Tarih: 04.02.2016 11:18

TÜGİAD BAŞKANI ÇUHACI`DAN ZTS ZAMMINA AĞIR ELEŞTİRİ

Facebook Twitter Linked-in

1 Ocak 2016 itibariyle zorunlu trafik sigortası primlerine getirilen aşırı yüksek zamlara tepki gösteren TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı; vergilerin, başta akaryakıt olmak üzere enerji maliyetlerinin ve son olarak da asgari ücrete yapılan zammın ardından “Zorunlu “ trafik sigortası maliyetlerini zorunlu olmayan kasko seviyesine yükselten zamları eleştirdi. Yatırımcı ve girişimci KOBİ’lere destek verilmesi gerekirken köstek olunduğunun altını çizen Çuhacı, Sinop’lu düşünür Diyojen’e atfen “Kasko etmeyin yeter” dedi. Çuhacı, zammın gerçekçi seviyeye çekilmesini ya da kasko yaptıranlar için trafik sigortasının zorunlu olmamasını teklif etti.

Türkiye Genç İşadamları Derneği  (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olan zorunlu trafik sigortası primlerinin kasko seviyesine yükseltilmesine tepki göstererek; “KOBİ’ler, yatırımcı ve girişimci için destekler beklerken her aşamada engellemeler çıkıyor. Bize de (Kasko etmeyin başka ihsan istemeyiz sizden) demek düşüyor” dedi.

Çuhacı, kasko uygulamasında seçme şansı olduğunu ve araç sahiplerinin fiyat/fayda karşılaştırması yaparak karar verdiğini; ancak zorunlu trafik sigortasında vatandaşın seçme şansı olmadığına dikkat çekti. KOBİ’ler, girişimciler ve yatırımcılar açısından önemli bir harcama kalemi olan zorunlu trafik sigortasıyla ilgili olarak, tüm dünyadaki örneklerinin aksine yıkıcı olacak ölçüde yüksek bir zam yapılmasının gözden kaçmış önemli bir hata olduğuna inandığını belirterek şunları söyledi:

“Bir yandan ülkemize yabancı sermaye çekmeye, yatırımları artırmaya ve girişimciliği yükseltmeye çalışıyoruz; diğer yandan da bunların olmaması için her şeyi yapıyoruz. Bugün Türkiye’deki vergi oranlarının yüksekliği ortada. Yıllardır söylüyoruz; işine özel aracıyla giden vatandaş da fabrikasının yükünü taşıyan vatandaş da aldığı araca ve yakıta aynı oranda vergi ödüyor. Asgari ücret malum arttırıldı. Dünyanın en pahalı elektriği ülkemizde… Şimdi bir de zorunlu trafik sigortasına yapılan yüksek zam yüzünden zorunlu olan bu poliçe adeta zorunlu olmayan kasko seviyelerine yükseltildi.  Vatandaş hem kasko hem zorunlu trafik sigortası mı yaptıracak? Bunları bir bütün olarak değerlendirdiğimiz zaman birileri Türkiye’ye yeni yatırımların gelmesini değil adeta Türkiye’deki mevcut yatırımların kaçmasını istiyor gibi bir izlenim doğuyor. Kızı istemeye gelene tuzlu kahve vermiyoruz, sorun çok ciddi. Bugün bir yatırımcı-girişimci için kullanacağı araçlar çok önemli. Bir tek araçtan söz etmiyoruz; 100 araçlık filosu olan bir firmadan söz edelim mesela… Zaten karlılığın bu kadar düştüğü bir ortamda alınan bu kararları iyi analiz etmek zorundayız. Üretimde kullanılan her girdiye yapılan bu zamlar maliyeti arttırır, küresel rekabet gücümüzü zayıflatır ve Türkiye ekonomisine zarar verir. Eğer bu artışlardan kamu maliyesini desteklemek hedefleniyorsa, özel sektörün kemer sıktığı bir dönem de kamu kesimi de yatırımlarında ve harcamalarında dikkatli olmak zorundadır. KOBİ’lerimizin, girişimcilerimizin işlerinde kullandıkları araçlarından bu kadar yüksek vergiler almak gerçekten Türkiye’ye zarar vermek isteyenlerin eline koz vermek olur. Bu tip gelişmeleri toplu olarak değerlendirdiğimizde bırakın ülkemize yeni yatırım gelmesini Türkiye’den yatırım çıkmaya başlarsa kimse şaşırmasın. Sinop’lu düşünür Diyojen kendisini ziyaret edip “Dile benden ne dilersen” diyen Büyük İskender’e; gölge etme başka ihsan dilemem senden demişti… Binlerce yıl sonra biz de diyoruz ki; kasko etmeyin yeter…”

Vatandaşın seçme şansı olmayan harcama kalemlerine yapılacak zamlarda dikkatli olmak gerektiğini belirten Çuhacı; “Kasko fiyatları seviyesine yükselen zorunlu trafik sigortasını kabul etmek zor. Bu zamlar ya geri alınmalı ya da kasko yaptıranlar için trafik sigortası zorunlu olmamalı. Bu durumu kasko bilinçlenmesi açısından da bir fırsata dönüştürmek mümkün. Elbette her sürücü kendi hasar/hasarsızlık oranında indirime ya da artışa maruz kalacaktır.” sözleriyle önerisini somutlaştırdı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —