılından beri çalışan Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD), son yıllarda yaşana

15.12.2016 12:27:58 0
TISİAD 2017 yol haritasını çizdi

Türkiye-Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerin arttırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için 2012 yılından beri çalışan Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD), son yıllarda yaşanan sorunları masaya yatırdı, 2017 yılında yapılması gerekenleri belirledi.

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu ile Bilim Kurulu üyeleri ortak bir toplantı gerçekleştirdi. Hacıbaba Restaurant’ta yapılan toplantıda; 2016 yılının faaliyetleri değerlendirildi, 2017 yılının yol haritası belirlendi. Türkiye’nin bölge ve dünya ticaretinde merkez konumunda olan Mersin’in önemine vurgu yapılan toplantıda; Almanya’dan sonra en çok ihracat yapılan ikinci ülke konumundaki Irak ile ticari, dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi için yapılan çalışmaların artarak devam edilmesi kararı alındı.

IRAK ÖNEMLİ BİR PARTNER

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, yönetim kurulu ile bilim kurulunun bilgi birikimi ve deneyimini paylaştığını belirterek, toplantı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“2016 yılında yaptığımız etkinlikler ve 2017 yılı içerisinde yapacağımız etkinlikleri masaya yatırarak beyin fırtınası yaptık. Önümüzdeki süreçte hem Mersin’e hem Türkiye hem de Irak’ta yapacağımız etkinliklerle ilgili Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu üyelerimizin bilgi birikimi ve deneyimlerinden faydalandık.  2017 yılında yapacağımız etkinlikleri konuştuk. Irak, Türkiye ile kardeşlik bağlarının yanı sıra, en önemli ticari partnerlerinden biri. Irak, Akdeniz ve Güneydoğu’nun sanayisine, ticaretine yön veren ülke konumundaydı. Son günlerde Irak’ta yaşanan sorunlar, ticaretimize de yansıdı. Bu sorunların aşılması için önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri konuştuk.”

YATIRICIMLAR DA GERİ DÖNMEYE BAŞLADI

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Cavidan Demirağ ise, yaşanan kriz nedeniyle Irak ve bölgedeki yatırımcıların zor günler geçirdiğini ve geri dönmeye başladığını anlatarak, şunları söyledi:

“Gündem çok sıcak. Sorunların çok fazla olduğu bir dönemden geçiyoruz. Hepimizin ülke sorunlarına duyarlılığımız var. Böylesi olağanüstü günlerde bir araya gelerek bir kritik yapmamız gerekiyor. Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgedeki acımasız çatışma ortamının bir an evvel sona ermesini istiyoruz. Kan dökülmesini istemiyoruz. Ekonomik yönden de sınırlardaki sorunların çözülmesini bekliyoruz. Çünkü Irak’la tarihsel, duygusal bağlarımız var. Türkiye ile Irak ilişkilerinin geçmişte olduğu gibi yeniden düzene girmesini istiyoruz. Çünkü Mersin,  Irak’a birinci dereceden ihracat yapıyor. Türkiye’nin de ihracat yaptığı ikinci ülke. Çok büyük kriz yaşanıyor. İnşaat firmaları Irak’ta çok ciddi yatırımlar yaparken yatırımlar durdu. Yatırım yapanlar da geri dönmeye başladı. Lojistik sektörünün bel kemiği Mersin ve Irak. Lojistik sektöründe de büyük kriz var. Irak’a yatırım yapan iş insanlarımız sıkıntılı günler yaşıyor.”

MERSİN LOJİSTİĞİN BAŞKENTİ

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer de Türkiye’nin Almanya’dan sonra en büyük partneri olan Irak ile yürütmüş olduğu çalışmalar dolayısıyla Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyacağı derneklerin başında TISİAD’ın geldiğini söyledi. Türkiye ile Irak arasında ticari ilişkinin, dostluğun gelişebilmesi için çok büyük çabalar harcandığını anımsatan Prof. Dr. Özer, “Son yıllarda hem bölge hem de Mersin ile çok önemli temaslar var. TISİAD’ın da üyeleri sadece Mersin’den değil. Zaman zaman işbirliği yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte de devam edecek. Şuanda Irak’ı karşı karşıya olduğu ciddi bir problem var. Musul IŞİD’in elinden temizlendikten sonra hem ticari, hem eğitim hem de sosyal faaliyetler yapılan işler artacaktır. Bu da Türkiye’nin hem ekonomisine sirayet edecek hem de diğer ilişkilerini etkileyecek. Mersin önemli bir merkezdir. Mersin hem ticaretin merkezi hem de lojistiğin başkenti. Buradan Irak başta olmak üzere çok çeşitli yerlere ihracat ve ithalat yapılıyor. Mersin’de yer alan birçok firma aynı zamanda Türkiye ile de işbirliği olan firmalar” diye konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor