TBMM BAŞKANI ÇİÇEK SİDNEY`E GİTTİ

Avustralya'nın başkenti Canberra'daki temaslarını tamamlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki parlamento heyeti Sidney'e gitti.

Gündem 26.09.2014 10:23:52 0
TBMM BAŞKANI ÇİÇEK SİDNEY`E GİTTİ

Avustralya’nın başkenti Canberra’daki temaslarını tamamlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki parlamento heyeti Sidney’e gitti. 

Havalimanında, Türkiye`nin Sidney Başkonsolosu Şeyda Hanbay Arca ve konsolosluk görevlileri tarafından karşılanan Çiçek, Yeni Güney Galler Parlamentosu Yasama Konseyi Başkanı Don Harwin ve Yasama Meclisi Başkan Yardımcısı Andrew Fraser tarafından verilen öyle yemeğine katıldı. 

Don Harwin, burada yaptığı konuşmada, TBMM Başkanı Çiçek ve heyet üyelerini Sidney’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Harwin, "Sidney dünyanın en güzel şehirlerinden birisi, tek rakibi ise İstanbul" ifadesini kullandı. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de konuşmasına, "Böyle sıcak bir ortamda buluşma imkanı bulduğumuz için son derece memnun oldum. Uzun konuşmak niyetinde değilim çünkü uzun konuşursam bu manzarayı kaçırırım" diyerek başladı. 

Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğun dünyaya örnek olması gerektiğini ifade eden Çiçek, "Birlikte çok muhteşem ve çok örnek alınacak bir sonuç ortaya koyduk; Savaştan, çatışmadan bir dostluk çıkardık. Bugün dünyanın her tarafında çatışmaların olduğunu hesaba kattığımızda, ümit ederiz, temenni ederiz ki başka ülkeler arasındaki çatışmalar, sıkıntılarda bir an evvel barışa, dostluğa dönüşsün. Bunun en güzel örneği Türkiye ve Avustralya arasındaki geldiğimiz bu noktadır. Bu sonuçtur, bunun kalıcı olmasını diliyorum" diye konuştu. 

Çiçek, Yasama Meclisi Üyeleri Lynda Voltz, Trevor Khan ve Paul Green’in de katıldığı yemekli tekne turunda, Avustralya ve Türkiye arasında var olan dostluğun devam edebilmesi için yasama meclisi üyelerinden çaba harcamalarını istedi. 

Meclis Başkanı Çiçek, Çanakkale Savaşları sırasında Türk tarafına esir düşen Avustralyalı askerin, bir Osmanlı askeri tarafından saç tıraşı yapıldığını gösteren fotoğrafı, Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğu en güzel anlatan resim olarak örnek gösterdi. 

Yasama Meclisi üyelerinden bu dostluğun sürmesini talep eden Çiçek, şöyle devam etti: 

"Bu ilişkilerle ilgili çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Gelirken danışman arkadaşımız internette bir fotoğraf buldu, zannediyorum sizler de ilk defa görmüş olacaksınız bunu. Bu fotoğrafın parlamentonuzda, gerekli karşılığı görmesini arzu ediyorum çünkü dostluk adına güzel şeyleri söyleyelim ama bunun arkasına da güzel örnekler koyalım. Lafın güzelini söyleyip onun arkasına güzel örnekler koyamazsak, o zaman birinci cümlede dostluk adına söylenen sözlerin çok fazla anlamı olmaz, kalorisi olmayan sözler olur bunlar. Halbuki biz karşılığı olan, kalorisi olan ve etkisi olan sözleri ve örnekleri ortaya koymaya mecburuz. Sayın parlamenterlerin bu resmi görmelerini istiyorum. Zaten dostluk adına Türkiye Avustralya ilişkileri adına bu fotoğraf benim söylediklerimden çok daha güzel ifadeleri ortaya koymuş oluyor." 

Yeni Güney Galler Parlamentosu Yasama Konseyi Başkanı Don Harwin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e, parlamentoyu temsil eden bir plaket sundu. Meclis Başkanı Çiçek de Don Harwin`e çini seramik plaket verdi. 

Meclis Başkanı Çiçek ve heyet üyeleri, Avustralya’nın en bilinen sembollerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi`ne seçilen en genç eser olma özelliğine sahip Sidney Opera Evi’ni gezdi. 

Çiçek ve berberindeki heyet, daha sonra Sidney Başkonsolosu Şeyda Hanbay Arca tarafından verilen onur yemeğine katıldı. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yarın Yeni Güney Galler Valisi ile yapılacak görüşmenin ardından cuma namazı için Auburn Camisi`ne geçecek. Namazın ardından vatandaşlarla bir araya gelecek olan Çiçek, daha sonra Avustralya’dan ayrılacak.



artuklu haber ajansı-dünya


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor