TÜED'TEN “EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLENSİN”ÇAĞRISI

Emekliler zam hesaplarını asgari ücrete göre yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesini bekliyor.

Ekonomi 9.01.2024 09:30:00 0
TÜED

En düşük emekli maaşı asgari ücretin altında kaldı, makas giderek açıldı. Emekliler zam hesaplarını asgari ücrete göre yaparken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesini bekliyor. Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren talep Türkiye Emekliler Derneği’nden (TÜED) geldi. Genel Başkan Kazım Ergün, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi çağrısında bulunurken, sorunun gerçek çözümü için intibak düzenlemesini işaret etti.

Aralık ayı enflasyonuyla birlikte emekliye verilecek zam oranı netleşti. Gözler emekli için yapılacak zamda ek iyileştirmelere çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesi beklentileri artarken emekli zam çıtasını yükseltti ve taleplerini açıkladı.

 

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLENSİN”

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren açıklama Türkiye Emeklikler Derneği’nden geldi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi çağrısında bulundu.

Ergün,  yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretin 2024 yılı için brüt 20 bin 2 lira, net 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini anımsattı.

2023 yılı enflasyonunun tüketici fiyatlarında yüzde 64,77 olarak hesaplanmasıyla memur ve memur emeklisinin maaşına yüzde 49,25, işçi ve Bağkur emeklilerinin aylıklarına ise yüzde 37,57 artış yapılacağını belirten Ergün, şunları kaydetti:

“Fiyat algısının kalmadığı ortamda, TÜİK enflasyonunun piyasa gerçeklerinden daha da uzaklaşması ve yüksek yaşam maliyeti, emekliyi çok büyük yoksulluğa doğru sürüklüyor. Hükümet yetkililerinin ve parlamentonun piyasanın gerçeklikleriyle yüzleşmesi gerekiyor. Açıklanan enflasyon oranları ve yapılan hesaplamaların hayatın olağan akışına aykırı olduğu aşikar.”

 

“EMEKLİNİN SORUNLARININ GERÇEK ÇÖZÜMÜ İNTİBAK”

Memur ve memur emeklilerine uygulanacak yüzde 49,25’lik zamla emekliler arasındaki gelir adaletsizliğinin arttığına dikkati çeken Ergün, taleplerini şöyle sıraladı:

“Bu durumun ortadan kaldırılması emeklilerin ortak beklentisidir. TÜED olarak, en düşük emekli aylıklarının asgari ücrete çekilmesini, bütün aylıklara seyyanen zam uygulanmasını ve üzerine emekli zammı uygulanmasını istiyoruz. Bu artışların Hazine’ye oluşturacağı yük, emeklinin insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesinden daha önemli değildir.”

Emeklisi mutlu bir toplum için kalıcı, kapsayıcı ve emeklisini kalkındıran bir modelle geçilmesi çağrısında bulunan Ergün, “Emeklinin sorunlarının gerçek çözümü intibaktır. Meclis’ten talep ve beklentimiz bir an evvel intibak sürecinin başlatılması ve gerekli yasal düzenlemenin yapılmasıdır. değerlendirmesini yaptı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19