TUGİAD;``Hacı adaylarının ölmesi kader değildir``

Ecyad kalesini yıkarak lüks oteller inşa etmesinin ardından kaza ve ölümlerin arttığına dikkat çekenTUGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı; ?Suudi Arabistan, onlara emanet ettiğimiz büyüklerimizin can ve mal güvenliğinden sorumludur; bu sorumluluğun gereğini yerine

Gündem 26.09.2015 08:48:55 0
TUGİAD;``Hacı adaylarının ölmesi kader değildir``

Hac ibadeti sırasında yaşanan sel faciası ve ardından gerçekleşen kargaşada bine yakın hacı adayının yaşamını yitirmesine tepki gösteren TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, hacı adaylarının can güvenliğini sağlayamayan Suudi Arabistan’ın gerekli önlemleri almasını istedi. Suudi Arabistan’ın Kabe çevresindeki Osmanlı ravakları ve Ecyad kalesini yıkarak lüks oteller inşa etmesinin ardından kaza ve ölümlerin arttığına dikkat çeken Çuhacı; “Suudi Arabistan, onlara emanet ettiğimiz büyüklerimizin can ve mal güvenliğinden sorumludur; bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir.” dedi.

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, İslam aleminin en kutsal günlerinden biri olan Kurban Bayramını kutlarken Mekke’de yaşanan faciaların bayrama gölge düşürdüğünü belirterek; “Bir yandan din kardeşlerimizin Kurban Bayramını kutluyoruz, bir yandan da hac farizasını yerine getirirken yaşamını yitiren hacı adaylarımızın yasını tutuyoruz. Hacı adaylarının ölmesi kader değildir.” dedi.

Bu seneki hac ibadeti sırasında önce bir sel faciası yaşandığına, ardından yaşanan kargaşada 700’ün üzerinde hacı adayının yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Çuhacı katliam boyutlarına ulaşan faciadan Suudi Arabistan yetkililerini sorumlu tuttu. Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz yıllarda Kabe çevresinde Osmanlı döneminden kalma ravakları ve Ecyad kalesini, tüm tepkilere rağmen yıktığına dikkat çeken Çuhacı; “ Ne yazık ki bu tarihi hazinelerin yerine yüksek binalar ve lüks oteller inşa edildi. Bu yapılar elbette yapılmalı, ama İslam alemi için bu derece kutsal olan Kabe çevresine mi yapılmalıydı? Ne yazık ki bu yapıların ardından hac ibadetini yerine getirmeye çalışan hacı adayları doğal afetlere kurban olmaya başladı. “ dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün ülkelere belirli hacı kotaları uygulamaya başlayan Suudi Arabistan hacı adaylarından yüklü para almaktadır. Bugün günü birlik bir seyahate bile gitseniz seyahat sigortası yaptırmak zorundasınız. Acaba bugün hacca gitmek isteyen bir din kardeşimiz seyahat sigortası yaptırmak istese hangi sigorta şirketi bu poliçeyi hazırlayacak? Hacı adaylarımızdan yüklü miktarda kazanç elde eden Suudi Arabistan, onlara emanet ettiğimiz büyüklerimizin can ve mal güvenliğinden sorumludur; bu sorumluluğun gereğini yerine getirmelidir. Hacı olmaya giderken şehit olan büyüklerimizi hiçbir tazminat geri getiremez; dolayısıyla Suudi Arabistan önümüzdeki senelerde bu ölümlerin yaşanmamasını sağlayacak önlemleri almak zorundadır; aksi takdirde kutsal topraklardaki emanetlerin ehil ellerde olup olmadığı sorgulanacaktır.”

Türkiye’nin da hacı adaylarını hacca göndermeden önce sigorta şirketleri marifetiyle güvence altına almasını isteyen Çuhacı, sigorta şirketlerinin yaşanan ihmal ve suiistimallerin hesabını soracağını; bu nedenle Suudi Arabistan’ın da daha dikkatli olacağını belirtti.

Hac ibadeti sırasında yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyen Çuhacı bu vesileyle İslam dünyasının huzur, refah ve sağlık içinde Kurban Bayramını kutlaması temennilerini paylaştı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00