Terakkili öğrenciler, disiplinlerarası “Çanakkale 2015 – Sosyal ve Kültürel Değerler” Projesi kapsamında “Barışa ve Dostluğa Kürek Çek” sloganıyla tasarımından çizimine, inşasından donatımına kadar kendi kişisel becerilerini kullanarak bir deniz kanosu üretti, Gelibolu Yarımadası’nda suya indirdi.
Terakki Vakfı Okulları Özel Şişli Terakki Tepeören Anadolu Lisesi öğrencileri, derslerinde öğrendikleri ve araştırarak ulaştıkları bilgiyi Okul Müdürleri Ferhat Duçe liderliğinde günlük hayat tecrübesine dönüştürerek disiplinlerarası gerçekleşen “Çanakkale 2015 – Sosyal ve Kültürel Değerler” Projesi kapsamında “Barışa ve Dostluğa Kürek Çek” sloganıyla tasarımından çizimine, inşasından donatımına kadar kendi kişisel becerilerini kullanarak bir deniz kanosu ürettiler. Terakkili öğrenciler, 10 – 11 Nisan tarihlerinde Gelibolu Yarımadası’nda savaşın olduğu koylarda barış için kürek çekmek üzere yaptıkları deniz kanosunu Anzak Koyu’na 6 km uzaklıktaki bir koyda suya indirdiler. Terakkili öğrencilerin kanonun inşası sırasında karşılaştıkları zorluklarıaşmalarına Çanakkale’nin sessiz hatırası yardımcı oldu.
Terakkili öğrenciler, kanonun kullanım amaçlarını göz önünde bulundurarak Gelibolu Yarımadası’na ait deniz haritalarını, coğrafi yapıyı ve iklimi araştırıp bu çalışma sonuçlarına uygun bir tasarım geliştirdiler. Matematik ve geometri bilgilerini kullanarak ölçekli çizimlerini yaptılar. Tasarlanan ölçüleri iki boyutlu düzlemden 3 boyutlu düzleme taşıyarak kanonun maketini oluşturdular. Tasarımın hidrostatik, yüzerlik ve dayanıklılığını okul laboratuvarlarında kendi geliştirdikleri modellemelerle test ettikten sonra bilgisayar çizimlerini yaptılar. Kanonun iç bölme kapakları ve çıtalarını tamamlayarak boyama öncesi son testlerini Terakki Vakfı Okulları Tuzla/Tepeören Yerleşkesi açık havuzunda gerçekleştirdiler.
Ayrıca Terakkili öğrenciler Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Savaşı’nın toplum üzerindeki etkilerini, o toplumun sosyal yaşantısını, gelenek ve göreneklerini, savaşın evrenini oluşturan inanç sistemlerini, değer yargılarını incelediler. Savaşın geçtiği coğrafi koşulları (coğrafi konumun, iklimin, bitki örtüsünün, yer şekillerinin, su kaynaklarının) değerlendirerek bu konularla ilgili çeşitli çalışmalar yaptılar.
Bigalı ve Büyük Anafartalar köylerini ziyaret eden öğrenciler, köylerin geleneksel yapısını ve değer yargılarını, destanın yazgısını belirleyen kahramanların torunlarından dinlediler. Öğrencilerin oldukça etkilendiği çalışma ise 57. Alay yürüyüşüydü. Gece 03.30’da, Büyük Anafartalar Köyü’nden başlayıp sabah 05.45’de Conkbayırı 57. Alay Şehitliği’nde sonlanan saygı yürüyüşünde, 100 yıl öncesinde aynı yolu zorlu şartlarda yürüyen askerlerimizin
umudunu, fedakarlığını, birliktelik ruhunu ve vatanı sahiplenme duygusunu, inançlarını biraz olsun anlayabildiklerini ve aynı yolu yürümekten onur duyduklarını ifade ettiler. Ardından Gelibolu’da, 100. Yıl kutlamaları ve Şafak Ayini için gelen Anzaklarla röportaj yaptılar.
“Cepheye Mektup Var” bölümünde, askerlerin mektuplarından yola çıkarak cephedeki 2015’ten 1315’e mektup yazdılar. Bu çalışmalar için izledikleri yolu, paylaşımları ve konu ile ilgili tartışmaları projenin yapılma aşamasında açılan “Terakki100” adlı forum sitesinde paylaştılar. Proje sonunda öğrencilerimiz, tüm bu çalışmaları kapsayan “Çanakkale 2015” isimli bir kitap çıkartıp belgesel ve panel hazırlayacak.
ARTUKLU HABER AJANSI