Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) yönetimi ve üyelerinin, Irak’a yönelik 4 günlük iş gezisi Cizre temasları ile başladı.
Irak Gaziantep Irak Baş Konsolosu Taaban Al Bazzaz’ın da eşlik ettiği geziye TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, yönetim kurulu ve üyeler katılım sağladı. Mersin’den başlayan gezinin ilk durağı Cizre oldu. Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur, Cizre Belediye Başkanı Kadir Kunur ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı ziyaret edildi.
BAŞKONSOLOSTAN TISİAD’A ÖVGÜ
Başkonsolos Taaban Al Bazzaz, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde iş adamlarına büyük görevler düştüğünü söyleyerek, bu anlamda TISİAD’ın sürdürdüğü başarılı çalışmaların büyük önem arz ettiğini söyledi. Halen 10 milyar doları aşan Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin bu yıl 15 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini ancak IŞİD nedeniyle sekteye uğrayan bu hedefin sorunun çözülmesi ile çok daha yüksek rakamlarda gerçekleşeceğine inandığını dile getirdi. “Gerek Irak vatandaşlarına, gerekse de Türkiye vatandaşlarına hizmet vermek için görevimizin başındayız. İki ülke ilişkilerine katkı sunacak kişi, kurum ve kuruluşlara destek olmaya da devam edeceğiz” dedi.
TISİAD’IN TEMSİLCİLİK SAYISI ARTACAK
Daha sonra TISİAD’ın çalışmaları hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Nevaf Kılıç, kuruluşunun 3’üncü yılını kutlayan derneğin kısa zamanda büyük mesafe kat ettiğini söyleyerek, merkezi Mersin olan derneğin bugün; İstanbul, Mardin, Şırnak ile Irak’ın Duhok kentinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temsilciliklerinin bulunduğunu vurguladı. “Irak ile ticaretin yoğun olduğu bölgelerdeki temsilcilik açılışlarımız sürecektir” diyen Kılıç, 2015 yılı içerisinde en az 3 yeni temsilcilik daha açacaklarını kaydetti.
“100 MİLYAR DOLAR İÇİN BU SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ”
İki kardeş ülke Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde ‘ticaret dostluğu geliştirir’ inancıyla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Başkan Kılıç, 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin Irak’ın payına düşen 100 milyar dolarının elde edilmesi için çabaladıklarını vurguladı. Ancak bu hedefe ulaşılması noktasında özel sektörün taleplerinin karşılanmasının büyük önem arz ettiğini kaydeden Nevaf Kılıç, “Öncelikle mevzuat ve altyapı anlamında yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Öte yandan yılda ortalama 700 bini aşkın seferin yapıldığı Habur Sınır Kapısı’nda acilen ihtiyaca cevap verecek düzenlemelere gidilmeli. Ayrıca kapı da bölge insanının görev yapması sağlanmalı, işadamlarına öncelikli geçiş hakkı tanınmalıdır. Bölgeye 5 yeni sınır kapısı daha açılmalı, bölgenin yol talepleri giderilmelidir. Öte yandan 1990 yılı öncesi olduğu gibi Irak’tan Körfez ülkelerine transit ticaret yolu tekrar açılmalıdır” dedi.
CİZRE’YE YATIRIM ÇAĞRISI
Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur da, greve 2 ay önce başladığını ancak kısa sürede bölgeyi tanıma fırsatı bulduğunu söyleyerek, Cizre’nin sahip olduğu ekonomik potansiyel ile ülkenin en gözde bölgelerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Irak’a yapılan ticarette Cizre’nin öneminin farkındayız. Bugün Irak’a yapılan 10 milyar doları aşkın ticari faaliyetin 1 milyar dolarına yakını Cizreli firmalar tarafından yapılmaktadır. Ancak faaliyetin artık transferden ziyade üretim ve ihracat boyutunun artmasının ülkemize daha çok kazandıracağına inanıyoruz. Bu anlamda iş dünyası temsilcilerimizin daha çok risk alması gerekiyor. Bölgede kazanç ve istihdamın artması, barış ve huzura da büyük katkı sunacaktır. Bu anlamda iş dünyasını ilimize yatırım yapmaya, teşvik desteklerinden yararlanmaya çağırıyoruz. Bu anlamda Bir Yatırım Danışma Merkezi kurma hazırlığındayız. Bu merkez bölgemize gelen işadamları ve yatırımcıları gerek fonlar ve kaynaklar gerekse de yatırım olanakları ile ilgili detaylı olarak bilgilendirecek.
Öte yandan gözümüz bir yandan da Güneydoğu Anadolu Projesi’nde (GAP). Şırnak’ın GAP’tan hak ettiği payı alması ile kent kısa sürede atılım yapabilir” dedi.
“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”
Cizre Belediye Başkanı Kadir Kunur da, Cizre’nin çehresini değiştirecek çalışmalar yaptıklarını ancak kısıtlı kaynaklar nedeniyle istedikleri mesafeyi kat edemediklerini söyledi. “Ticaret yaparak, kentimize katkı yapacak herkese milleti, dini, dili, ırkı ne olursa olsun kapımız açık. Bölgemizin gelişmesi ve kalkınması için biz de belediye olarak projeler üreterek, 7/24 çalışıyoruz. Tarihi İpek Yolu güzergahında, binlerce yıldır ticaretin adresi olan Cizre’nin gelişimi için yatırımcıları ilimize davet ediyoruz” dedi.
“IRAK’IN İHTİYACI OLAN ÜRÜNLERİ BURADA ÜRETELİM”
Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı ise bölge iş dünyasının yaşadığı sıkıntılar ve talepleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Öncelikle Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan aksaklıklara dikkat çeken Çağlı, bu noktada yetkililerin seslerini duymasını istediklerini aktardı. Ayrıca Cizre’nin; Suriye, İran ve Irak’a ticarette köprü vazifesi gördüğüne dikkat çeken Çağlı, ancak ilçenin bu ülkelere yönelik ticarete konu ürünlerin üretim üssü olabileceğinin de altını çizdi. “Almanya’dan sonra Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı Irak’a, ihtiyacı olduğu ürünleri dışarıdan alarak değil, buradan üreterek ihracat yapalım” çağrısı yaptı.
ARTUKLU HABER AJANSI-CİZRE