TBMM MECLİS HEYETİ?NDEN RESTORASYONU TAMAMLANAN MACARİSTAN`DA ?GÜL BABA TÜRBESİ?NE ZİYARET

Türkiye ve Macaristan hükümetlerinin iş birliğiyle restorasyonu yapılan Macaristan`daki Osmanlı dönemi eserlerinden ?Gül Baba Türbesi ve Kültür Merkezi? Türkiye Büyük Millet Meclisi?nden gelen ziyaretçilerini ağırladı.

Gündem 18.12.2018 11:19:26 0
TBMM MECLİS HEYETİ?NDEN  RESTORASYONU TAMAMLANAN MACARİSTAN`DA  ?GÜL BABA TÜRBESİ?NE ZİYARET

Türkiye ve Macaristan hükümetlerinin iş birliğiyle restorasyonu yapılan Macaristan'daki Osmanlı dönemi eserlerinden “Gül Baba Türbesi ve Kültür Merkezi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden gelen ziyaretçilerini ağırladı.

 

Açılışı 9 Ekim’de Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı sayın Viktor Orban tarafından yapılan Gül Baba Türbesi ve Kültür Merkezi, Gül Baba Vakfı Başkanı Adnan Polat’ın ev sahipliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım ve TBMM’den gelen heyeti ağırladı. Türbeyi ziyarete gelen sayın Yıldırım’a TBMM Başkanlık Divanı Üyesi sayın İshak Gazel ve sayın Barış Karadeniz, TBMM İçişleri Komisyon Üyesi sayın Cemil Yaman, TBMM Meclis İdare Amiri sayın Erkan Haberal ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi sayın Dursun Ataş da eşlik etti. Gül Baba Vakfı Başkan Vekili Suat Karakuş ve Gül Baba Vakfı Genel Müdürü Istvan Szalai’nin eşlik ettiği heyet, açıldığı günden itibaren yoğun ilgi gören Türbe’nin ve gül bahçelerinin yanı sıra Gül Baba Kültür Merkezi’nde bulunan “Gül Baba Sergisi” ve “Aya Sofya Sergisi”ni de gezdiler.

 

Gül Baba Türbesi’nde TBMM Başkanı sayın Binali Yıldırım ve Meclis Heyeti’ni karşılayan Gül Baba Vakfı Başkanı Adnan Polat, ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederek “Türk-Macar dostluğunun simgesi haline gelen Gül Baba Türbesi’nin açılışını, 2 yıl süren restorasyonun ardından geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdik. Burası eskiden yılda sadece toplam iki-üç bin kişinin ziyaret ettiği bir yerken; açılışını yaptığımız günden beri din, dil, ırk, mezhep, yaş fark etmeksizin on binlerce insanı ağırladı. Bugün de Türbe’yi ziyarete gelen TBMM Başkanı sayın Binali Yıldırım ve Meclis Heyeti’mizle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gül Baba Türbesi’nin restorasyonu için TİKA’ye ve verdikleri destek için de ayrıca hükümetimize teşekkür ediyoruz. Gül Baba Vakfı olarak farklı kültürel, sanatsal ve akademik projelerimizle Türkiye ve Macaristan’daki çalışmalarımıza devam ederek, Macar ve Türk halkı arasındaki bağları güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Türk kültürünün ve medeniyetinin dünyaya yayılmasında varlığıyla hizmet eden, bugün de türbesiyle Türk-Macar dostluğunun nişanesi olan Türk tarihinin önemli şahsiyetlerinden Gül Baba'nın Türbesi, Budapeşte’nin en güzide bölgelerinden Tuna Nehri'ne bakan Rozsadomb'da (Gül Tepesi) yer alıyor.

 

Ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle ve merakla karşılanan Türbe’deki Gül Baba Sergisi, “Macaristan’da Osmanlılar”, “Dervişlerin Dünyası”, “Gül Baba”, “Hatıraların Gül Babası” ve “Macarların Gül Babası” başlıklarıyla birbiriyle bağlantılı 5 adet tematik salondan oluşuyor. TİKA (Türkiye Koordinasyon ve İşbirliği Ajansı) tarafından hazırlanan sergide Macaristan’da bulunan Osmanlı dönemine ait çeşitli objeler ve bilgi panoların yanı sıra dervişlerin kullandığı eşyalar, kıyafetler, arşiv belgeleri de sergileniyor.

 

Gül Baba’nın Hikayesi;

 

Esas ismi Cafer olan Gül Baba, Veli Baba Dergâhına mensup bir Bektaşi dervişi olarak tanınıyor. Osmanlı İmparator’u Kanuni Sultan Süleyman 1500’lü yıllarda Mohaç, Zigetvar, Budin’in Roma-Germen taciziyle üzüldüğü yıllarda her zaman Macarların yanında olmuş ve son gelişinde yanında Gül Baba’yı da getirmiştir. Gül Baba, 1531-1541 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle on sene Budin’de kalmış, kendini iki ülke arasındaki kardeşliği, hoşgörüyü ve halkların dostluğunu pekiştirmeye adamıştır. Elinde tahta kılıcı, başında sarı kırmızı gülü ile her daim Gül Baba diye anılmış, yüz yılı aşan ömrünün son senelerini Budin’de geçirmiştir. 1541 yılında Budin Savaşı’nda şehit düşen Gül Baba’nın, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin kıldırdığı ve 200 bin kişinin katıldığı rivayet edilen cenaze namazına Kanuni Sultan Süleyman da katılmıştır. Gül Baba Budapeşte’de, Tuna’ya ve Peşte’ye nazır, çok güzel manzaralı bir tepeye gömülmüştür. Buraya ‘Gültepe’ adı verilmiş, 1543-1548 yılları arasında şu anda bulunduğu türbe yaptırılmıştır.

 

Gül Baba Türbesi, yüzyıllar içinde çeşitli değişimlerden ve dönemlerden geçti. Türbe ve Gül Baba’nın aziz hatırası, yüzyıllar boyunca Türk-Macar dostluğunun simgesi olarak korunup yaşatıldı.1914’te tarihi eser olarak tescil edilen Gül Baba Türbesi, 1962’den bu yana da müze olarak ziyarete açık durumda.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55