TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ;'İSLAM DÜNYSAININ EN BÜYÜK ÇARESİZLİĞİ ,İSRAİLİN ARKASINDAKİ EN BÜYÜK GÜÇTÜR'

TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İslam dünyasının bu kadar çaresiz, dağınık, inisiyatifsiz olması İsrail yönetiminin arkasındaki en büyük güçtür. Camiler, bizi fiziki olarak birleştirdiği gibi kalplerimizi ve zihinlerimizi birleştirmeli

Gündem 17.02.2024 14:49:00 0
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ;

 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “İslam dünyasının bu kadar çaresiz, dağınık, inisiyatifsiz olması İsrail yönetiminin arkasındaki en büyük güçtür. Camiler, bizi fiziki olarak birleştirdiği gibi kalplerimizi ve zihinlerimizi de birleştirmelidir.” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde belediye tarafından inşa edilen Konyalı Camii Açılış Programı’nda yaptığı konuşmada, güzel bir caminin açılışı vesilesiyle Zeytinburnu halkıyla bir arada olmak duyduğu memnuniyeti dile getirerek, caminin inşasında emeği geçenlere ve Belediye Başkanı Ömer Arısoy’a teşekkür etti. 
 

İslam medeniyetlerinde, şehrin mimarisinin cami eksenli olduğunu ve camilerin halkı bir araya getiren önemli yapıtlar olarak öne çıktığını ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Cami, bir yerde şehrin sakinlerinin bir araya geldiği toplumsal bir mekandır. Sadece ibadetlerin yapıldığı, sadece namazların kılındığı bir alan olmanın çok daha ötesinde, hatta insanların fiziki olarak bir araya gelmelerinin çok ötesinde, şehrin nabzının attığı, şehrin ruhunun gezindiği yer, camilerdir. Dolayısıyla bütün büyük İslam medeniyetlerinde camiye, cami mimarisine ve caminin etrafında oluşan sosyal yapıya fevkalade önem verilmiştir. Burada nihayetinde küçük bir mahalle mescidi gibi olan Konyalı Camii’nin böylesine önemli bir mimari özelliğe sahip yapı haline gelmesinin arkasında da bu anlayışın büyük katkısı vardır. Burada, 4-6 yaş Kur'an kursuyla, insanların oturup misafirlerini ağırlayacağı mekanlarıyla, taziye imkanlarıyla, kütüphaneleriyle aslında bir kültür merkezi de inşa edilmiş demektir. Hayırlı uğurlu olsun. Allah, toplumumuzun nabzını camiler etrafında atmaktan asla alıkoymasın. İnşallah bu cami nice hayırlı hizmetlere, nice kabul olunmuş dualara, nice kutlu buluşmalara vesile olur diyerek de temenni ve dua ediyorum.”

- “Bütünleşmeli ve yolumuza devam etmeliyiz”

Bugün iki milyara yaklaşan büyük bir nüfusa sahip İslam dünyasının her tarafında, camilerde “Allahuekber” sesleriyle insanların aynı istikamete, ortak bir ve dil ve kültür üzerinden müşterek bir noktaya doğru yöneldiğini söyleyen Kurtulmuş, bu kadar büyük bir nüfusa sahip olmakla birlikte ne yazık ki İslam dünyasının, caminin vermesi gereken birleştirici, bütünleştirici özelliklerini yeterince taşıyamadığı için Hazreti Peygamberin ifadesiyle, suyun üstündeki saman çöpü gibi savrulup durduğunu ifade etti. 

Bunun en son örneği olarak, İsrail'in Gazze'de ortaya koymuş olduğu ağır insanlık suçlarına karşı dünyanın sessiz kalmasının ve Müslüman dünyasının da bir sonuç geliştirememiş olmasının gösterilebileceğini aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Üzülerek takip ediyoruz. Büyük bir vahşet, sadece Netanyahu ve ekibinin ortaya koyduğu politikalarla değil, onların destekledikleri, onların sırtını sıvazladıkları birtakım güç merkezlerinden aldıkları destekle de bunları yapıyorlar. Biz burada konuşurken şu anda Müslümanların en büyük kutsallarından birisi olan Mescid-i Aksa'nın sokakları kapatılıyor, oraya çıkan yollarda Müslümanların camiye, mescide erişmesinin önüne geçiliyor. Bebekler küvezlerde çırpınarak öldürülüyor. 80-90 yaşındaki nineler keskin nişancılar tarafından keyifle, zevkle vurularak şehit ediliyor. Bütün dünya bunu izliyor ve bu seyrin ötesinde bazıları da destek veriyor. 

Ama inanın ki, İsrail'in en büyük gücü, ne elindeki askeri gücüdür ne elindeki teknolojik üstünlüğüdür ne onları destekleyen ülkelerdir ne dünyadaki üstün medya güçleridir ne dünya finansına sahip olan ekonomik güçleridir… İnanın ki İslam dünyasının bu kadar çaresiz, dağınık, inisiyatifsiz olması İsrail yönetiminin arkasındaki en büyük güçtür. Onun için diyoruz ki camiler, bizi fiziki olarak birleştirdiği gibi kalplerimizi ve zihinlerimizi de birleştirmelidir. Kalplerimizin ve gönüllerimizin birleşmesi için bir araya gelmemize gerek yok; sadece ortak hedefler, ortak anlayışlar istikametinde birleşmeli, bütünleşmeli ve yolumuza devam etmeliyiz.”

Kurtulmuş, Zeytinburnu'na çok büyük hizmetler yapan, Zeytinburnu'nun gelişmesine katkı Belediye Başkanı Ömer Arısoy'a, çalışma arkadaşlarına ve camide emeği geçen herkese teşekkür etti.
 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Yeryüzünde Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a hakkıyla inanan, namazını kılan, zekatını veren ve Allah'tan başkasından korkmayanlar inşa edebilirler.” ayetini de aktararak, “Bu ayette söylenenler aslında şifredir. Sadece camileri imar edebilmek değil, Müslüman toplumunun imar edilebilmesi, Müslümanların imar hareketlerinin gerçekleştirilebilmesi için bu özelliklerin yanında Allah'tan başkasından korkmamak da bize önemli bir tavsiye olarak hatırlatılmaktadır.” diye konuştu.
 

TBMM Başkanı Kurtulmuş, konuşmaların ve yapılan duanın ardından kurdele keserek Konyalı Camii’nin açılışını gerçekleştirdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


 


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19