TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile yönetim-denetim kurulları ile mesleki eğitim kurullarından oluşan heyeti, TBMM Tören Salonu`nda kabul etti.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile yönetim-denetim kurulları ile mesleki eğitim kurullarından oluşan heyeti, TBMM Tören Salonu'nda kabul etti.
Kahraman, burada yaptığı konuşmada, çok üzücü bir darbe girişimi yaşadıklarını söyledi.
Milletin 20 saatte o badireyi atlattığını anlatan Kahraman, "Kim bilir ne kadar zaman olmuştu hazırlıkları? Herhalde epey fazlaydı. Bazı ülkeler, üzüntü beyanlarını belirtiyorlar, mektup yazıyorlar. Acaba üzüntüleri, böyle bir darbeye maruz kalmış Türkiye için mi, yoksa bu kadar hazırlıkları boşa gitti diye mi? Hazırlıkları boşa gitti." diye konuştu.
Kahraman, milletin darbeyi yendiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben 1960'ı biliyorum, hukuk fakültesine girmiştim. Birden bire radyoda bir ses, Türk ordusu Türk milletini radyoların başına davet eder. 'Türk Silahlı Kuvvetleri idareyi ele almıştır, NATO'ya bağlıyız.' Birden bire. Demokrat Parti'nin fevkalede taraftarı vardı. Pırıl pırıl bir insan Menderes. Demokrat Parti 1950'de iktidara geldiğinde milli gelir 435 lira idi, 1960'da bin 695'e çıkmıştı. Bir tek Çubuk Barajı vardı Ankara'da, o da mesire yeri idi. 19 baraj açıldı. Limanımız, rafinerimiz yoktu. 3 tane üniversite vardı, buna dört tane daha eklendi.
Yol yok, bendeniz Rize'liyim, biz İkizdere'den Rize'ye yürüye yürüye, 2 gün bir gecede iniyorduk. Karayolu da demiryolu da yok. Ankara-Polatlı, Ankara-Kırıkkale arasında, Çatalca-İstanbul arasında karayolu yok, demiryolu var. Almanya ve İtalya otoyollarla kalkındı. Çok sıkıntılar çektik. Türkiye ne zaman kalkınacaksa, uçağın tekeri kalkma anı oluyorsa, tak bir darbe geliyor. Her yönden kalkınan bir Türkiye varken, birden bire radyoların başına davet ediliyoruz."
"Bir ormanda eğer ağaç yoksa ufacık su dahi sel haline geliyor. Ağaç suyu emiyor, sel olmuyordu. Bir yol, sel yatağı açıldı mı, ufak bir yağmurda dahi akar. 1960 darbesi sel yatağı idi." diyen Kahraman, bundan önce gizli ya da açık, sonuçlanmış veya sonuçlanmamış 16. darbe girişimi olduğunu, 15 Temmuz darbe girişimin 17. olduğunu söyledi. İsmail Kahraman, "Bununla darbelere fatiha dedik, bundan sonra darbe yok." dedi.
TBMM Başkanı Kahraman, darbelerden önce hep toplumun buna hazırlandığını, algı operasyonları yapıldığını vurguladı.
O dönem Adnan Menderes için "Diktatör, hırsız", "Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın İsviçre bankalarında 103 milyonu var", "Fatin Rüştü Zorlu'nun Paris'te aldığı malikane var" dendiğini belirten Kahraman, bir tuğgeneral imzasıyla uçaktan, "Demokrat Parti idarecileri 3 uçak dolu altınla yurt dışına kaçarken yakalandılar." ifadelerinin yazılı olduğu bildiri dağıtıldığını aktardı.
Meclis Başkanı Kahraman, "Kötülüyorlar, hazırlıyorlar ve darbe yapıyorlar ama şimdi toplum uyandı, artık bu algı operasyonlarına kapalıyız. Türkiye ilerliyor. Gelişmemizi istemiyorlar ama gelişeceğiz. Biz büyük bir devletiz, şanlı bir mazimiz var." ifadesini kullandı.
15 Temmuz akşamı ve gecesi neler yaşadığını anlatan Kahraman, "Alçaktan uçan uçakları ve İstanbul'da köprüde tankları gördüm. Eyvah dedim. Bir darbeyi beklemiyordum." diye konuştu.
Kahraman, "Erzurum'dan gelmiş bir imam, o bir piyon, zavallı; kalkıp dese ki şimdi 'ey dünya ve millet, ben pişman oldum, tövbemi kabul etmezsiniz ama gelecekte benim düştüğüm tuzağa düşmemeniz ikrar ediyorum' dese. Desene ya. Bitmiş, kafa gitmiş. Ya Rab, bir daha böyle günleri gösterme. Böyle maşa olmayı bir daha kimseye gösterme. Ordumuz muazzez bir ocaktır, hiç bir millet devletsiz, hiç bir devlet ordusuz olmaz." değerlendirmesini yaptı.
"Bunlar asker kıyafeti giymiş teröristlerdir. Yaramız var ancak çok kısa sürede saracağız." diyen Kahraman, 15 Temmuz gecesi sabaha kadar Meclis'te olduğunu anımsattı. İsmail Kahraman, Meclis'in milletin emaneti olduğunun altını çizerek, "Bir gemi var, ben onun kaptanıyım, gemiden önce kim kaçar? Fareler. Buraya atılan bombalar Kandil'e atılan bombalar. Helikopterle asker indirmek istediler, polislerimiz karşıladı. Polisimiz de basınımız da güzel bir imtihan verdi." diye konuştu.
Kahraman, 7 yaşında bir çocuğun annesine, "Polis mi Türk, asker mi Türk? Bu askerler bizim askerler mi, biz işgale mi uğradık?" diye sorduğunu ifade ederek, darbecilerin açtığı yaraları düzelteceklerini belirtti.
Milletin inandığı kişi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı o gece sokaklara çağırdığını ve milletin de bu sözü yerine getirdiğini belirten Kahraman, dış güçlerin Erdoğan'ı istemediklerini, onsuz bir Türkiye'yi arzuladıklarına dikkati çekti.
Bendevi Palandöken, yaptığı konuşmada, yaklaşık 20 milyonluk büyük bir aileyi temsilen Meclis'te olduklarını söyledi.
Darbe girişimi sırasında bile Meclis'in çalışmasının önemine değinen Palandöken, esnaf ve sanatkarların her zaman darbelere karşı olduğunu, bundan sonra da olacağını bildirdi.
Palandöken, Türkiye'nin, "tek ülke, tek bayrak, tek vatan" üzerinde her zaman yaşayacağını ifade ederek, Meclis'in darbeye karşı dimdik ayakta durduğunu vurguladı.
Türk milletine geçmiş olsun, yaralılara acil şifalar, şehitlere ise rahmet dileyen Palandöken, "Bu ülke birlik, beraberlik ve huzur içerisinde daha nice yüzyıllar dimdik ayakta duracaktır." dedi.
TBMM Başkanı Kahraman, daha sonra TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve beraberindeki heyetle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Heyet, daha sonra Meclis'in bombalanan yerlerinde de incelemede bulundu.