TIBBİ SEKRETERLERİN KADRO MÜCADELESİ SÜRÜYOR!

Sağlık 9.04.2014 07:03:30 0
TIBBİ SEKRETERLERİN KADRO MÜCADELESİ SÜRÜYOR!

Türkiye`de iş hayatındaki sayısız sorunlardan biri de sektöre yönelik eğitim almış kişilerin istihdamı ile ilgili ve bu sorunla en çok karşı karşıya kalan mesleklerden biri de tıbbi sekreterlik...
Türkiye’de Tıbbi Sekreterlik eğitimi tıbbi sekreter unvanıyla yaklaşık 70 sağlık meslek lisesi ve tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü adı altında da 60`tan fazla üniversitede 2 yıllık ön lisans düzeyinde eğitim veren sağlık meslek yüksekokulu bulunmasına rağmen, bu okullardan mezun birçok kişi ya işsiz, ya da başka bir mesleğe yönelmek durumunda. Zira Milli Eğitim Bakanlığı`nca yasaklanmasına rağmen açılan kurslar ve burada verilen bir kaç aylık eğitimle bu işin okulunu okumuş tıbbi sekreterler sık sık iş bulma sorunu ile karşılaşıyor.

Tıbbi Sekreterler ülke çapında kadro konusunda Mağduriyetlerinin giderilmesi ve İş Bulma olanakları yaratılması için Büyük Mücadele veriyor.
Bunlardan Biri de Mehmet Şenli ,Mehmet Şenli Ondokuzmayıs Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Önlisans programlarından “Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik” bölümünden 21.09.2007 yılında mezun oldu,Mezuniyetinden bu yana 7 yıl Geçen ve bu süre içerisinde,Kadro alabilmek ve İşinin Gereği Görevde çalışabilme Mücadelesi veren Mehmet Şenli Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yetkilendirme Daire Başkanlığına Bu kez Dilekçe vererek,“İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli Görev, Yetki ve Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmelik” te yapılacak olan değişikliklerin içerisinde Diğer Sağlık Personelinin tanımında “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik” bölümünün de eklenmesini talep etti.
Böylece Tıbbi Sekreter adayları Ülke çapında,verecekleri Dilekçeler ile Tıbbi Sekreterlik Bölümünün Kadro mağduriyetinin ortadan kaldırılması için mücadele etmeye devam edecekler.
İşte Mehmet Şenli tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Gönderilen Dilekçe Örneği:

ÇALIŞMA Ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLĞI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
YETKİLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞINA

KONU : Diğer Sağlık Personeli TARİH : 08/04/2014

Ondokuzmayıs Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Önlisans programlarından “Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik” bölümünden 21.09.2007 yılında mezun oldum.
Mezun olduğum bölümün Sağlık Bakanlığınca yapılmış olan görev tanımı aşağıdaki gibidir.
1- Çalıştığı hastanelerde yatak ve tedavi olanakları, giriş yapan hastaların çeşitli birimlere dağılımı, yapılan tedavinin türü, süresi, şifa ile taburcu olan veya ölenlerin vb. sayılarını toplar, düzenler ve ilgililerin hizmetine sunar,
2- Çalıştığı hastane veya sağlık kuruluşunun verimlilik, yatak kapasitesi, doğum hızı, ölüm oranı vb. konulardaki periyodik istatistik cetvellerini derler ve araştırıcıların hizmetine sunulması için düzene koyar,
3- Tıp alanında yapılan bilimsel araştırmalarda elde edilen bulguları derler, düzene koyar,
4- Hastanelerde hasta kaydı ve taburcu işlemlerini yapar, ilgili bölüm veya doktorlara gönderir,
5- Tıbbi raporları yazar, Hastane arşivini baştan kurup düzenleyebilir

Bakanlığınız tarafından 20.07.2013 tarihinde 28713 sayılı resmi gazetede yayımlanan “İşyeri Hekim ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmelik” te Diğer Sağlık Personelinin Görevleri aşağıdaki gibidir.
Diğer sağlık personelinin görevleri
MADDE 16 – (1) Diğer sağlık personeli işyeri hekimi ile birlikte çalışır.
(2) Diğer sağlık personelinin görevleri aşağıda belirtilmiştir:
a) İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesinde işyeri hekimi ile birlikte çalışmak, veri toplamak ve gerekli kayıtları tutmak.
b) Çalışanların sağlık ve çalışma öykülerini işe giriş/periyodik muayene formuna yazmak ve işyeri hekimi tarafından yapılan muayene sırasında hekime yardımcı olmak.
c) Özel politika gerektiren grupların takip edilmesi ve gerekli sağlık muayenelerinin yaptırılmasını sağlamak.
ç) İlk yardım hizmetlerinin organizasyonu ve yürütümünde işyeri hekimi ile birlikte çalışmak.
d) Çalışanların sağlık eğitiminde görev almak.
e) İşyeri bina ve eklentilerinin genel hijyen şartlarının sürekli izlenip denetlemesinde işyeri hekimiyle birlikte çalışmak.
f) İşyeri hekimince verilecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili diğer görevleri yürütmek.
g) İşyerinde görevli çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapmak.

Yukarıda yayımlanan yönetmelikte yazan diğer sağlık personelinin hizmet vereceği işyerlerinde yapmakla sorumlu olduğu görev tanımları ile mezun olduğum “Tıbbi dokümantasyon ve Sekreterlik” bölümünün Sağlık Bakanlığınca yapılmış görev tanımları örtüşmektedir. Ayrıca Diğer Sağlık Personeli İş Sağlığı konusunda hizmet verdiği işyerlerinde yönetmelik gereğince İşyeri Hekimi ile birlikte görev yapmaktadır.
Ancak “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmelik” te Diğer Sağlık Personelinin tanımı aşağıdaki gibi yapılarak “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekretelik” diplomasına sahip kişiler kapsam dışı tutulmuştur.
( MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen:
b) Diğer sağlık personeli: İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olan kişiler ile Bakanlıkça verilen işyeri hemşireliği belgesine sahip kişileri ifade eder. )

Ayrıca İşyerleri ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri tarafından yönetmelikte tanımı yapılmış olan Diğer Sağlık Personelini (hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni) istihdam etme konusunda, ülkemizde bu personellerin sayısının azlığı nedeniyle oldukça zorluk çektiği bilinmektedir.

Önümüzdeki günlerde “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli Görev, Yetki ve Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmelik” te yapılacak olan değişikliklerin içerisinde Diğer Sağlık Personelinin tanımında “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik” bölümünün de eklenmesi konusunu göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum.

Mehmet ŞENLİ
TC Kimlik No: 56098122698
İletişim için;
Adres : Anadolu Hisarı Atatürk Cad. Sütlüoğlu İş merkezi No:7 Kat:5 Daire :12 Beykoz /İSTANBUL
Telefon : 0-544-599-06-47
Mail : mhmtsenli@hotmail.com

Mehmet ŞENLİ

 

 ARTUKLU HABER AJANSI

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


Anahtar Kelimeler:
17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,58% 0,33
  • EURO

    36,23% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2987,83% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00