Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Tataristan arasındaki 930 milyon dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmadığını belirterek, "Tataristan ile ticaret hacmimiz en az 3-4 milyar dolar olmalı" dedi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Tataristan arasındaki 930 milyon dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmadığını belirterek, "Tataristan ile ticaret hacmimiz en az 3-4 milyar dolar olmalı" dedi
Bakan Çağlayan, Rusya Federasyonu Cumhuriyeti ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ile görüştü. İş adamlarıyla kahvaltıda bir araya gelen Çağlayan, daha sonra Tataristan-Türkiye İş Forumu`na katıldı.
Çağlayan, İş Forumu`nun açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Minnihanov ile Türkiye-Tataristan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri nasıl geliştirilebileceğini görüştüklerini anlattı.
Türkiye ile Tataristan arasında işbirliği yapılacak çok önemli alanlar olduğunu ifade eden Çağlayan, iki ülke halklarının ortak tarihi geçmişe sahip olduğunu, bu nedenle işbirliklerinin her geçen gün güçlenmesinin tesadüf olmadığını söyledi.
Türkiye ile Tataristan arasındaki ilişkilerin her zaman önemli olduğunun altını çizen Çağlayan, bu ilişkilerin Türkiye`nin Rusya ilişkilerine de katkı sağladığını dile getirdi.
Tataristan`ın bilim ve teknoloji alanına yaptığı yatırımları mutlulukla izlediğini ifade eden Çağlayan, Moskova-Kazan arasındaki 11 saatlik seyahat süresini 3,5 saate düşürecek hızlı tren hattının da çok önemli bir yatırım olduğunu belirtti.
Türkiye`de 10,5 yıllık AK Parti Hükümeti döneminde, önceki 80 yıllık dönemin 9,5 katı kadar doğrudan yatırım çekildiğini belirten Çağlayan, 80 yılda Türkiye`ye toplam 14,5 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleşirken, son 10,5 yıllık dönemde doğrudan yatırım miktarının 127 milyar doları aştığını kaydetti. Çağlayan, "Bu, Türkiye`nin ne kadar önemli bir yatırım merkezi olduğunun göstergesidir" dedi.
Türk firmalarının diğer ülkelerdeki doğrudan yatırım miktarının ise 25 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bunun 2 milyar dolardan fazla bir bölümünü Tataristan`a yapılan yatırımların oluşturduğunu kaydetti. Bakan Çağlayan, bu durumun Türk iş adamlarının ve Türkiye`nin Tataristan`a verdiği önemi gösterdiğini söyledi. Türk firmalardan Tataristan`a daha çok yatırım yapmalarını isteyen Çağlayan, otomotivden müteahhitlik sektörüne kadar birçok alanda önemli işbirliği imkanları olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye ile Tataristan arasında geçen yıl 930 milyon dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleştiğini belirten Çağlayan, "Aramızdaki ticaret hacmini yeterli bulmuyorum. Türkiye ile Rusya arasında 30 milyar dolardan fazla ticaret hacmi olduğunu düşünürsek, Tataristan ile ticaret hacmimiz en az 3-4 milyar dolar olmalı" diye konuştu.
"Helal gıda konusunda gayret gösterin"
Türk müteahhitlik sektörünün 101 ülkede faaliyet gösterdiğini ve Türkiye`nin dünyada bu konuda Çin`den sonra ikinci sırada yer aldığını anlatan Çağlayan, Cumhurbaşkanı Minnihanov`a Türk müteahhitlere gösterilen kolaylıktan dolayı teşekkür etti.
Türk iş adamlarının Tataristan`da önemli otomotiv yatırımları bulunduğunu da hatırlatan Çağlayan, Tataristan`ın en önemli otomotiv şirketlerinden biri olan Kamaz`ı da Türkiye`de yatırım yapmaya davet etti.
Bakan Çağlayan, bölgede çok sayıda müslümanın yaşadığını belirterek, Tatar iş adamlarını helal gıda konusunda gerekli gayreti göstermesini ve bu konuda Türk iş adamlarının yardım edebileceğini kaydetti.
Rusya Federasyonu Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov da iki ülke arasında çok derin tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu ifade etti. Minnihanov, Rusya piyasasının çok dinamik bir alan olduğunu dile getirerek, Türk iş adamlarını Tataristan`a daha fazla yatırım yapmaya davet etti.
İş Forumu`nun sonunda Türkiye ile Tataristan arasında ticaretin gelişimi; Kalibre Boru ile Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında Niyet Beyanı ve Hayat Group ile Naberejniye Çelni Belediyesi arasında 5 bin konut, AVM, otel ve poliklinik yapımını içeren anlaşmalar imzalandı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55