Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AB Ekonomi Komiseri Gentiloni ile görüştü

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Avrupa Birliği üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedef olmaya devam ediyor.

Ankara 23.03.2021 12:33:00 0
Ticaret Bakanı Ruhsar  Pekcan, AB Ekonomi Komiseri Gentiloni ile görüştü

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni ile videokonferans yoluyla görüştü.

 

Görüşmede, Türkiye-AB ekonomik ve ticari ilişkileri, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması, A.TR Dolaşım Belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi ve gümrüklerde işbirliğine ilişkin hususlar ele alındı.

 

Aday ülke ve Gümrük Birliği ortağı olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerine büyük önem verdiğini vurgulayan Pekcan, her fırsatta Türkiye’nin stratejik ve nihai hedefinin tam üyelik olduğunun altını çizdiklerini söyledi.

 

Dünyanın son yıllarda ticaret savaşları, artan korumacılık ve buna bağlı ekonomik belirsizlikler gibi önemli sınamalarla karşı karşıya olduğunu belirten Pekcan, koronavirüs pandemisinin de dünyayı ekonomik ve sosyal zorluklarla karşı karşıya bıraktığını kaydetti.

 

Bu süreçte Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha fazla entegrasyon ve işbirliğinin hem ekonomiler hem de işletmeler için olumlu etkileri olacağını belirten Pekcan, Türkiye’nin küresel ve bölgesel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi için sunduğu fırsatların altını çizdi.

 

Gümrük Birliği sayesinde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında derin ekonomik ve ticari bağlar sağlandığını hatırlatan Pekcan, anlaşmanın bugüne kadar her iki tarafın da ekonomik çıkarlarına hizmet ettiğini kaydetti.

 

Ancak tüm faydalarına rağmen, günümüz şartlarında çeyrek asırlık Gümrük Birliği’nin her iki tarafın beklentilerini karşılamada yetersiz kaldığına dikkati çeken Pekcan, şöyle devam etti:

 

“Sistemik ve spesifik yapısal sorunların yanı sıra, mevcut Gümrük Birliği Anlaşması, her geçen gün önem kazanan hizmetler ve e-ticaret gibi alanları kapsamıyor. 

 

Bu bakımdan Gümrük Birliği, taraflar arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gerçek potansiyelini ve ortaklık anlaşmamızın ortaya koyduğu vizyonu yansıtmakta yetersiz kalıyor. 

 

Avrupa Birliği üyeliği, Türkiye için stratejik bir hedef olmaya devam ediyor. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde pozitif bir gündem oluşturulması için önemli bir fırsat mevcut. Bu kapsamda 25-26 Mart tarihindeki AB Zirvesinden somut çalışmaların önünü açacak bir netice bekliyoruz. 

Türkiye ile AB arasında pozitif bir gündem oluştururken, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi kilit maddelerden biri olacak.”

 

Gümrük Birliğinin Güncellenmesi ve Pozitif Gündem

 

Pandeminin ve Brexit'in getirdiği koşulların ardından güncelleme sürecinin daha da önemli hale geldiğinin altını çizen Pekcan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için Avrupa’daki iş çevrelerinden de çok güçlü bir destek gördüklerini kaydetti.

 

Bakan Pekcan, “Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha fazla ekonomik iş birliği her iki tarafa da büyük fayda sağlayacaktır.” şeklinde konuştu. 

 

 

Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatına ilişkin gelişmeleri de yakından takip ettiğine dikkat çeken Pekcan, “Gümrük Birliği ortakları olarak, Avrupa Yeşil Mutabakatının korumacı politikalara yol açmaması ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasında malların serbest dolaşımını engellememesi için birlikte çalışmalıyız. Bu süreçte Türkiye’nin yeşil dönüşümü için AB üye ülkeleri için oluşturulan finansman kaynaklarına erişimi kritik öneme haizdir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“Gümrüklerde dijitalleşme ve işbirliği artırılmalı”

 

Taraflar arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasından her iki tarafın da ekonomik operatörlerinin kazançlar sağlayacağını belirten Pekcan, bu kapsamda Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalanmasının ve A-TR dolaşım belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesinin önemine işaret etti.

Pekcan, gümrük işlemlerinin AB ile uyumlu ve dijital ortamda gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara hız verilmesi gerektiğini vurguladı. 

Türkiye-Bulgaristan ve Türkiye-Yunanistan sınır kapılarında sorunlar ve araçların bekleme sürelerinin azaltılmasına yönelik talepleri de aktaran Pekcan, gümrük geçişlerindeki sorunların çözülmesi, dijitalleşme ve işbirliğinin artırılmasının Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticaretin hızlı ve sorunsuz akışı için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

 

AB Ekonomi Komiseri Gentiloni

 

AB Ekonomi Komiseri Gentiloni de Bakan Pekcan ile 25-26 Mart AB zirvesi öncesinde çok zamanlı ve önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Gümrük Birliği kapsamında AB’ye ileri bir entegrasyon sağlamış Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin önemli olduğunu kaydetti.

 

Önümüzdeki dönemde gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi, bu doğrultuda IT gerekli teknolojik dönüşümün sağlanması için işbirliğine hazır olduklarını dile getiren Gentiloni, yetkilendirilmiş yükümlü karşılıklı tanıma anlaşmasına ilişkin görüşmelerin yakın işbirliği içerisinde sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Gentiloni bu kapsamda teknik görüşmelerin karşılıklı olarak çok iyi gittiğini duymanın memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

 

 

Yeşil Mutabakat kapsamında AB’nin uluslararası yükümlülüklerine ve DTÖ kriterlerine uygun ve ticarette korumacılık yaratma amacı gütmeyen bir sınırda karbon düzenleme mekanizması üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Gentiloni, bu kapsamda Gümrük Birliği ortağı Türkiye ile işbirliğinin önemini teyit etti.

 

Konuşmaların sonunda Bakan Pekcan ve AB Komiseri Gentiloni Gümrük Birliğinin düzgün işleyişi için teknik ve siyasi seviyede daha yakın bir işbirliği tesis edilmesi konusunda mutabık kaldı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER;ABDULLAH ORTAÇ

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor