Tarih: 29.11.2016 08:48

Telif Haklarına Ortak Lisanslama Formülü

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu yenilemek için düğmeye bastı. Hayatı kolaylaştıracak ortak lisanslama dönemi için İstanbul’da başlayan ve devam eden çalıştayların sonuncusu Ankara'da yapıldı. Son söz TBMM'nin olacak.

 

Bakanlık, 1951'de kabul edilmesinin ardından dönem dönem bazı maddeleri güncellenen 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda, Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla yeni değişiklikler yapmak için çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda, müzik, sinema, yazılım, güzel sanatlar ve yayıncılık sektörleri ve diğer tüm paydaşların katılımıyla 4 çalıştay düzenlendi. Bakanlık, çağın gereklilikleri doğrultusunda telif haklarını içeren kanunun çalıştay da alınan kararlar doğrultusunda 2017 yılının ilk yarısında meclise sunmayı planlıyor.

 

Ankara’da gerçekleştirilen son çalıştayda ise alınan kararların bir taslak halinde 2017 yılının ilk yarısında meclise gönderilmesinin planlandığı ifade edildi.Çalıştayda konuşan Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş, 5846 sayılı Kanun değişikliği çalışmalarının temel  konuları arasında istisna ve sınırlamalar konusunun yer almasının kaçınılmaz bir hal aldığını belirtirken şunları söyledi:

 

“İlk çalıştayda ‘umuma açık mahallerde ve radyo televizyon yayınlarında lisanslama faaliyetlerini’ ikinci çalıştayda ‘meslek birliklerinin yapısı ve işleyişini’ üçüncü çalıştayda ise ‘ yargısal süreç ve dijital alanda yaşanan hak ihlalleri ile mücadele’ gibi temel konuları değerlendirdik ve önemli sonuçlar aldık.”

 

Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş , “Bu hafta ise Kanun değişikliği çalışmaları bakımından büyük önem arz eden bir başka gündem çerçevesinde “Telif hukukunda istisnalar ve sınırlamalar” konusunu ele alacağız” dediği konuşmasında, “ ortak lisanslama birliğinin kurulması”nın da gündeme geldiği söyledi.

 

Çalıştayda alınan kararlar, telif haklarını içeren kanunun, Avrupa Birliği müktesebatı ve uluslararası sözleşmelere uyumunu, dijital alanda da dahil olmak üzere korsanla mücadelede etkinliğinin artırılmasını da sağlayacak.  Müzik, sinema, güzel sanatlar, yazılım ve yayıncılık sektörlerini yakından ilgilendiren çalıştaya İstanbul’dan sonra Ankara’da da ilgi oldukça yoğundu. İstanbul’da ki çalıştaya Türk sanat müziğinin ünlü sesi Orhan Gencebay’da bizzat katılmıştı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —