TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. TBMM’de daha sonra bağımsız bakanların ‘bağımsız’ olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve ‘hayır’ dedi.
TBMM Başkanvekili Aydın, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa konuşmada, gündeme geçmeden önce, Türk milletinin egemenliğinin sembolü olan Yüce Meclis’i yöneteceği ilk gün, çok kısa duygu ve düşüncelerini ifade etmek istediğini belirtti.
Aydın, şunları kaydetti: “Bugün, milletimizin gözü ve kulağı buradadır. Bugün, Gazi Meclis’in kurtarıcı ve kurucu iradesi buradadır. Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. Bu Meclis, Türk İstiklal Savaşını yapmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bağrından çıkarmış ve en kritik zamanlarda aldığı kararlarla da vatanımızın, milletimizin ve devletimizin bekasını sağlamıştır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle, bütün sorunlarımızın üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır. Buradan vereceğimiz güzel mesajlar ve aldığımız kararlar, ülkemizin en ücra köşelerinde yankı bulmakta, ülkemizin ve milletimizin birliğine ve dirliğine katkı sunmaktadır. Buradaki tutum ve davranışlarımızla seçimlere daha hoşgörülü bir atmosferde gitmek için öncü ve örnek olabiliriz. Bugün burada yapacağımız görüşmelerde kullanacağımız söz ve üslupla güzel bir başlangıç yapabiliriz. Sevgi ve hoşgörü timsali yunus emre’nin dediği gibi; ‘Söz ola, kese savaşı, söz ola, kestire başı.’ Şairin çağlar öncesinden işaret ettiği gibi, kırıcı ve incitici değil, birleştirici ve bütünleştirici dil kullanmasını özellikle istirham ediyorum.”
TBMM’DE GERGİNLİK
Görüşmeler sırasında AKP’li ve CHP’li milletvekilleri arasında ‘darbecilik’ tartışması yaşandı. Usul tartışması isteyerek kürsüye gelen CHP’li Özgür Özel koalisyon görüşmeleri sırasında Kemal Kılıçdaroğlu’na görev vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Daha sonra kürsüye gelen AKP’li milletvekili, Nihat Erim’in CHP’den istifa ederek kurduğu hükümeti örnek gösterdi. Tekrar kürsüye gelen Özgür Özel Nihat Erim’in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu, Bülent Ecevit’in bu hareket üzerine Genel Sekreterlikten istifa ederek, CHP’ye en büyük seçim başarısını yaşattığını söyledi. Özel AKP’yi eleştirerek Erdoğan’ı da darbecilikle suçladı.
Daha sonra kürsüye çıkan AKP’li Mahir Ünal ise “Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti” dedi.
Sataşma olduğu gerekçesiyle tekrar kürsüye çıkan Özgür Özel ise, “Hadi biraz ortam yumuşasın Hababam Sınıfı’na bakalım… Hababam Sınıfı’nda herkes var. Türkler var Kürtler var. Solcular var Ülkücüler var orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz” ifadelerini kullandı.
VURAL: BU HÜKÜMETTE MHP YOK
MHP’li Oktay Vural ise şunları söyledi:Seçim hükümetinde MHP yoktur. MHP’nin bu süreçle ilgili siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP’nin siyasi iradesi bulunmaktadır.
TBMM Başkanvekili Koray Aydın, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa konuşmada, gündeme geçmeden önce, Türk milletinin egemenliğinin sembolü olan Yüce Meclis'i yöneteceği ilk gün, çok kısa duygu ve düşüncelerini ifade etmek istediğini belirtti.
Aydın, şunları kaydetti: "Bugün, milletimizin gözü ve kulağı buradadır. Bugün, Gazi Meclis'in kurtarıcı ve kurucu iradesi buradadır. Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. Bu Meclis, Türk İstiklal Savaşını yapmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bağrından çıkarmış ve en kritik zamanlarda aldığı kararlarla da vatanımızın, milletimizin ve devletimizin bekasını sağlamıştır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle, bütün sorunlarımızın üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır. Buradan vereceğimiz güzel mesajlar ve aldığımız kararlar, ülkemizin en ücra köşelerinde yankı bulmakta, ülkemizin ve milletimizin birliğine ve dirliğine katkı sunmaktadır. Buradaki tutum ve davranışlarımızla seçimlere daha hoşgörülü bir atmosferde gitmek için öncü ve örnek olabiliriz. Bugün burada yapacağımız görüşmelerde kullanacağımız söz ve üslupla güzel bir başlangıç yapabiliriz. Sevgi ve hoşgörü timsali yunus emre’nin dediği gibi; 'Söz ola, kese savaşı, söz ola, kestire başı.' Şairin çağlar öncesinden işaret ettiği gibi, kırıcı ve incitici değil, birleştirici ve bütünleştirici dil kullanmasını özellikle istirham ediyorum."
TBMM'DE GERGİNLİK
Görüşmeler sırasında AK Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında ‘darbecilik’ tartışması yaşandı.
Usul tartışması isteyerek kürsüye gelen CHP’li Özgür Özel koalisyon görüşmeleri sırasında Kemal Kılıçdaroğlu’na görev vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.
Daha sonra kürsüye gelen AK Partili milletvekili, Nihat Erim’in CHP’den istifa ederek kurduğu hükümeti örnek gösterdi.
Tekrar kürsüye gelen Özgür Özel Nihat Erim’in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu, Bülent Ecevit’in bu hareket üzerine Genel Sekreterlikten istifa ederek, CHP’ye en büyük seçim başarısını yaşattığını söyledi. Özel AK Parti’yi eleştirerek Erdoğan’ı da darbecilikle suçladı.
Daha sonra kürsüye çıkan AK Partili Mahir Ünal ise “Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti” dedi.
Sataşma olduğu gerekçesiyle tekrar kürsüye çıkan Özgür Özel ise, “Hadi biraz ortam yumuşasın Hababam Sınıfı'na bakalım… Hababam Sınıfı'nda herkes var. Türkler var Kürtler var. Solcular var Ülkücüler var orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz” ifadelerini kullandı.
VURAL: BU HÜKÜMETTE MHP YOK
MHP’li Oktay Vural ise şunları söyledi:
Seçim hükümetinde MHP yoktur. MHP’nin bu süreçle ilgili siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP’nin siyasi iradesi bulunmaktadır.
CHP, MHP VE HDP İLK KEZ AYNI OYU KULLANDI
TBMM'de daha sonra bağımsız bakanların 'bağımsız' olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi.
HÜKÜMET DÜŞTÜ MÜ?
TBMM Genel Kurulu, bazı yeni bakanların yemin töreni, tezkere ve RTÜK üyelik seçimi için olağanüstü toplandı. CHP, MHP ve HDP 'hayır' oyu kullanarak, ilk kez aynı yönde oy kullandı. Oylama sonucunda yeni kabinenin 11 bağımsız bakanının yemin etmeme yönünde oy çıkması üzerine Meclis'teki oturuma ara verildi.
Hükümet üyelerinin bağımsız olmadığı için yemin ettirilmemesi konusunu oylatan MHP'li Meclis Başkanvekili Koray Aydın, AKP'nin tepkisine neden oldu.
Meclis tarihinde ilk kez böyle bir hadise yaşandı.
CHP, MHP ve HDP'nin 'Hayır' oyu kullanması neticesinde bakanlar yemin edemedi. Bu durum 'Hükümet düştü' yönünde yorumlandı. Ancak henüz son durum henüz netlik kazanmış değil. Meclis'te kriz devam ediyor.
KORAY AYDIN'DAN ELEKTRONİK OYLAMA KARARI
Verilen aranın ardından Koray Aydın, içeride katip üyeler arasında görüş ayrılığı yaşandığını belirterek oymayı elektronik olarak tekrarlayacağını açıkladı. AK Partili miletvekilleri bu duruma itiraz etse de elektronik oylamaya geçildi.
KORAY AYDIN PARTİLERİN GRUP BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞÜYOR
Koray Aydın, mecliste yaşanan krizi çözüme kavuşturmak için oturuma ara verdi, partilerin grup başkanları ile görüşüyor.