TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ FAHİŞ ARTIŞA BİR TEPKİ DE ESDER`DEN GELDİ

ESDER Genel Başkanı Mahmut ÇELİKUS sebze meyve fiyatlarındaki dengesiz artışın takipçisi olduklarını belirtti.

Gündem 31.01.2017 09:31:43 0
TARIM ÜRÜNLERİNDEKİ  FAHİŞ ARTIŞA BİR TEPKİ DE ESDER`DEN GELDİ

ESDER Genel Başkanı Mahmut ÇELİKUS sebze meyve fiyatlarındaki dengesiz artışın takipçisi olduklarını belirtti. 

 

ESDER Genel Başkanı MahmutÇELİKUS; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gıda fiyatları için "Tarlada 1 TL olan domatesin markette 7-8 TL'ye satılmasının önüne geçin" talimatı vermişti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKÇİ  de bu talimat ile sebze meyve fiyatlarındaki yükselişi önlemek adına üç aşamalı bir plan hazırladı. Bu planın ESDER olarak arkasındayız.” dedi.

 

ÇELİKUS üretici örgütlerinin depolama, lojistik, pazarlama altyapıları güçlendirilmesi ve verilecek çeşitli teşvikler ile işlemlerde KDV ve stopaj muafiyeti sağlanmasının piyasaya olumlu yansıyacağını belirtti.

 

ESDER Genel Başkanı KDV ve stopaj muafiyetinin en zayıf halka olan üreticilere nefes aldıracağını söyledi. “Maalesef ki yüksek girdi maliyetlerine katlanarak üretim yapan üreticilerimiz vatandaşın aldığı fiyata müdahil olamıyorlar, pazarda belirleyici olamıyorlar. Çiftçiden ürünü ucuza alıp, pahalıya piyasaya sürmek için çeşitli oyunlarla vatandaşın cebini yakan karaborsacılık çetelerine dur deme vakti gelmiştir.”

 

ESDER Genel Başkanı, bu çalışma ile zamların “esnaf tarafından yapıldığı” imajının ortadan kalkacağını ve esnafın aklanacağını belirtti.

 

KOOPERATİFLERİN ETKİNLİĞİ ARTIRILMALI

 

Üretici örgütlerimizin işlem yapma yüzdesinin çok düşük olduğuu kaydeden ÇELİKUS “Üretici Birlikleri ülkemizin tarım ürünleri piyasasında söz sahibi olmalı, ellerini taşın altına sokmalıdırlar. Yüzde 50 oranında pazar payı etkinliği olan üretici örgütlerine Avrupa’ da rastlamaktayız. Bu örgütlerin etkinleştirilmesi, tarım ürünleri piyasasında Avrupa ülkeleri olan rekabetimizi olumluya çevirecektir.” dedi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07