TÜRK KADINI MÜJDE ÇALIŞMALARI İLE HOLLANDA`DA GÜNDEM OLUYOR!

Hollanda`da yaşayan Türk kadını Müjde,Hollanda Başbakanını mahallelilerle buluşturdu ve iki saat terletti.

Gündem 14.01.2019 08:43:50 0
TÜRK KADINI MÜJDE  ÇALIŞMALARI İLE HOLLANDA`DA GÜNDEM OLUYOR!

Hollanda’nın ünlü yazarı ve tiyatro-kabare satçısı olan Müjde, İstanbul’da bir taksi kazası sonrasında felç olmuştu. 
Tekerlekli sandalyeye mahkum bir yaşam süren Müjde'nin popülaritesi buna rağmen devam ediyor.

 

Aşağıda hayat hikayesini okuyabileceğiniz ünlü yazar ve kabare sanatçısı Funda Müjde, Hollanda Başbakan'ı Mark Rutte'yi, Lahey'in bakımsız varoşlarından Schilderswijk'te halk ile bir araya getirdi. Başbakan Rutte, televizyonda yayınlanan tartışma programında iki saat ter döktü.


Yaşlısı, genci ve çocuklarıyla Başbakan'a soru yağdıran mahalleliler, kendilerine bu imkânı veren Funda Müjde'yi teşekkür ile kucakladılar.

 

Lahey'deki programın bize göre ilginç yanı, bir Başbakan'ın, hem de çok bakımsız olan bir mahalleye gelip, bir araya geldiği halkın sorularına, hiç kızmadan çok samimi yanıtlar vermesiydi. Türkiye'de gerçekleşmesi hemen hemen imkânsız olan böylesi bir toplantıyı yöneten Funda Müjde, 'Bu işi bir de Türkiye'de dener misin? Cumhurbaşkanını Sulukule halkıyla bir araya getirebilir misin' şeklindeki soruma, 'Memnuniyetle. Denemekte yarar var. Ben teklifimi yaparım. Kabul edip etmemek Cumhurbaşkanına kalmış' yanıtını verdi.


Funda Müje'nin öyküsü:


Hollanda Başbakanı Rutte'yi, Lahey'in varoşlarından birinde halk ile karşı karşıya getiren Funda Müjde, Hollanda'da çok ünlenmiş bir Türk kadınıdır. Funda Müjde, Hollanda televizyonlarında yayınlanan pek çok seride rol aldı. Tiyatro ve kabere programlarına imza attı. Hollanda’nın en büyük gazetesi De Telegraaf’ta köşe yazarlığı
yaptı..


Adana’dan çocuk yaşında Amsterdam’daki babasının yanına göç eden Funda Müjde’nin yaşamı, bir talihsiz kaza ile kararmıştı. İstanbul’da bir taksiye binmişti. Bir yanda acemi bir taksi şoförü, karşı yanda da şımarık bir otomobil sürücüsü genç. Her ikisinin de hatası nedeniyle meydana gelen kaza sonucunda, Hollanda’daki popüler yaşamı ile gönüllerde taht kurmuş olan Funda Müjde ölümden kurtuldu ama, tekerlekli sandalyeden kurtulamadı.

 

Yıldızlaşmıştı Funda Müjde. Ama ne var ki o elim kaza o yıldızı kaydırmıştı. Tekerlekli arabaya mahkum olduktan sonra, De Telegraaf yazarlığına veda etmek mecburiyetinde kaldı. De Telegraaf yazarlığını 2012 sonuna kadar sürdürebilmişti. Bu arada 2013 yazına kadar radyo sunuculuğu, televizyon ve tiyatro faaliyetleri devam etti.

 

Funda Müjde'yi evinde ziyaret ettiğim sırada, ben O'na Hollanda İle 400 Yıllık İlişkiler kitabımı, o da bana kendi yaşam öyküsünün kitabını vermiştik.

 

Çok dirayetli olan Funda Müjde, Hollanda’da yeniden doğuş için inanılmaz bir gösterinin hazırlıklarını tamamladı. Evet, kaza sonucunda tekerlekli sandalyeye mahkum olan Müjde, Amsterdam’dan İstanbul’a bisiklet ile inanılmaz bir tur yaptı. Bu tur için kendisine özel bir bisiklet yapıldı.

 

Funda Müjde yolculuğuna 28 Mayıs 2014 günü, Hollanda`nın, görkemli Amsterdam Olimpiyat Stadyumu önünden başlamıştı. Genç, yaşlı demeden, ünlü ve ünsüz bisikletçiler gibi, birçok kişi Funda Müjde’ye yolculuğunun ilk kilometrelerinde eşlik ettiler. Funda Müjde`yi yolculuğuna uğurlayanlar arasında, Hollanda'nın ünlü Rap Yıldızı Ali B. ile Sunucu ve Komedyen Jörgen Raymann, Paralimpik altın tennis oyuncusu Esther Vergeer de vardı.
Funda Müjde İstanbul’a doğru pedal çevirirken, Avusturya’da düzenlenen (26 Haziran’da) ‘HandBikeBattle 2014’ adlı yarışa ve birçok sportif ve kültürel etkinliklere de katıdı. 


Funda Müjde’nin serüveni Ağustos sonunda Boğaziçi Köprüsü’nde sona erdi. Müjde’yi Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom, 79 yaşındaki babası ve aile bireyleri, Türk ve Hollanda basın mensupları, ve arkadaşları karşıladılar. Tabii ki sınır girişinde ve İstanbul’da, Valiliklerin sürprizleri, Wesley Sneijder ve eşi Jolante, Dirk Kuyt ve eşi Gertrude de cabası olmuştu.
Funda Müjde hayatının yolculuğu için gece gündüz demeden çalıştı. Haftanın 6 günü saatlerce profesyonel gözetim altında antrenman yaptı. Tıbbi ve fiziksel testlerini başarı ile tamamlayan Funda Müjde’nin, kondisyonu çok kısa zamanda müthiş bir ilerleme kaydetti. Funda Müjde bu yolculukla egzersiz, azim ve iradenin ne kadar önemli olduğunu kanıtlamayı ve engelli insanlara hayatta daima umut ve fırsatlar olduğunu hatırlatmayı amaçladı. Funda Müjde, hayatla ilgili görüşünü şöyle açıklamıştı: “Kaza geçirmeden önce elbette spor yapmak benim için önemliydi, ancak şimdi çok ama çok daha önem kazanmıştır. Günlük hayat kalitemi korumak için her gün mücadele ediyorum. Bisiklet sürmek bana enerji veriyor ve kendimi özgür hmemi sağlıyor. Bunu zorlu bir sınavla göstermek istedim. Tekerlekli sandalyeye mahkum olsanız bile doğru şeye odaklanarak en zoru dahi başarabilirsiniz. Hareket hayattır”

 

Hollanda'dan elleriyle kullandığı bisikletle yola çıkan ve 88 gün sonra İstanbul'a ulaşan omirilik felçli Funda Müjde Taksim Meydanı'na gelmişti. Kendisini karşılayan yüzlerce bisikletçi ile İstiklal Caddesi'ne girmek isteyen Müjde ve arkadaşlarına polis izin vermemişti. Uzun süren tartışmaların ardından bisikletliler Tarlabaşı Bulvarı'ndan Hollanda Konsolosluğu'na geçmişlerdi. 

Funda Müjde’nin sanat kariyeri:


Henüz öğrencilik yıllarında arkadaşları ile birlikte kurmuş olduğu bir tiyatro grubu ile sahnelere çıkmaya başlamıştı. Daha sonra film prodüktörlerinin dikkatini çekti. 1984 yılında TV serilerinde çoğu başrol olmak üzere yer aldı. 1984 yılında Türk Videos’sunda Süheyla rolünü oynadı. 1987’de ‘Julia’nın Sırrı’ adlı ödüllü sinema filmi ile şöhrete ilk adımı attı. 1991-1992’de, özellikle gençlerin hayranlıkla izlediği ‘Medisch Centrum West’ serisinde Hemşire Selma rolünü üstlendi. 1993’te ‘Vrouwenvleugel’de Derya rolündeydi. 2000 yılındaki ‘Russen’de Yasmine rolünü mükemmel oynadı. 2003’te ‘Vrijdag de 14e’ anne rolü ona çok yakışmıştı. 2004’te ‘FF Moeve’de Ezra’nın annesiydi. 2005’te ‘Keyzer & De Boer Advocaten’ filminde Mirjam İbis rolündeydi. 2006’da ‘Shouf Shouf’daki Hanan rolü çok beğenildi. 2012’de ‘Koen Kampioen’de Fatma oldu. Yine 2012’de, gençliğin hayranlıkla izlediği ‘Goede Tijden Slechte Tijden’deki Elif rolüyle beğeni kazandı.


Funda Müjde`nin, ‘Funda ziet ze vliegen’(Funda takes off) adlı bir tiyatro çalışması ile, “Mag ik een kilo emancipatie van u?” (Sizden bir kilo emansipasyon alabilir miyim), “Chakra”, “Actueler dan ooit”,(Her şeyden daha aktüel) şovları da beğeni ile izlendi..

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER:,LHAN KARAÇAY


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00