Karayolları Trafik Kanunu'yla ilgili yeni düzenlemeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Mayıs ayında kabul edilerek 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte, sürücü belgesiz araç kullananlar, alkol
Karayolları Trafik Kanunu’yla ilgili yeni düzenlemeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Mayıs ayında kabul edilerek 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte, sürücü belgesiz araç kullananlar, alkollü olarak araç kullananlar, alkol denetimlerinde ölçüm yaptırmayanlar yüksek miktarlarda para cezasına çarptırılacak.
Trafik Kanunu değişti, cezalar katlandı. Üflemeyen yandı.
Konya Trafik denetleme Şube Müdürü Tolga Özek “Trafik kural ihlallerine bağlı olarak her yıl binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin yaralandığı ve milyarlarca lira maddi zarara sebep olan trafik kazalarının önüne geçmek üzere harekete geçen Türkiye Büyük Millet Meclisi, Karayolu Trafik Kanunu’nda önemli değişikliklere imza attı. Özellikle sürücü belgesiz ve alkollü olarak araç kullanımına yönelik yeni düzenlemeler, caydırıcı olması beklenen para ve hapis cezalarını beraberinde getirdi. Buna göre; sürücü belgesiz araç kullanana, aracını sürücü belgesi olmayan birine kullandırtana ve yetersiz sürücü belgesiyle araç kullanana 1.407 TL para cezası uygulanacak. Alkol kontrollerinde ölçüm yaptırmayana 2.000 TL ceza yazılacak ve sürücü belgesine 2 yıl süreyle el konulabilecek.
Alkollü olarak araç kullanan sürücüler ile ilgili değişiklikler
Alkollü olarak araç kullanımının trafik güvenliği için büyük risk oluşturduğu gerçeğinden hareketle, bu alanda da caydırıcı olması beklenen cezalar yürürlüğe konuldu. Taksi veya dolmuş otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler ile resmi araç sürücülerinin 0,20 promilin üzerinde alkollü araç kullanması halinde 48/5 maddesinden işlem yapılacak. Trafik ekiplerinin alkol denetimlerinde alkol metreye üflemeyen sürücüye 2.000 TL. ceza yazılacak ve sürücü belgesi 2 yıl süre ile geri alınacak. Alkolmetreye üfleyen ve alkol miktarı 1,00 promilin üzerinde olan sürücüler TCK 179/3 Maddesi’ne göre işlem yapılarak 2 yıl hapis istemiyle adli makamlara sevk edilecek.
Alkollü olarak trafik kazasına karışan sürücülerle ilgili düzenlemeler
Trafik kazasına sebebiyet verdiği belirlenen sürücüler alkollüyse haklarında adli işlem başlatılacak. Buna göre; 0,50 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen hususi otomobil sürücüleri veya0.20 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen diğer araç sürücüleri, trafik kazasına sebebiyet vermeleri halinde haklarında 48.Madde’den yapılacak işlemlerin ardından TCK 179/3 Maddesi’ne göre adli işlem yapılmak üzere polis merkezi amirliklerine teslim edilecek.
Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında
araç kullanan sürücülerle ilgili düzenleme
Trafik görevlilerince teknik cihaz kullanılarak, sağlık kuruluşlarında yaptırılan tespit sonucunda, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında her defasında 48/8 Madde’sinden3.600 TL. ceza yazılacak ve sürücü belgesi 5 yıl süre ile geçici olarak geri alınacak. Sürücüler ayrıca TCK 179/3 maddesine göre adli işlem yapılmak üzere polis merkezi amirliğine teslim edilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı madde ölçümüne itiraz eden sürücüye kullanıp kullanmadığının tespiti amacıyla trafik görevlilerince teknik cihazların kullanılması halinde, cihazla ölçüm yapılmasını kabul etmeyen sürücüye 48/9 maddesinde 2.000 TL. Trafik cezası düzenlenecek ve sürücü belgesi 2 yıl geri alınacaktır.
Resmi Gazete’nin 11 Haziran 2013 tarihli sayısında yayınlanan kanun değişikliğinden önce bazı trafik suçlarında sürücüler, suç tutanağı düzenlenmek üzere mülki amirliklere sevk ediliyordu. 11 Haziran’dan itibaren, suç tutanağı düzenleme uygulaması kaldırılarak, hatırı sayılır miktarlarda para cezası uygulamasına başlandı.
ARTUKLU HABER AJANSI-KONYA