Terör listesinde aranan kişilerin yakalanması için "Adalet için Millet Hattı" isimli telefon hattıyla vatandaşın ihbarda bulunması sağlanacak.
Terör listesinde aranan kişilerin yakalanması için "Adalet için Millet Hattı" isimli telefon hattıyla vatandaşın ihbarda bulunması sağlanacak.
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara veya yerlerini, yahut kimliklerini bildirenlere para ödülü verilmesine dair İçişleri Bakanlığı yönetmeliği uygulaması belirlendi.
Buna göre, terör listesinde aranan kişiler 5 renk ile kategorize edildi. Her elebaşı grubu için ayrı renkler belirlendi. Kademeli olarak belirlenen listede isimler "kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve siyah" şeklinde sıralandı.
Edinilen bilgiye göre, "Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül hakkındaki yönetmeliğin" uygulama süreci ve çerçevesi netleşti.
Başta ABD ve İngiltere olmak üzere 10'dan fazla ülkenin uygulamaları incelenerek hazırlanan uygulama çerçevesine göre, aranan isimlerle ilgili web sayfaları açılacak, sosyal medya kampanyası başlatılacak. Arapça, Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Almanca broşürler dağıtılacak ve "Adalet için Millet Hattı" isimli bir telefon hattıyla vatandaşın ihbarda bulunması sağlanacak.
Yönetmeliğe göre, İçişleri Bakanlığında üyeleri gizli tutulan bir komisyon kurulacak. Bu komisyonun alt sekretaryası güvenlik birimlerinden gelen tüm verileri değerlendirecek ve en geç 3 gün içinde üst komisyona miktarın belirlenmesi için yönlendirecek.
Üyeleri gizli tutulan komisyon, belirlenen nesnel kriterler etrafında tüm verileri, bilgiyi veren isimleri görmeden değerlendirecek. Daha sonra da belirlenen ödül elden teslim edilecek.
Değerlendirmede, verilen bilgi ile kaç can kurtarıldığı, örgüte ne kadar darbe vurulduğu, söz konusu hedefin örgütteki pozisyonu gibi hususlarda nesnel kriterler belirlendi.
Yönetmelikle terör örgütlerinin başta üst düzey elebaşları, bölge ve alan sorumluları, il ve ilçe sorumluları olmak üzere hiyerarşik olarak tüm yönetici kademelerinin yakalanması hedefleniyor.
El yapımı patlayıcı, mühimmat, can kaybına yol açan tüm lojistik unsurlar ve eylem hazırlıkları gibi unsurların ihbarı da yönetmelik kapsamında yer alırken, etkili ve doğru olduğu tespit edilen her bilgiyi komisyon ayrı ayrı değerlendirecek ve her bir bilgi için ayrı ayrı ödül kararı verilecek.
4 milyon liraya kadar ödül
Yakalanan, etkisiz hale getirilen kişi veya engellenen suçun niteliğine göre teşvik miktarı 4 milyon liraya kadar çıkarılırken, mühimmat, el yapımı patlayıcı, eylem hazırlığı, alan sorumlularına yönelik ihbarlarda 200 bin lira, elebaşı kadrosu, bölge sorumluları ve sözde merkez komite üyeleri için ise ödül 4 milyon liraya kadar çıkabilecek.
Büyük miktarda el yapımı patlayıcı hakkındaki ve lojistik unsurlara darbe vurmayı sağlayan bilgilere ise komisyon kararıyla verilen teşviklerin artması söz konusu olacak.
Komisyon, teşvik ödüllerinde bir mağduriyet ve gecikme yaşanmaması için verilen bilginin doğruluğunun tespitiyle en geç 10 gün için ödüle karar verecek ve paranın ödemesi yapılacak. Komisyon ve teşvikler, devletin terör örgütü olarak nitelendirdiği tüm yapılar için geçerli olacak, bu kapsamda PKK, DAİŞ, DHKP-C, TKPML ve benzeri tüm örgütler ve elebaşları listede yer alacak.
Yönetmelik, ilk defa doğrudan elebaşı kadrosunu hedefliyor ve daha önce kırmızı bülten çıkartılan kadro hakkında kapsamlı bir hazırlık göstergesi olarak görülüyor.
Terör örgütlerinin, eylemlerinin beyin takımının ve yönlendiricilerinin hedef alındığı yönetmelikle, 1970'lerin sonundan bu yana, elebaşı kadrosunda olanların en az 30 yıldır binlerce kişiyi teröre sürüklediği, binlerce insanın hayatına girdiği düşünülerek, öncelikle bu kişilerin yakalanması hedefleniyor.
Yabancı ülke vatandaşlarına da ödül
Türkiye vatandaşı olmayanlar da yönetmeliğin sağladığı imkanlardan yararlanabilecek. Irak veya Suriye vatandaşı, terör örgütlerinin elebaşı kadroları hakkında bilgi verdiği zaman teşvik ödülünü alabilecek, korucular da yönetmelikten faydalanacak.
Yönetmelikle örgüt içi infaz geleneğinin en güçlü olduğu PKK'da infazların artabileceği, korku ve panik duygusunun hakim olacağı değerlendirilirken, kandırılan, zorla götürülen gençlerden ziyade elebaşı kadrosu hedefleniyor.
500 milyon liralık kaynak
Uygulama için ilk etapta 100 milyon lira kaynak ayrılırken, bu rakamın en az 500 milyon liraya çıkması öngörülüyor.
Bu kapsamda "terörün liderleri" adlı bir liste oluşturuldu ve ilk aşamada 200'e yakın isim tespiti yapıldı, bölge ve alan sorumlularını listeye ekleme çalışmaları devam ederken, çalışmalar sonunda listede 800 ila bin kişinin bulunması bekleniyor.
El yapımı patlayıcılara ve bunların yerleştirildiği yerlere yönelik bilgi verenler ise komisyonun özel olarak üzerinde duracağı bir başlık olarak belirlendi.
Beş renk, beş ödül
Terör listesinde aranan kişiler 5 renk ile kategorize edilirken, her elebaşı grubu için ayrı renkler belirlendi. Kademeli olarak belirlenen listede isimler kırmızı, mavi, yeşil, turuncu ve siyah şeklinde sıralandı. Her gruptaki isimlere ise rengine göre "Kırmızı-1, kırmızı-2, mavi-1, mavi-2" gibi isimler verildi. Her bir isim için yapılan çalışmayla katıldığı veya talimatını verdiği terör eylemleri, yol açtığı can kayıpları belirleniyor, fotoğrafları, örgütlere katılım yılları ve faaliyetleri gibi detaylı biyografileri hazırlanıyor.
İlk etapta kırmızı ve mavi liste açıklanırken, kırmızı listede 2 DHKP-C, bir DEAŞ, bir MLKP, 16 PKK'lı, mavi listede ise 3 MLKP ve 17 PKK'lı bulunuyor.
Edinilen bilgiye göre, kırmızı liste, teröristin örgütteki pozisyonuna göre değil, kararlarda etkili olup olmadığına göre belirlendi. Mavi listede yer alanlar ise daha çok bölge ve alan sorumluları ile doğrudan sivillere yönelik saldırıların ve tehditlerin çok yoğun olduğu bölgelerden seçildi.
Kırmızı ve mavi listede ilk etapda 40-45 kişi yer alırken, bunların ilk 20'si açıkladı.
Kırmızı kodla PKK-KCK terör örgütünün üst düzey elebaşları Cemil Bayık, Murat Karayılan, Mustafa Karasu, Hülya Oran, Nuriye Kespir, Duran Kalkan, Fehman Hüseyin, Sabri Ok, Ferhat Abdi Şahin, Engin Karaaslan, Fethi Şarlatan, Elif Yıldırım, Ali Haydar Kaytan, İsmail Özden, Süleyman Şahin, Muzaffer Ayata, DHKP-C'li Musa Aşoğlu, Zerrin Sarı, MLKP'li Zeki Gürbüz ve DAİŞ'li İlhami Balı aranıyor.
Mavi listede de PKK-KCK'lı İskan Akyüz, Emine Serinyel, Abdulkadir Zenger, Salih Kaptan, Şerif Başboğa, Faruk Erdemir, İbrahim Çoban, Umut Hocaoğlu, Celal Kaya, Ekrem Güney, Nevzat Gündüz, Hejar Çelik, Murat Üçer, Sefer Açar, İsa Teres, Yusuf Şek, Şerif Yakut, MLKP'li Azimet Ceyhan, İsmail Yılmaz ve Turgay Ulu'nun isimleri yer alıyor.
9659,96%1,15
34,55% 0,06
36,30% 0,91
2905,89% -3,30
4950,44% -1,62