Tarih: 04.04.2015 11:34

TÜRK UNCULARDAN FİLİPİNLİ FIRINCILARA EKMEK DERSİ

Facebook Twitter Linked-in

Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu (UTG) Filipinler’de yürütmekte olduğu tanıtım faaliyetleri kapsamında Filipinler’in Türkiye’nin un ihracatındaki yerini geliştirerek Türk buğday unu açısından fark yaratmak amacıyla Türk mutfağından unlu mamuller yapımına ilişkin eğitimler düzenledi.

 

17-22 Mart 2015 tarihleri arasında Filipinler/Manila’da “Filipinli fırıncılar”a Türk unu ile –özellikle Türk mutfağına özgü- unlu mamuller yapımına yönelik eğitimler gerçekleştirildi. Eğitimler çerçevesinde 19-20 Mart ve 21-22 Marttarihlerinde Filipinli fırıncılara ve pastacılık sektöründe faaliyet gösteren şeflere, Filipin Çin Fırıncılar Derneği (FCBAI)’ın binasında yer alan eğitim alanında Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hamit Köksel ve Türkiye’den Şef Emin AYDEMİR tarafından teorik ve pratik eğitimler verildi. 

İkişer günlük eğitimlerin ilk gününde “ekmekçilik bilimi ve teknolojisi”, “ekmekçilikte kullanılan girdilerin özellikleri ve son ürün kalitesi üzerine etkileri”, “laboratuvarda yapılan un analizlerinin yorumlanması ve son ürün kalitesi ile ilişkilendirilmesi ve çeşitli Türk unlarının kalite özellikleri ve bazı unlu mamullerde kullanımları” konularında Prof. Hamit KÖKSEL tarafından teorik bilgiler paylaşıldı.

Sonrasında, eğitimlere katılan kursiyerlere Türk mutfağından Türk ekmeği, simit (pastane ve sokak simiti), gözleme (farklı iç malzemeler ile), poğaça (farklı iç malzemeler ile), ponçik, paskalya çöreği, şekerpare, revani, havuçlu kek, un kurabiyesi, Bursa lokumunun yapılışına dair Şef Emin AYDEMİR tarafından ptarik eğitim verildi.

İkinci gününün sonunda her iki grubun katılımcılarına ayrı ayrı 3’er adet stand mikseri çekilişle hediye edildi. Ayrıca, tüm kursiyerlere fırıncılık/pastacılık ile ilgili küçük araç-gereçler armağan edilirken sertifikaları da takdim edildi.

Filipinler’de gerçekleştirilmesi planlanan çok sayıda eğitimin başlangıcı olan bu eğitimler, çok sayıda fırıncının Türk ununun kalitesi hakkında fikir sahibi olmasını ve Türk mutfağından çok sayıda ürünün üretimi konusunda da pratik deneyim kazanmasını sağladı. Bu eğitim programlarının ülkemizden Filipinler’e yapılmakta olan un ve maya ihracatını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

Ayrıca, eğitimlerin ortaklaşa gerçekleştirildiği Filipino-Chinese Bakery Association Inc. Yönetim Kurulu Başkanı Winston YU ve YK üyelerinin önemli bir kısmı, ilk grubun eğitimine iki gün boyunca yoğun katılım sağladı ve bu eğitimlerin başlangıç olması yönündeki temennilerini yenileyerek eğitimler konusundaki olumlu görüşlerini paylaştılar. Eğitim için gerekli koordinasyonun sağlanmasında da daha önce Türkiye’ye gelerek eğitim alan Filipinli fırıncılar/şefler Carla Leopoldo VALENCİA ve Catherine G. BLAS–YU ile FCBAI yetkilisi fırıncı/şef Irene TING’in önemli katkısı oldu.

 

ARTUKLU HABERAJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —