TES İŞ`TEN TAŞERONLAŞTIRMAYA HAYIR EYLEMİ

Türk-İş Konya İl temsilciliği bünyesinde sendikal çalışmalarını sürdüren TES-İŞ Konya Şube Başkanlığınca organize edilen Termik Santralleri ile Kömür Ocaklarının ve Taşeronlaştırılmasına tepki ve iş bırakma eylemi. TES-İş'e üye işçilerin katılımıyla Ankar

Gündem 16.06.2014 12:10:21 0
TES İŞ`TEN TAŞERONLAŞTIRMAYA HAYIR EYLEMİ

 

Türk-İş Konya İl temsilciliği bünyesinde sendikal çalışmalarını sürdüren TES-İŞ Konya Şube Başkanlığınca organize edilen Termik Santralleri ile Kömür Ocaklarının ve Taşeronlaştırılmasına tepki ve iş bırakma eylemi. TES-İş’e üye işçilerin katılımıyla Ankara yolu üzerinde bulunan DSİ 4.Bölge Makine ve İkmal Sondaj Müdürlüğünde yapıldı.

 

 TES-İş Konya Şube Başkanı Behçet Şenbilir “ Malumunuz bugün burada Tes-iş Sendikamıza bağlı Yatağan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Maden-iş Sendikamıza bağlı Geli müessesi bünyesindeki kömür ocaklarının özelleştirilmesi ve taşeronlaştırılmasına karşı oluşumuz ve buradaki çalışan işçi arkadaşlarımıza destek amaçlıdır.”dedi

Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat ise “  Yıllardır ısrarla devam edilen özelleştirme uygulamalarının çalışanlar ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri açıkça ortaya çıkmıştır. Kamu zararını sona erdirmek, kamuya gelir sağlamak gerekçesiyle, zaten kamu sermayesine sahip işletmelerin özelleştirme yolu ile bazı sermaye kesimlerine satılması telafi edilemez sonuçlara yol açmıştır.

Bu uygulamalara son verilmelidir. Dünyada gelişmiş ülkeler geri dönüp kamulaştırma yapmaktadır. Özelleştirme ve taşeron uygulamaları konusunda alınan yargı kararları titizlikle yerine getirilmelidir. Stratejik özellikleri nedeniyle özellikle enerji temininde sürdürülebilirliği sağlamak için yerel kaynaklarımıza dayalı kömür enerjisi üretimi gibi alanlar kamunun mülkiyetinde kalmalıdır. Kamu sermayesi işletmelerde çalışanlarında yer aldığı yeni kurumsal yapılar geliştirilmelidir.

            Özelleştirme nedeniyle işten çıkarmaların yaşanması bir yana 13 Mayıs 2014 günü Soma’da yaşanan trajedide gördüğümüz üzere özelleştirme ve taşeronlaştırma 301 işçinin yaşamına neden olmuştur. Soma örneği özel sektörün denetimsiz kâr hırsının başta işçi sağlığı ve iş güvenliği olmak üzere çalışma ve yaşama koşullarında yol açtığı faciayı gözler önüne sermiştir. Rekabet edebilirlik ve üretim artışı, ucuz işçilik temelinde kirli rekabete dönüşmemelidir. Soma Kömür İşletmelerinde bir iş cinayeti yaşanmıştır ve sorumluların cezalandırılmaları sabırla beklenilmektedir.

Değerli arkadaşlarım. Bizler bir daha canımızla. bedel ödemek istemiyoruz ve bunun için bugün eylemdeyiz.

            Termik santrallerine yıllık 11–12 milyon ton kömürü Geli müessese müdürlüğü ocaklarından verilmektedir. Tüm toplamda 407.00.00 ton kömür rezervi var. Santraller için 35 yıllık üretilebilir kömür rezervi var. Geli Müessesesi 4 günlük geliri ile işçi maaşlarını karşılayıp 26 gün devlete çalışılıyor.

Geli Müessesesi 2011 yılında 185 milyon TL kârı vardır. 2012 yılında 300 milyon TL kâr beklenmektedir. 1 ton kömür maliyeti ortalama 22 TL olup ağırlıklı satış fiyatı 50 TL dir.

Bu vesile ile Konfederasyonumuzun Türk-iş Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesinde eylemdeki kardeşlerimize destek amaçlı kararlar alınmıştır.

Bunlar;16 Haziran 2014 Pazartesi günü Maden-iş ve Tes-iş Sendikaları örgütlü bulunduğu tüm işyerlerinde işçiler üretimden gelen gücünü kullanarak

1 gün işi durduracaklar  17 Haziran 2014 Salı günü Konfederasyonumuza bağlı tüm işyerlerinde işçiler üretimden gelen gücünü kullanarak 2 saat çalışmayacaktır. 18 Haziran 2014 Çarşamba günü 81 ildeki AKP il başkanlıklarına yürüyüş yaparak kitlesel basın açıklaması ile 1 saat oturma eylemi yapacaktır.

Yatağan işçilerimizin haklı mücadelesi farklı yorumlanmamalıdır.

Konfederasyonumuz ülke ve çalışma hayatında karşılaşılan sorunları birlik ve dayanışma içerisinde çözüme kavuşturmak kararlılığındadır. Eylemimize katılan ve destek veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Dedi.

 

‘’HABERİN OLDUĞU HER YERDE’’

ARTUKLU HABER AJANSI-KONYA

 

 


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9489,83%1,30
  • DOLAR

    34,54% 0,20
  • EURO

    36,07% -0,43
  • GRAM ALTIN

    2990,02% 0,96
  • Ç. ALTIN

    5006,57% 1,04