TÜGİAD`DAN BAKANLARLA BULUŞMA

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, Egemen Bağış ve Hayati Yazıcı ile buluştu

Gündem 25.07.2013 05:07:29 0
TÜGİAD`DAN BAKANLARLA BULUŞMA

 TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen Ağustos ayı sonunda yapacağı AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ziyareti öncesinde AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ve TÜGİAD`ın katkıları ele alındı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile de bir araya gelen Yücelen, kayıtdışı ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkan Ali Yücelen başkanlığındaki TÜGİAD heyeti, Türkiye`nin tam üyelik süreci kritik bir eşikten geçerken AB Başkentinde genişlemeden sorumlu komiser Stefan Füle ile bir araya gelecek. Ziyaret öncesinde TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile buluştu.

Ekonomik, toplumsal ve siyasal anlamda zorlu ve uzun bir yol olan tam üyelik süreci müzakerelerle sürerken, hem AB tarafı Türkiye`deki hem de Türkiye AB tarafındaki görüş ve önerileri izliyor. Bu anlamda Türkiye`nin beklenti, görüş ve önerilerini dile getirmek üzere Brüksel`e gidecek olan Ali Yücelen ve TÜGİAD heyeti, Egemen Bağış ziyareti ile hükümet tarafından bilgilendirildi. Görüşmede, AB tam üyelik sürecinin sadece hükümet yetkilileri ve bürokratların çabalarıyla değil; başta sivil toplum kuruluşları ve işadamlarının katkılarıyla da aşılması gerektiğinin altını çizen Bağış, çabaları için TÜGİAD`a teşekkür etti ve şunları söyledi:

"Bu tür iletişimleri kurmanız çok anlamlı. Çünkü Türkiye AB`ye girdiğinde sadece devlet girmeyecek; özel sektörüyle, sivil toplum kuruluşlarıyla 81 il hep birlikte girecek. Onun için herkesin bu süreçte mutlaka katkısının olması çok çok anlamlı, önemli. Sayın Füle`ye de Türkiye`deki gerçek tabloyu anlatmanızda fayda var. Bazen Türkiye`yle ilgili yanlış intibalar, özellikle yabancı medyanın çarpıtıcı yayınlarının neticesinde oluşabiliyor. Genç iş adamları ve iş kadınları olarak, Türkiye`de aslında nasıl bir iş ortamı, nasıl bir yaşam tarzı özgürlüğü olduğunu, onu bizzat yaşayan bireyler olarak sizlerin anlatmanızda çok çok fayda var. Türkiye`nin nereden nereye geldiğini anlatmanızda yarar var. Olanları anlatın. Doğruları anlatın. Gerçek Türkiye tablosunu anlatın. Maalesef bu aralar gerçek Türkiye`yi anlatan çok az. Herkes bir karamsar tablo çizerek onu dışarıya yansıtıyor. Türkiye`nin imajına zarar veriyor ama bu zarardan da kendileri de dahil olmak üzere herkes payına düşeni alıyor. Ona yönelik hepimizin hassasiyet göstermesi gerekir."

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen de, genç ve dinamik bir örgüt olarak Türkiye için çalışmaya özen gösterdiklerini, hem Türkiye`nin her köşesinde hem de dünyanın her ucunda Türkiye`nin menfaati olduğu sürece ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Resmi makamların görüşmeleri kadar gayri resmi görüşmelerin de öneminin farkında olduklarını belirten Yücelen şunları söyledi:

"Öncelikle tam üyelik vizyonunu başlatan rahmetli Adnan Menderes ve  Turgut Özal`dan başlamak üzere sürece her aşamasında katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyoruz. Yıllar önce AB`ye katılmak Türkiye için önemliydi. Hala da önemli; ama kanımızca artık Türkiye`nin katılımı AB için bizden daha da önemli..."

Ekonomide kriz uyarılarına dikkat

Ali Yücelen ve TÜGİAD heyeti 25 Temmuz Perşembe günü de Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile bir araya gelerek ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Uluslararası siyaset ve ekonomik rekabette, her ülkenin rakiplerinin açıklarını kolladığına ve zayıf nokta yakaladığı an affetmediğini söyleyen Yazıcı, TÜGİAD gibi sivil toplum kuruluşlarının yeri geldiğinde devlet kurumlarından çok daha doğru işlere imza attığını belirtti. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, Türkiye`de ekonomik bir kriz yaşanmasını bekleyenlerin bir kısmının durumunu "art niyetli" olarak değerlendirerek şunları söyledi:

"Bazı uzmanlar teknik verileri inceleyerek kendi uzmanlıkları kapsamında uyarılarda bulunmaya çalışıyorlar; ama bunlar kriz tellallığı yapmıyor. Ama bir de ikinci bir grup var ki; onların derdi uyarı filan değil; (kriz olsa da...) durumundalar... Bu en hafif ifadeyle gaflet içinde olmaktır. Biz Türkiye`nin bu dinamizmi ile her krizi aşacak güçte olduğunu biliyoruz. Dikkatli olmak durumundayız bu doğru, ama gerekli adımlar atılırsa ortada kriz filan da olmaz..."

Türkiye ekonomisinin uzun yıllardır ölçülebilir olmadığının altını çizen Ali Yücelen, "Rakamlara bakıyorsunuz, ekonomi ölmüş bitmiş, sokağa çıkıyorsunuz dinamizm, hareket, bereket; işler yolunda. Ya da tam tersi, rakamlara bakıyorsunuz her şey iyi görünüyor; oysa sokakta işler kötü... İşte bu, kayıt dışı ekonominin bir başka zararı... Ölçemediğiniz ekonomiyi yönetemezsiniz. Günden güne kayıtdışı azaldıkça ekonomi de daha yönetilebilir hale geliyor" dedi.

Bir yandan AB ile ilişkileri bir yandan da Türkiye Ekonomisindeki gelişmeleri tartışan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen; "Ekonomideki dinamizme ve toplumsal gerçekliklere uyumlu gittiğimiz sürece AB Türkiye için değil, Türkiye AB için kurtarıcı olacaktır" dedi. Yücelen, tasarı halindeki perakende yasası ile ilgili görüşleri ve akaryakıt bayilerinin sıkıntılarını da dile getirdi.
 

ABDULLAH ORTAÇ-ANKARA


39.8° / 25.3°
  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75