Tarih: 22.12.2016 14:03

TISİAD BAŞKANI KILIÇ;`MERSİN DÜNYA`YA AÇILAN BİR ŞEHİR`

Facebook Twitter Linked-in

Mersin, Türkiye’nin 6. büyük ekonomisine sahip, geleceği olan bir şehir. Stratejik ve derinlik olarak önümüzdeki dönem İstanbul’un rakibi olabilecek tek il Mersin. Limanı, Serbest Bölgesi ile dünyaya açılan bir kapı.

Mersin’de bir grup girişimci işadamı tarafından 17 Mayıs 2012 tarihinde kurulan, Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD), Türkiye-Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerin arttırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için faaliyet gösteriyor.

Irak ile Türkiye kardeşlik bağlarının yanı sıra, en önemli ticari partnerlerinden biri.

Irak, Ortadoğu’ya açılan kapı. Bu kapı, göz ardı edilemez boyuttadır.

Irak, Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke idi. Rakamsal olarak 2013’te Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatımız 12 milyar dolardı. 2014’ün ilk beş ayında da rakamlar çok iyi gidiyordu. Aylık ihracatımız 1 milyar doları aşıyordu. 2014’ün beşinci ayında Irak’ta meydana gelen iş savaş nedeniyle ihracatımızda düşüş yaşandı. 2014 ihracat rakamımız 10 milyar 800 milyon dolara düştü. 2015’te 8 milyar 500 bin dolara düştü. Lojistik olarak, yıllık sefer sayımız 700 bini aşmıştı. Bu da ortalama günlük 2 bin 300 araca denk geliyor. Habur’dan Irak’a giden araç sayısı Türkiye’deki tüm kapılardan yurt dışına çıkan araç sayısından daha fazladır. Bugün yurtdışına çıkan araçların yüzde 65’i Irak’a gidiyor. Fakat şu an ortalama 2 bin 300 olan araç çıkış sayısı binin altına düştü. Özellikler lojistik, uluslararası nakliye sektörümüzü çok etkiledi. Nakliye sektörü kara günlerini yaşıyor. Ticaret hacmi büyük olan Irak ile ticaret hacmimizi daha da artırmak istiyoruz.

Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle lojistik olarak bölge çok daha fazla etkilendi. Şırnak’tan başlayarak, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Mersin, Adana. Yani tüm doğu Akdeniz ve Güneydoğu’nun sanayisine, ticaretine yön veren ülkeydi Irak. Bugün Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz’de pek çok fabrika ihracatın azalmasından kaynaklı işçi çıkarmaya başladı. Bacasız fabrikamız Irak

Türkiye Irak İş Zirvesi planlıyoruz. Zirvede; Irak’ın 19 vilayetinden iş adamları ve bürokratlar katılacak. Hükümet düzeyinde katılımın da sağlanmasını arzu ediyoruz. İlkini Mersin’de planlıyoruz. Türkiye’nin de değişik illerinden görüşmeye gelecek iş adamını davet ederek, büyük bir zirve planlıyoruz.

İkincisi, Bağdat İş Zirvesi. Şu an ağırlıklı, Kürt Bölgesi olan Kuzey Irak’a iş insanlarımız yoğunlaşmış durumda. Oysa Bağdat’ın güneyinde 10 il var. Bu 10 ilin iş adamlarını, belediye, ticaret oda başkanlarını, bürokratlarını davet ederek, Güney Bağdat İş Zirvesi planlıyoruz. Türkiye’nin değişik illerinden iş adamlarını davet ederek, görüşmeler sağlayacağız.

Diğer bir proje de; Irak’ın 19 vilayetinin ticaret oda başkanlarını davet edip, ticaret zirvesi planlıyoruz.

Basra, Bağdat, Erbil başta olmak üzere Irak’ın önemli kentlerini, Türkiye’nin önemli kentleri ile kardeş şehir yapma çalışmalarımız var.

Tanıtım günleri düzenleme planımız var. Mesela Mersin ve Adana tanıtım günleri İstanbul ve Ankara’da yapılıyor. Tabiri caizse biz çalıp biz oynuyoruz. Hemşerilerimiz ziyaret ediyor. Biz dernek olarak bu tanıtım günlerini Irak’ta yapmayı teklif ettik. ‘İlk olarak Erbil’e sonra Irak’ın diğer şehirlerine

taşıyalım’ çağrısında bulunduk. Mersin’in sanayisini, turizmini, tarımını, markalarını buralarda tanıtalım ki bağlantılar kurulsun, ticaret dönüşsün.

“Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyelerinin de katılacağı bir Irak ticaret heyeti de planlıyoruz. Güzel çalışmalarımız olacak, önümüzdeki dönemde.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —