Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) Onursal Başkanı Talal Abu-Ghazaleh, bu yıl 12'ncisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi'ni değerlendirdi. Ghazaleh, "Daha iyi bir gelecek için beş temel gerçekliği kabullenmemiz ve mücadele etmemiz gerekiyor; İklim değişikliği, yapay zeka, dijital dönüşüm ve bilgi devrimi, ABD-Çin çatışması ve bu çatışmanın yaratacağı küresel yüzleşme."
Bu yıl 12'ncisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi, 49 ülkeden Devlet Başkanı, Bakan, Prens, Prenses, bürokrat ve iş insanlarının katılımı ile İstanbul'dan dünyaya projeksiyon tuttu. Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) Onursal Başkanı Talal Abu-Ghazaleh, yoğun katılımla gerçekleştirilen zirveyi değerlendirdi. Ghazaleh'e göre dünyanın daha iyi bir gelecek için beş temel zorlukla yüzleşmesi ve mücadele etmesi gerekiyor.
Dijital dönüşümü gerçekleştiremeyen yok olacak
Talal Abu-Ghazaleh, şu ifadeleri kullandı: "Bana göre dünya liderleri akıllı çözümler yaratarak enerji üretimini ve emisyonlarını yavaşlatmak için gereken cesur kararları almalı. Birleşmiş Milletler'i, iklim değişikliği konusunda yaklaşan tehlikelere dikkat etmek ve dünyadaki her ülkenin performansı hakkında bağımsız olarak rapor vermek için bu konuda uzmanlaşmış BM organları kurmaya davet etmeliyiz. İkinci zorluk ve adapte olmamız gereken gerçeklik; özellikle bunu karşılayabilen ülkeler için bu yüzyılın geleceği olan Yapay Zeka. Bu teknoloji yaşamı, sağlığı, hafızayı ve çok daha fazlasını iyileştirebilir. Üçüncü en önemli faktör ise dijital dönüşüm. Her şeyin dijital olarak etkinleştirileceği bir bilgi devriminin içindeyiz. Dünyada tam dijital dönüşümü gerçekleştirebilenler ile yapamayanlar arasında olası bir bölünme var ve başta ticaret olmak üzere eğitim ve sosyal hayat gibi hayatın hemen her alanında geçerli olacak. Kapsamlı bir dijital dönüşüm gerçekleştirmeyenler dünyada rekabet edemeyecek ve doğal olarak hayatta kalamayacak. Diğer bir faktör ise ABD-Çin çatışması. İki süper güç arasında yaşanan bu çatışmaya ve yeni dünya düzeni formülünün yazılacağı gerçekliğe hepimiz şahitlik edeceğiz. En önemlisi, iki ülke arasında yaşanacak yüzleşme olacak. Dünyamızı bu konuda da yeni bir adaptasyon süreci bekliyor."dedi
ARTUKLU HABER AJANSI