TBMM KOMİSYON ÜYELERİ SOMA`DA ....

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, Manisa`nın Soma ilçesinde incelemelerine devam ediyor.

Gündem 26.09.2014 14:29:50 0
TBMM KOMİSYON ÜYELERİ SOMA`DA ....

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, Manisa`nın Soma ilçesinde incelemelerine devam ediyor. Komisyon üyeleri, dünkü çalışmalarında, kazanın meydana geldiği Eynez madeni ile Işıklar madenine indi. Bugün, Soma Eynez Maden İşletmeleri yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştiren TBMM Soma Komisyonu, yarın da İzmir`de Aliağa Ceza İnfaz Kurumları`nda 13 Mayıs`ta yaşanan maden faciasından sonra şüpheli sıfatıyla hapishanede bulunan işletme yetkilileri ile görüşerek çalışmalarını tamamlayacak. 

Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Soma`ya daha önce gerçekleştirdikleri ziyarette kazanın yaşandığı Eynez Maden Ocağı`na inemediklerini hatırlatarak, bu ziyarette Soma Kömürleri AŞ`ye ait Eynez ile Işıklar maden ocaklarına inildiğini, daha önce dinledikleri 24 işçiye ek olarak olaydan sağ kurtulan iki madenci ile de görüşeceklerini ifade etti. 

Ziyarette tutuklu olan şirket yetkilileriyle de görüşeceklerini belirten Alaboyun, şöyle konuştu: 

``Halen hapiste olanlar da 4-5 gün boyunca oradaki kurtarma faaliyetlerine çok yoğun şekilde katıldı. Onların da emeklerini göz ardı edemeyiz. Orada çok büyük çaba verildi. Yer üstünde bir kaos, karmaşa, başıbozukluk görüntüsü olsa da yer altında müthiş bir kurtarma operasyonu vardı. 
İşçilerimizi canlı çıkartmak veya vefat edenleri bir an önce çıkarmak için bir çaba vardı. Biz bunların hepsini takdirle karşılıyoruz. Onların tutuklu olmaları konusunda kesin yargıyı verecek olan yargıdır. Bizim böyle bir ön yargımız yok ama idareciler olarak onlara soracağımız, onlardan öğreneceğimiz, raporun içerisine dahil edeceğimiz konular olacak, o çerçevede buradayız. Manisa`da 4 günlük bir programımız var. Soma`da kazayı yerinde görerek kazaya en yakın kişilerle birlikte değerlendirmek istiyoruz.`` 

Faciayla ilgili bir süre önce yayınlanan bilirkişi raporunda yer alan tespitlerle, komisyonun tespitleri arasında örtüşme olduğunu kaydeden Alaboyun, buna rağmen bilirkişi raporunda kazanın nasıl olduğuna ilişkin kapsamlı ve aydınlatıcı bir bilgi olmadığını söyledi. 

Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü: 

``Elektrik konusunu, havalandırmayı, sensörleri incelemişler ama kazanın nasıl olduğuna yönelik daha net, açıklayıcı bilgilerin olmasında fayda var. Raporumuzda bunları ortaya koyacağız. Eynez Maden Ocağı`na indiğimizde 9 ayrı bölgede, göçüklerin, kazanın olduğu yerlerle ilgili tespitlerde bulunduk. Görebildiğimiz kadarıyla bilirkişi heyeti, daha kısıtlı bir bölgeyi inceledi. Biz bilirkişiden biraz daha fazla bilgiye sahibiz. Şöyle ki bizim raporumuz yaklaşık bin 300 sayfayı buldu. Dolayısıyla çok farklı bir ufuk açıyor." 

Soruşturma komisyonu olmadıklarını, savcı gibi çalışmadıklarını, araştırma komisyonu olduklarını vurgulayan Alaboyun, amaçlarının bu tür kazaların nedenlerini tespit etmek ve bir daha olmaması için ne tür iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması gerektiğini ortaya koymak olduğunu söyledi. 
Komisyon olarak hazırlayacakları rapor için meclisin üç aylık süre verdiğini, bu sürenin bir ay uzatılabileceğini dile getiren Alaboyun, "50 gün süremiz var. Teknik kısımların büyük kısmı zaten yazılmış durumda ama kazanın oluşumu ve bizim tespit ve önerilerimiz bölümü burada yapacağımız görüşmelerden sonra son şeklini alacak`` dedi. 

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, inceleme yapmak üzere facianın yaşandığı maden ocağına girdi. 

Ali Rıza Alaboyun`un başkanlık ettiği komisyonun üyesi 14 milletvekili ile Hacettepe Üniversitesi Maden İşletme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bahtiyar Ünver, maden hakkında brifing alıp oksijen maskesi kullanımını görmelerinin ardından inceleme yapmak üzere madene indi. 

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, "30 yıldır, muhtemelen özelleştirme politikalarının etkisiyle madenciliğin büyük oranda ihmal edildiği" belirterek, "Bizim burada hızlı bir şekilde kanuni düzenlemeler yapıp, bunu yürürlüğe koymamız gerek" dedi. 

Mayıs ayında 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın yaşandığı Soma`daki Eynez Maden Ocağı`na giren komisyon üyeleri, inceleme sonrası gazetecilere açıklama yaptı. 

Komisyon başkanı Alaboyun, kazanın olduğu alana 150-175 metre kalana kadar ilerlediklerini, diğer kısımda tahta bir bariyer bulunduğunu, galerinin göçmüş olduğunu ve tarama yapıldığını gözlemlediklerini söyledi. Galerinin, kazanın olduğu alan dahil 1,5-2 aya kadar tamamen tahkim edileceğini, onarılacağını tahmin ettiğini ifade eden Alaboyun, temiz hava girişinin büyük kısmının tamir edilmiş olduğunu, yanan bantları, kabloları, plastik boruları gördüklerini kaydetti. 

Alaboyun, galeriden küçük çaplı numuneler ve fotoğraflar aldıklarını belirterek, "Hakikaten madencilik faaliyeti diğer iş kollarıyla kıyaslandığında çok zor bir faaliyet. Bizde 30 yıldır, muhtemelen özelleştirme politikalarının etkisiyle madencilik büyük oranda ihmal edilmiş. Bizim burada hızlı bir şekilde kanuni düzenlemeler yapıp, bunu yürürlüğe koymamız gerek. Kömürle ilgili özel kanun çıkartılması gerekiyor. ABD`de sadece yer altı kömür işletmeleriyle ilgili mevzuat, yönetmelik 600 sayfanın üzerinde. Bizde sadece bir kaç sayfalık düzenleme var. Bunun genişletilmesi gerekiyor. Kaza nedeniyle sektörü topyekun suçlu hale getirirsek, burada çalışanları da suçlu hale getiririz" diye konuştu. 

Kurtarma çalışmaları sırasında çok büyük çaba sarf edildiğini ifade eden Alaboyun, şöyle devam etti: 

"Üzerimize çok büyük vebal var, kanuni düzenlemelerin önerilmesi açısından. Soruşturma komisyonu olmadığımız için kimseyi suçlama ya da aklama durumunda değiliz. Önemli olan kazanın nasıl olduğunu net ortaya koymak ve buradan bir sonuç çıkartıp `şu tedbirlerin alınması gerekir` dememiz lazım. Kömür ocakları farklı şartlardadır. Hepsinin kendine has özelliği var. Bunu göz ardı etmeden genel bir kanuni düzenlemeyle... Çünkü bizdeki maden kanununda genelde arama, işletme, devlet ilişkileri çok ön plana çıkıyor. Uygulama mevzuatında çok büyük zayıflık olduğunu gördüm." 

Alaboyun, kazanın olduğu yerin yaklaşık bin 450 metrede olduğunu, komisyon üyeleri olarak bin 300 metreye kadar indiklerini anlatarak, "İnerken tam mekanize çalışan bir panomuzu gördük, orada söküm yapılıyordu. Tavanı tutan hidrolik direkler nedir, üretim nedir, kazıyı yapan elmas başlık nedir yerinde gördük. Madencilikle ilgili bazı şeylerin kafamızda netleşmesi için bu tür ziyaretler önemli" dedi. 

Komisyon üyeleri daha sonra Soma Kömürleri AŞ`ye ait Işıklar Maden Ocağı`nda inceleme yaptı. Bu ziyaret basın kapalı olarak gerçekleşti. 
TBMM Soma`daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, bugünkü çalışmasında maden faciasından kurtulan madencilerden bazıları ve işletme yetkilileri ile görüşecek. 

Komsiyon, yarın İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları`nda kaza sonrası şüpheli sıfatıyla hapishanede bulunan işletme yetkilileri ile görüştükten sonra Ankara`ya dönecek.



ARTUKLU HABER AJANSI-MANİSA


7.6° / 3.3°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,47% -0,02
  • EURO

    36,21% 0,61
  • GRAM ALTIN

    2956,62% -1,61
  • Ç. ALTIN

    5031,94% 0,00